Politikk

Slik er sex-lovgivningen i Europa

Norge er ikke alene om å ha stor debatt om sexkjøpsloven. Andre europeiske land har flere forskjellige varianter av sexlovgivning, med varierende resultat.

Sex-arbeidere i Frankrike protesterer mot strengere lovgivning for kjøp og salg av sex tidligere i år. Foto: Thibault Camus / TT / NTB Scanpix

 • Ellen Balke Hveem

Både Nederland og Tyskland fjernet sine forbud mot prostitusjon ved årtusenskiftet, og har med det fått blant Europas mest liberale sexlovgivninger. Erfaringene er varierte, og enkelte frykter situasjon er blitt verre for de prostituerte.

Samtidig er det flere land som strammer inn på lovgivning rundt kjøp og salg av sex. Nylig har både Frankrike og Nord-Irland innført den «svenske modellen», hvor salg av seksuelle tjenester er lovlig, mens det er ulovlig å kjøpe.

På Grosse Freiheit-gaten i Hamburg, er det flere bordeller. Tysk prostitusjon har nesten firedoblet siden Tyskland legaliserte prostitusjon i 2002. Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / X00910

Tyskland: Stor vekst i sexindustrien

Tyskland fjernet sitt forbud mot prostitusjon i 2002, noe som innebar at også bordeller og hallikvirksomhet ble lovlig. Som en følge, har sexindustrien vokst til anslagsvis 18 milliarder euro - tre til fire ganger så mye som før loven ble fjernet.

Da Gerard Schröders koalisjonsregjering fjernet loven, var håpet at de prostituerte skulle få arbeidskontrakter, helseforsikring og pensjonsordninger. Mye tyder på at mange bordeller i stedet leier ut rom til de prostituerte som frilansere. Deres sosiale rettigheter er derfor ikke nødvendigvis blitt bedret.

Ifølge Time Magazine har prisene for prostituertes tjenester falt dramatisk i Tyskland som følge av stor konkurranse og innvandring av sexarbeidere fra østeuropeiske land. Det er en utfordring for de prostituerte, siden de må ha mange kunder for å kunne betale leien i bordellene.

Kartet under gir en oversikt over sexlovgivning i forskjellige europeiske land:

I Tyrkia er bordeller lovlig, men alle drives av myndighetene. I Bulgaria omhandles ikke prostitusjon av loven.

Den svenske modellen

Den svenske «sexköpslagen» ble vedtatt i 1999, og Sverige ble dermed det første landet til å forby kjøp av sex, mens salg fortsatt er lov.

Loven har vært heftig debattert i mange år. En evaluering gjort i 2011, viste at lovendringen har hatt liten målbar effekt på utbredelsen av prostitusjon i Sverige.

Senere har Norge, Island, Canada og nyligst Nord-Irland og Frankrike fulgt Sveriges eksempel.

Red Light District i Amsterdam er kjent for prostituerte bak "utstillingsvinduer". Foto: PETER DEJONG / TT / NTB Scanpix

Nederland: Mest liberale

Nedland har blant verdens mest liberale prostitusjonspolitikk.
Prostitusjon har vært lovlig siden 1830 i Nederland, i 1988 ble det juridisk anerkjent som et yrke. Pimper og bordeller ble lovlig i 2000, og industrien er nå verdt anslagsvis 800 millioner euro.

Nederland er blant verdens fremste destinasjoner for menneskesmugling, ifølge FN.

I Nederland er prostitusjon skattlagt med seks prosent moms - like mye som kunstnere. Sexarbeiderne må melde inntektene sine til skattemyndighetene, og stifter ofte egne enkeltmannsforetak.

Belgia: Lokal lovgivning

Som mange andre land, tillater Belgia sex-salg, men ikke «relaterte aktiviteter» som hallikvirksomhet og bordeller.

Menneskehandel er et stort problem, og flertallet av de prostituerte i belgiske vinduer kommer fra Bulgaria, ifølge en rapport fra stiftelsen Risk Monitor. I Antwerpen har man derimot lykkes med å forandre sitt «red light district» fra et farlig strøk preget av kriminalitet, til et av de mest veldrevne sex-distriktene i verden, ifølge den amerikanske sosiologen Ronald Weitzer, som har forsket på ulike lands prostitusjonslover.

Business Insider skriver at distriktet ble omgjort til en «tolerert sone» i 2000, med dispensasjon fra forbudet mot bordeller, men likevel tungt lovregulert. Blant annet må alle som eier et «utstillingsvindu» ha tillatelse fra borgermesteren. I tillegg har sexarbeiderne mulighet til å kommunisere med hverandre og samarbeide, noe som hindrer bråk og voldelige kunder.

Ifølge den belgiske nasjonalbanken omsatte prostitusjonsbransjen i landet for rundt 840 millioner euro i 2015. Halvparten av dette kom imidlertid fra eskortetjenester og privat prostitusjon.

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  - Fjern forbudet mot å kjøpe sex og hallikparagrafen. Tillat bordeller.

 2. DEBATT
  Publisert:

  Foregangslandet?

 3. SID
  Publisert:

  Sexkjøpsloven: Mitt forslag er statsregulerte bordeller

 4. DEBATT
  Publisert:

  «At prostitusjon handler om et forkvaklet kvinnesyn, forties fullstendig»

 5. DEBATT
  Publisert:

  Kvinnegruppa Ottar: Staten skal ikke være hallik

 6. DEBATT
  Publisert:

  Det må gjentas gang etter gang: Prostitusjon er ikke et yrke | Andrea Sjøvoll