Ski-VM distraherte da Stortinget strammet inn for pasienter i utlandet
Samtidig som Maiken Caspersen Falla spurtet seg inn til gull, stemte stortingspolitikerne i mot sin egen overbevisning. Resultatet ble at reglene for utenlandsbehandling er blitt strengere enn flertallet ønsker.
Helsepolitiker Kjersti Toppe tror representanter fulgte med på ski-VM i stedet for avstemningen da Stortinget overraskende skjerpet reglene for sykehusbehandling i utlandet.
Pasienter som skal behandles på sykehus i utlandet, må få godkjenning på forhånd dersom kostnadene skal refunderes.
- Også tidligere har representanter falt for fristelsen: Skei Grande spiller pokermon
Dette ønsket egentlig hverken Venstre, Høyre eller Fremskrittspartiet, men det ble likevel vedtatt at man skal be Regjeringen gjennomføre dette.
Kjersti Toppe fra Senterpartiet står bak forslaget og er strålende fornøyd med at hun fikk flertall selv om vedtaket går mot både regjeringens og helse- og omsorgskomiteens innstilling.
Rotete votering
Vedtaket fikk flertall med 48 mot 45 stemmer. Voteringen skal ha gått rotete for seg, til frustrasjon for visepresident Marit Nybakk (Ap) i følge Nationen.
Hun presederte ikke under avstemmingene torsdag ettermiddag og kveld, men måtte korrigere flere av stortingsrepresentantene som satt rundt henne, fordi de var mer opptatt av de norske langrennsløperne enn avstemmingene på Stortinget.
– Ski-VM kan ha påvirket
Også Senterpartiets Kjersti Toppe mener problemene i stemmegivningen kan ha sammenheng med at representanter fulgte med på Ski-VM i stedet for det som foregikk i stortingssalen.
Hun sier til Aftenposten at det var mye rot med stemmegivingen hele torsdag ettermiddag og kveld.
I følge Toppe var det først og fremst Venstres stemmegiving som førte til feilen. Både feilstemming og fordi det ikke var nok Venstrefolk i salen.
– De visste godt at dette ble en skarp votering.
Venstrepolitiker innrømmer at han stemte feil
Venstrepolitiker André N Skjelstad innrømmer at han stemte feil.
– Hvorfor?
– Det oppsto litt kaos i salen, og jeg oppdaget etterhvert at jeg hadde stemt for da jeg skulle stemt mot.
Men Skjelstad var ikke av dem som fulgte med på ski.
– Jeg hadde ikke med meg Ipad inn i salen.
Men Kjersti Toppe er strålende fornøyd med vedtaket:
– Slik ble det vedtatt nye strenge regler for å forhindre helseturisme og økt pasientbehandling i utlandet. Det er viktig for å forhindre økt antibiotikaresistens.
- Også statsministeren Solberg er hektet på Iphone-spill
Toppe sier det ikke er noen spøk å sitte på Stortinget.
– Det er mulig ski-VM hadde noe med dette å gjøre. Det var mange feilvoteringer den gangen og flere saker måtte tas opp igjen. Stortingspresidenten måtte ved en anledning anmode representantene om at de må slutte å se på ski-VM under voteringen, sier Toppe.
– Så du så ikke på ski-VM?
– Nei, jeg viste ikke engang at det var en innspurt, sier Toppe til Aftenposten.
Vedtaket består av tre punkter. Innen juni skal regjeringen sørge for følgende:
* Pasienter som benytter helsetilbud utenfor Norden, skal klart advares om risikoen for smitte av antibiotikaresistente bakterier.
* Regjeringen skal legge fram forslag for Stortinget om å stille krav til forhåndsgodkjenning for refusjon av utgifter til sykehusbehandling og stille krav til kvaliteten i tilbudet.
* Regjeringen skal legge fram tiltak for å hindre økt bruk av pasientbehandling, inkludert tannlegebehandling, i land med høy risiko for spredning av resistente bakterier.
Nybakk: Ringeakt for nasjonalforsamlingen
– Gjennom hele voteringen ble det stemt i hytt og vær. Det ble rare stemmetall hele tiden, og jeg var nødt til si ifra underveis til dem som satt rundt.
– Vi kan smile litt av det, men i bunn og grunn er det ringakt for Nasjonalforsamlingen, sier Marit Nybakk, og legger til at representantene må ha respekt når de går inn og stemmer.
Svein Roald Hansen, Ap, var stortingspresident under ni saker torsdag. Han bekrefter at det var flere som hadde svart feil eller ikke fikk svart.
– Vi måtte ta flere avstemminger om igjen, og jeg måtte anmode om at oppmeksomheten måtte rettes mot det som skjedde i stortingssalen og ikke mot det som skjedde i Finland, sier han til Aftenposten.
Han fikk ingen slike umiddelbare henvendelser da stortinget stemte mot sin overbevisning om utenlandsbehandling.
– Men i etterkant kom det reaksjoner på vedtaket, og da svarte jeg at presidenten ikke kan gjøre annet enn å la resultatet stå. Det var ingen som som varslet om at de ikke hadde fått registrert stemmen sin.
– Det var mange i salen som påpekte at det var feil, men presidenten fortsatte bare videre. Det var tydelig at noen stemte feil i dette forslaget. Avstemmingen burde vært tatt om igjen, sier Kari Kjønaas Kjos.
Hun legger til at parlamentarisk leder, Harald Tom Nesvik, tok dette opp med presidentskapet fredag.