Politikk

Halve Regjeringens skryteliste er rødgrønne tiltak

Regjeringen skryter av å ha gjort det enklere og mer lønnsomt for næringslivet. Men brorparten av tiltakene de løfter frem startet hos de rødgrønne.

Næringsminister Monica Mæland Foto: Larsen, Håkon Mosvold

 • Carl Alfred Dahl
  Journalist

Høyre, som avholder sitt landsmøte i helgen, har gått høyt på banen med planer om storstilt effektivisering og forenkling for norsk næringsliv. Næringsminister Monica Mæland løfter nå frem «ni store» og 28 «små» tiltak som «den nye regjeringen har gjennomført».

— Dette er viktig, for det er noe av det som gjør at vi skal få opp produktivitet og konkurransekraft. Vi vet at næringslivet bruker mye tid på kontakten med offentlige myndigheter, og mange opplever det som krevende, sier Mæland til Aftenposten og understreker at dette er en av Regjeringens store satsinger.

Aftenpostens gjennomgang viser imidlertid at minst halvparten av de store prosjektene Høyre-toppen velger å fremheve er initiert, planlagt eller vedtatt av den rødgrønne regjeringen (se faktaboks).

Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap). Foto: Dons Signe

Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) går ikke god for Mælands skryteliste.— Jeg kan egentlig ikke se noen store initiativ som Frp og Høyre har tatt. De forenklingene vi nå har fått, ville blitt iverksatt også om det bare var embetsverket igjen i departementet i disse to årene, sier han.

Erkjenner røde milliarder på blå skryteliste

Den blå Regjeringen har som mål å kutte næringslivets årlige kostnader med 15 mrd. kroner innen utløpet av 2017 – sett i forhold til kostnadsnivået i 2011.

Regjeringen hevder å være halvveis – med innsparinger på 7,5 milliarder. Men store deler av kuttingen er det andre som har stått for.Næringsdepartementet erkjenner at fem milliarder fra den forrige regjeringens grep er tatt med i regnestykket.

— Vi hadde som mål å forenkle for ti mrd. innen utgangen av 2015. Det betyr at tempoet i forenklingen har gått ned siden vi ga oss, sier Giske.

Holdt pressekonferanse i 2013

Som statsråd holdt han sin egen pressekonferansei august 2013. Da var det allerede gjennomført forenklinger til fem og en halv milliarder årlig. Giske la også frem en liste nye endringer som skulle ha en ytterligere effekt på mer enn fem milliarder fra første januar 2015.

Flere av punktene på Giske-listen finner man nå i oversikten fra Mæland.

Dagens næringsminister mener likevel at det er en overvekt av helblå prosjekter.

— Fire og et halvt av de ni større tiltakene ble både foreslått og gjennomført av denne regjeringen, sier Mæland.

Forslaget vedtatt av Ap - Helblått, sier Mæland

Et av de punktene hun fortsatt hevder er halvblått, om å pålegge kommuner å ta imot elektronisk faktura på standardformat (EHF), ble imidlertid vedtatt i 2013 av daværende statsråd Rigmor Aasrud (Ap).

Aftenposten får bekreftet fra kilder i departementet at det i praksis dreier seg om det samme forslaget.

Også opphevingen av kravet om originalbilag til reiseregninger, som Mæland hevder er den nye regjeringens prosjekt i sin helhet, mener Giske er rødgrønt.

Han sier Skattedirektoratet allerede i 2012 fikk oppgaven om å digitalisere mer og mer etter hvert som det blir teknisk gjennomførbart.

Mener Regjeringen har giret ned

Giske kan være med på at det har vært en tempoendring, men mener det har gått i feil retning.

— De har giret om, men nå er vi i første gir. Tempoet er kraftig redusert. At de soler seg i glansen av det vi fikk til, får de gjerne gjøre. Det viktigste hadde vært om de holdt det samme tempoet, for det er snakk om store penger. Dette kommer gründere og småbedrifter til gode, og er mye viktigere enn kutt i formuesskatten, sier Giske.

Næringsministeren går ikke med på at tempoet har gått ned.

- Hvor synes det ekstra giret dere har satt inn?

— Vi lovet en 25 prosents reduksjon. Noe ble påbegynt tidligere, men veldig lite ble gjennomført. Det er forskjell på å tenke høyt, og å gjennomføre. Vi gjennomfører, sier Mæland.

**Følg Aftenpostens dekning av Høyres landsmøte i helgen, på ap.no/politikk, **Facebookog Twitter** . Hør eller last ned Aftenpostens politikkpocast her.**

 1. Les også

  Widvey: - Ingen dramatikk eller politikk bak nytt tippestyre

 2. Les også

  «Er det godt lederskap å la FrP, Venstre og KrF krangle for åpen scene?»

 3. Les også

  Regjeringen redder Store Norske

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Denne utviklingen får statsråden til å tenke nytt om fedrekvoten

 2. ØKONOMI

  Dette er regjeringens nye krisepakke

 3. POLITIKK

  Mæland snur - ber likevel om habilitetsvurdering

 4. NORGE

  Fraråder lokale karanteneregler, men forbyr dem ikke. NHO truer med å gå til Stortinget om ikke veileder følges.

 5. ØKONOMI

  Regjeringen vil gi 365 millioner til Andøya Spaceport

 6. ØKONOMI

  Statkraft har varslet Økokrim om mulig korrupsjon i Brasil