Politikk

Ap: Vi fikk alle partiene med på strengere krav til innvandrerkvinner

Stortinget skal stemme Regjeringens forslag til ny integreringspolitikk fredag.

Aps Helga Pedersen håper å få støtte fra stortingsflertallet til flere forslag som skal stille tydeligere krav om at innvandrerkvinner skal ut i jobb. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Torsdag kveld var innstillingen fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til behandling i kommunalkomiteen, foran fredagens behandling i Stortinget.

– Vi vil be om at regjeringen skal lage tydelige retningslinjer for Nav om at de ikke skal finansiere livsopphold til mennesker som ikke vil jobbe eller delta i aktivitet på grunn av religion eller ideologi – for eksempel fordi mannen nekter kvinnen å jobbe eller fordi de ikke vil være i berøring med svinekjøtt eller alkohol, sa Aps Helga Pedersen til Aftenposten før møtet.

Etter møtet konstaterte hun at hele komiteen stilte seg bak forslaget.

Les også

Denne saken overrasket mange: Fembarnsmor fra Somalia er Sylvi Listhaugs drømmeinnvandrer

– Det er trosfrihet i Norge, og det skal vi ha. Men du kan ikke si at «min religion forbyr meg å jobbe», og så skal fellesskapet betale for livsopphold, sier Helga Pedersen.

– Har du inntrykk av at dette er et stort problem i Norge i dag?

– Jeg har ikke oversikt over omfanget. Men jeg mener det er kjempeviktig at samfunnet er veldig tydelig på forventingene vi har og at Nav vet at de har et tydelig mandat fra Stortinget i ryggen når de skal gjøre en vurdering av hver enkelt sak.

 • Forskningsstiftelsen Fafo: - Noen, spesielt kvinner, er ikke orientert mot lønnet arbeid

Stortingskomité skal ta stilling torsdag ettermiddag

Torsdag ettermiddag avga kommunalkomiteen på Stortinget innstilling om Regjeringens forslag til ny integreringspolitikk. Dette skjer bare noen dager etter at samme komité tok stilling til forslagene om en rekke innstramninger av innvandringspolitikken.

Der ble det også klart at Regjeringens forslag om å erstatte 50 timers språkopplæring ved mottakene med samfunnskunnskap blir avslått. 50 timer med samfunnskunnskap kommer nå på toppen.

Les også

Les også: Flere av Listhaugs forslag til asylstramning faller

Ap tapte slaget om integreringsmottak

Men i integreringspolitikken ser det ut til å gå mer Listhaugs vei. Aps Helga Pedersen varslet på forhånd at hennes parti ville støtte alle Høyre/Frp-regjeringens forslag til ny integreringspolitikk, med unntak av ett: De vil ikke stemme for at det opprettes egne integreringsmottak.

Torsdag ble det klart at KrF og Venstre støtter slike mottak.

Ap fikk heller ikke komiteen på å avvikle kontantstøtten.

– Kvinner plasseres på kjøkken eller systue

– Vi mener også at man må stille tydeligere krav på noen områder, det gjelder ikke minst det som går på kvinner og yrkesdeltagelse, sier Helga Pedersen.

Ap-representanten viser til at innvandrerkvinner har vesentlig lavere yrkesdeltagelse, både om man sammenligner med norske kvinner og gjennomsnittet av befolkningen.

– Vi ser også at etter gjennomført introduksjonsprogram går 70 prosent av innvandrermenn går ut i jobb, mens tilsvarende tall for kvinner er 50 prosent. Det er et stort, stort gap.

– Vi har fått noen tilbakemeldinger om at man tar lettere på kvinner – de blir plassert på et kjøkken eller en systue. Det gjelder ikke alle steder, men det er litt for mange eksempler på det, mener Pedersen.

 • Interessert i politikk? Last ned podkasten Aftenpodden i Itunes/podcastspiller, eller lytt her med et klikk:

Les også

 1. Les også: Derfor gikk styret i Islamsk Råd av

 2. Aftenposten mener: Islamsk Råd må rydde opp

 3. Aftenpodden: Jensens oljemilliarder og Listhaugs integreringsforslag

Les mer om

 1. Innvandring
 2. Integrering
 3. Likestilling
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Sylvi Listhaug