Borgerlig flertall glipper i ny TV 2-måling

Flertallet glipper for de borgerlige partiene i TV 2s meningsmåling onsdag, selv om de samlet fortsatt er større enn de rødgrønne.

Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre går fram 1 prosentpoeng på TV 2s meningsmåling onsdag.

De fire borgerlige partiene er inne med 84 stortingsmandater på TV 2s ferskeste meningsmåling som Kantar TNS har utført. Det er tre færre enn i tirsdagens måling og ett mindre enn det som trengs for å danne flertall i Stortinget.

På den andre siden øker Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV samlet med to mandater til 81. Et eventuelt rødgrønt flertall kan dermed bare sikres med støtte fra MDGs tre og Rødts ene mandat.

Ap og Sp går fram, Frp tilbake og Venstre er fortsatt under sperregrensen på denne målingen.

Krisemåling for Ap i Vårt Land

Aps oppslutning øker med 1 prosentpoeng til 26,7 prosent. Det ville gitt 49 mandater, ett mer enn i tirsdagens måling. Samtidig går Fremskrittspartiet tilbake 0,9 prosentpoeng til 15,4 prosent. Det ville gitt 28 mandater, ned to fra tirsdag.

I en måling Norstat har utført for Vårt Land får Ap 25,6 prosent.

Bakgrunnstallene fra denne målingen viser at det er hjemmesitterne, partiene til venstre og MDG som nå truer Aps valgkampspurt. Lekkasjen til høyrepartier er minimal.

– Lojaliteten blant Ap-velgerne­ fra forrige valg er lav, og lekkasjene er store til partier som ligger Ap nært. Det kan bli svært vanskelig å vinne dem tilbake, sier valgforsker Bernt Aardal til Vårt Land.

Høyre går tilbake

På TV 2s måling går Høyre noe tilbake og ender på 24,7 prosent (-0,4). Det ville gitt 46 mandater, uendret fra tirsdag. Også KrF står på stedet hvil med 4,2 prosent og åtte mandater. Venstre sliter med å se 4-tallet og måles av TV 2 onsdag til 3,6 prosent (-0,3). Det ville gitt to mandater, ett mindre enn i tirsdagens måling.

Senterpartiet øker med 0,7 prosentpoeng til 11,1 prosent. Det ville gitt en gruppe på 21 mandater, mot 19 i tirsdagens måling.

SV holder fortsatt sperregrensen på avstand, selv etter en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng. En oppslutning på 5,9 prosent ville gitt elleve mandater, ned ett mandat fra tirsdag.

MDG får 3,5 prosent (-0,1) og beholder tre mandater. Rødt måles til 2,8 prosent (+0,2), noe som skulle tilsi ett mandat. Andre partier ender på 2 prosent (+0,3).