Politikk

Venstrelederen: – Fra i dag skal jeg prøve å være på mitt beste hver eneste dag.

ÅLESUND (Aftenposten): – De som tror at jeg er for sliten til å drive valgkamp, skal få bite i seg de ordene.

  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Venstre-lederens tale åpnet landsmøtet, som varer til søndag. Partiledelsen har på forhånd gjort det klart at den vil konsentrere seg om å få frem de viktigste Venstre-sakene. Men de siste dagene har dette blitt overskygget av strid om strategivalg.

Mot slutten av talen tok Venstre-lederen til motmæle mot dem som har beskrevet henne som sliten, med klar adresse blant annet til Aftenposten-kommentator Frank Rossavik kommentar «Venstre er modent for nedleggelse».

– Det er blitt sagt at jeg er sliten, at jeg nærmest er ferdig med politikk. Ingen av dem som har skrevet det, har spurt meg hvordan jeg har det, sa Grande og pekte på at hun selvsagt hadde vært sliten etter den krevende budsjetthøsten.

Men hun mente at de politiske seirene gjorde det verdt det.

– Vi snudde et massivt politisk flertall som ville sende ut over 300 asylbarn,sa hun.

– Ja, jeg var sliten, oppgitt. Men alle de ungene forteller meg at det var verdt det. Det gir meg massiv energi.

– De som tror at jeg er for sliten til å drive valgkamp, skal få bite i seg de ordene. Aldri historien har det vært så stort behov for Venstre.

– Sivilisasjonskamp

I sin tale kom Trine Skei Grande med et varmt forsvar for liberale verdier. Hun gikk ut mot populister, men advarte også mot å tro at populister nå gjør rent bord verden over. Grande pekte på at deres liberal søsterparti D66 gjorde det bra i valget i Nederland nylig, at en ny liberal kandidat, Emmanuel Macron, ligger godt an i presidentvalget i Frankrike, og pekte også på Canadas statsminister Justin Trudeau som en som står for liberale verdier.

– Vår tids sivilisasjonskamp står mellom liberale og anti-liberale ideer, sa hun.

Det interne bråket de siste dagene har handlet om hvilken strategi partiet skal ha frem mot valget, og Trine Skei Grandes uttalelser til VG om at de vil prøve å tvinge Frp ut av regjering. Stortingsrepresentant Abid Raja kom med sterk kritikk av dette i Dagbladet i går.

Overfor Aftenposten karakteriserer landsstyremedlem Rebekka Borsch disse uttalelsene som illojale.

– Lover å være på mitt beste

I landsmøtetalen sin kom partilederen inn på dette på følgende måte.

– Når er vi på vårt beste? Vi er på vårt beste når vi setter oss sammen med andre partier og finner gode løsninger, når vi samarbeider for å gjøre en forskjell, sa hun.

– Men ikke akkurat på vårt beste når vi kjefter, er arrogante og bedrevitende. Når vi kjemper så hardt for noe at vi bretter ut hele følelseslivet vårt i media, men samtidig ikke klarer å se våre egne seire, sa Grande og kom med følgende løfte til landsmøtet:

– Fra i dag skal jeg prøve å være på mitt beste hver eneste dag.

På de siste meningsmålingene har partiet ligget under sperregrensen. Grande håper å nå ut til flere velgere ved å snakke om blant annet skole. Hun tok til orde for en sertifiseringsordning for lærere og sa at Venstre allerede har vært med på å sørge for et lærerløft ved å øke innsatsen til videreutdanning.

– For du vil ikke ha en lege som bare kaller seg lege, til å operere deg. Du vil ikke ha en advokat som bare kaller seg advokat, til å forsvare deg. Sånn bør det være for dem som skal gi ungene våre kunnskap også, påpekte Grande.

– Problemet er ikke at det er for mange elever i klasserommene, men for få lærere, påpekte hun. Grande er også bekymret for at for få vil bli lærere.

– Du må faktisk gi folk den lysten til å bli lærere. Den lysten vil Venstre være med og gi til mange flere, lovet Grande.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017