Politikk

Stortingspolitikere om ny DNB-opplysning: «Oppsiktsvekkende» og «alvorlig»

Flere partier på Stortinget krever tydelige svar fra DNB etter at det ble klart at konsernsjef Rune Bjerke lovet gjennomgang av rutinene ved datterbanken i Luxembourg i 2007. Banken fortsatte å hjelpe rike kunder med skatteparadis-selskaper i tre år etterpå.

Leder i finanskomiteen Hans Olav Syversen (KrF), f.v., Aps Marianne Marthinsen og SVs Snorre Valen mener alle at styreprotokollen Aftenposten omtaler i dag reiser nye, ubesvarte spørsmål.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist

DNB-sjef Rune Bjerke varslet gjennomgang av «alle rutiner» ved datterbanken i Luxembourg i 2007. Aftenposten avslørte i april at datterbanken i perioden 2006 - 2010 hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene.

Det vekker reaksjoner på Stortinget.

– Dette er en alvorlig opplysning, og det skaper ytterligere usikkerhet om hvordan denne saken egentlig er håndtert, sier Marianne Marthinsen (Ap), første nestleder i finanskomiteen på Stortinget.

 • Les saken: Rune Bjerke lovte i 2007 å «gå gjennom alle rutiner»

– Oppsiktsvekkende at dette ikke er blitt oppdaget

Finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen (KrF), sier det «stadig kommer drypp» som tyder på at det skulle ha vært grunnlag for å stille spørsmål ved virksomheten i Luxembourg og «forvente en viss aktivitetsplikt».

– Etter at denne saken først kom opp, har det avtegnet seg et bilde av at det ikke var så ukjent som man først trodde, også i konsernledelsen, sier Syversen.

Geir Pollestad (Sp), leder for næringskomiteen, vil ikke trekke «for harde konklusjoner», men sier:

– Dersom det har vært sagt til styret at det skulle gjøres en full gjennomgang av alle rutiner i Luxembourg i 2007, er det oppsiktsvekkende at dette (skatteparadis-virksomheten, journ.anm.) ikke er blitt oppdaget.

Forventer at Mæland får klarhet i hva som har skjedd

Flere politikere krever nå tydelige svar fra DNB i saken og ber næringsminister Monica Mæland (H), som på vegne av staten er største eier i banken, ta ansvar.

– Det danner seg et visst forklaringsbehov for allmennheten i lys av dette, og det imøteser jeg, sier Syversen.

– Nå forventer vi selvfølgelig at eier får full klarhet i hva som har skjedd, sier Marthinsen.

DNB brøt sine egne etiske retningslinjer i forbindelse med oppretting av selskaper i skatteparadiser, konkluderer advokatfirmaet Hjort i sin rapport som ble lagt frem 16. september. Her DNBs konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum.

Hennes partikollega Martin Kolberg, som også er leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, understreker at det er statsråden som eier som må håndtere denne saken.

– Jeg, som leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, vil forholde meg til saken når jeg har hørt statsrådens syn gjennom brevet jeg forventer at hun sender oss neste uke. Stortinget har nå ventet på svar i fire måneder, sier Kolberg.

Han sier følgende om Aftenpostens sak:

– Dette er en alvorlig, ny opplysning.

Les også

DNB-rapporten fremstår som et bestillingsverk | Beate Sjåfjell

– Dårlig kultur for etikk i selskapet

Kommunikasjonssjef Trond Viken i Næringsdepartmentet opplyser til Aftenposten at Mæland først vil kommentere saken etter å ha besvart brevene fra kontrollkomiteen «i løpet av neste uke».

Næringsdepartementet, som er DNBs største eier, vurderer nå svarene som styret i DNB har gitt på statsrådens 26 spørsmål.

– Disse opplysningene er også et nytt uttrykk for at ryggmargsrefleksene og magefølelsen nok ikke har vært godt nok på plass, og at det har vært en dårlig kultur for etikk i selskapet når dette kunne skje, sier Pollestad.

SV: - Mildt sagt oppsiktsvekkende

«Oppsiktsvekkende», er finanspolitiker Snorre Valens (SV) karakteristikk av de nye opplysningene om styreprotokollen fra 2007.

– Det virker som om DNB fikk med seg alvoret i saken i mye større grad enn de har gitt inntrykk av tidligere, sier Valen.

Bakgrunnen for Bjerkes løfter om gjennomgang var daværende finansminister Kristin Halvorsens kritikk av Luxembourg-bankens markedsføring av banksekretesse.

– Hvis DNB virkelig mente at Kristin Halvorsens utspill kun handlet om markedsføring – hvorfor orienterte konsernsjef Rune Bjerke om at man skulle ha en full gjennomgang av virksomheten i Luxembourg? Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, så tydelige og skråsikre som DNB var i vår, mener SV-politikeren.

Valen mener denne saken viser at det er behov for at staten formulerer styringssignaler som er så åpenbare og tydelige at de ikke kan tas feil av.

Kontrollkomiteen på Stortinget, som ledes av Martin Kolberg, forventer svar på sine spørsmål fra næringsminister Monica Mæland (H) i løpet av neste uke.

Stiller spørsmål ved Hjort-granskingen

Aftenposten har spurt Hjort om formuleringen i styreprotokollen fra 2007 som sier at «vi vil gå gjennom alle rutiner ved Luxembourg-virksomheten». Hjort bekrefter at de er kjent med styreprotokollen «og har tatt hensyn til den».

Styreprotokollen er ikke nevnt i granskingsrapporten, og det diskuteres ikke hva en gjennomgang av «alle rutiner» innebar.

Kolberg (Ap) sier det i seg selv er et interessant spørsmål.

– Det er meget forunderlig at denne formuleringen i styreprotokollen er gått Hjort-granskningen forbi.

– Har du tillit til at Hjort-rapporten har fått alle fakta på bordet?

– Jeg vil ikke si noe mer om det nå, før jeg hører statsrådens mening om rapporten.

Informasjonsdirektør Even Westerveld har sendt en lengre kommentar på e-post, der han blant annet skriver at Hjort «ikke har funnet noe kritikkverdig ved DNBs håndtering av saken dere spør om nå». Les hele kommentaren fra Westerveld her.

Les mer om

 1. Panama Papers
 2. Martin Kolberg
 3. Monica Mæland
 4. Geir Pollestad
 5. DNB
 6. Rune Bjerke
 7. Marianne Marthinsen