Politikk

Frp: Venstre opptrer illojalt i saken om søndagsåpne butikker

Venstres nei til regjeringens forslag om søndagsåpne butikker skaper både harme og hoderisting i regjeringskorridorene.

afp000864468-_5b2syCxe8.jpg Bøe, Torstein

 • Ntb

— Dessverre vingler Venstre nok en gang og opptrer illojalt mot regjeringen som prøver å finne et kompromiss i saken, sier Frps arbeidspolitiske talsmann Erlend Wiborg til Dagens Næringsliv.

Bakgrunnen er Venstres nei til regjeringens høringsforslag om søndagsåpne butikker. Ingen av de to alternativene har dermed flertall på Stortinget, noe som faller både Høyre og Frp tungt for brystet.

Den ene modellen for søndagshandel slår enkelt og greit fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.

— Jeg føler hun nærmest leter etter noe å være uenig i, antakelig for å posisjonere seg mot en forhandling, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) om Venstre-leder Trine Skei Grande.

Bruse med fjærene

Asheim som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, uttrykte tirsdag stor forbauselse over utspillet fra Venstre-lederen og sa han synes det er rart at hun går langt i å avvise et forslag som er basert på Venstres egen politikk.

Frps Bente Thorsen mener Venstres syn er konkurransevridende.

– Venstre vil så gjerne være liberale, men er for mer detaljstyring enn noe annet norsk parti, sier en oppgitt Thorsen i en kommentar til NTB.

Thorsen sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Det er denne komiteen som skal behandle forslaget, dersom regjeringen ikke ender opp med å legge det i skuffen.

– I Venstres program kommer det tydelig fram at de vil ha like rammevilkår for næringslivet. Likevel vil de åpne opp for at det er den enkelte kommune selv som skal få bestemme hvilke butikker innen et gitt område i kommunen som skal få holde søndagsåpent. Det er ikke fri konkurranse, sier Thorsen.

Lære å lese

Selv sier Grande til Dagens Næringsliv at de ikke er enige i noen av de to forslagene fra regjeringen, noe de ville sagt klart ifra om dersom høringsforslaget hadde blitt sendt til dem.

— Det som ligger på høring nå, er noe helt annet enn det Venstre gikk for. Venstres forslag har aldri vært på høring. Høringen går på at flere kan få åpne, men om man skal gi kommunene makt, må de også få stenge, sier Grande.

Grande sier til NRK at regjeringen umulig kan ha satt seg inn i Venstres partiprogram.

— Før de sender ting ut må høring må de lære seg å lese Venstres program, slik at de finner ut hva de eventuelt kan få flertall for, sier Grande.

Motstand

Venstre mener helt enkelt at forslaget fra regjeringen ikke går langt nok.

— Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen. Slik at man kan stenge i deler av kommunen og ikke i andre - slik man for eksempel gjør med skjenking i dag, sier Grande til samme avis.

Regjeringens andre samarbeidsparti, KrF, sier blankt nei til økt søndagshandel, noe de har til felles med Ap, SV, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Også fagbevegelsen, handelsnæringen og arbeidsgiverorganisasjonen Virke sier nei til oppmyking av regelverket.

Samtale

En uke før høringsfristen utløper, har ikke regjeringen vist noen som helst tegn til å ville snu i saken, men Venstre er riktignok fornøyd med kulturminister Thorild Widvey (H) som sier til Dagens Næringsliv at hun gjerne møter Venstre-lederen til en samtale om hvordan de kan bidra til at resultatet gir flere søndagsåpne butikker.

— Vi har hørt to forslag, men det ligger mange muligheter mellom disse to forslagene, sier kulturministeren.

 1. Les også

  Vi skal ha ja-kommuner!

 2. Les også

  KrF presser Høyre mot søndagsåpning av butikker

 3. Les også

  Norgesgruppen er mot søndagsåpne butikker - men har flest

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Stenger døren for mer søndagshandel

 2. POLITIKK

  Hvordan reagerer Erna Solberg på at hun ikke er velgernes favoritt?

 3. POLITIKK

  Frp-komité vil ta barnetrygden fra familier med inntekt over 925.000

 4. NORGE

  Frp-frieri til Venstre i regjeringssonderinger: Lærer bør bli beskyttet tittel

 5. POLITIKK

  Her er 11 saker Regjeringen kan få problemer med å få gjennom

 6. POLITIKK

  Trine Skei Grande kontaktet sykmeldt Abid Raja tirsdag