Politikk

Sandberg ber KrF bytte side - Listhaug langer ut mot «godhetstyranniet»

I dag starter de offisielle forhandlingene om statsbudsjett mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre. Frp-nestleder Per Sandberg mener KrF like gjerne kunne stått utenfor koalisjonen.

_D3A9067_doc6mtifouux203v6ljeg5-FRL8N3um8i.jpg
  • Ntb
  • Lars Molteberg Glomnes

Mandag tok Sandberg til Facebook og fyrte av mot Kristelig Folkeparti, skriver Dagbladet.

«Kan ikke bare KrF ta skrittet? Inngå «ekteskap» med AP og venstresiden nå, rett å slett respektere velgerne. Eller er det for mye forlangt, selvfølgelig er det for mye!», skrev han i en melding som ble postet sammen med en avisartikkel der KrFs fylkesledere tar til orde for å inngå et asylforlik på Stortinget uten Fremskrittspartiet.

  • Frp om migrantkrisen:

Les også

  1. Frp-topper skeptiske til bredt asylforlik

  2. Sandberg: - Frp har lite å hente på et bredt forlik

Meldingen kom i forkant av et sonderingsmøte på Stortinget der man diskuterte nettopp et mulig asylforlik.

Les mer om møtet:

Les også

De inviterte til møte, men nå drømmer ikke Frp-toppene om et samarbeid likevel

KrF tar Sandberg med en klype salt

Sandberg ønsket ikke å utdype innholdet i meldingen overfor Dagbladet mandag kveld. I KrF tar man Frp-nestlederens utspill med ro.

— Jeg forholder meg til at Høyre og Frp har invitert til samtaler, og så får vi se hva de fører til. Hva KrFs veivalg er, får vi ta ansvar for uten at Per Sandberg er den rette til å være dommer, sier partiets parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

På vei inn i statsrådssalen der Høyre, Frp, Venstre og KrF de neste ukene skal forhandle om neste års statsbudsjett sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen følgende til NTB:

– Det blir ikke noen god start med slike kommentarer.

Syversen sier at KrF «lar sakligheten rå».

– Jeg står nå her. Mitt utgangspunkt er at vi fire partiene skal bli enige. Og så er det jo heller ikke Per Sandberg jeg skal forhandle med, utdypet han.

Også Listhaug langer ut

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) hamrer også løs på både KrF, Kjell Magne Bondevik Kirken. Hun hevder de som tar til orde for en streng innvandringspolitikk framstilles som «slemme og kalde».

– Bondevik og sjefen for biskopene i Norge stempler dem som er bekymret for utviklingen som usolidariske og fæle folk, sier Listhaug tilNRKetter reaksjonene på regjeringens flyktningbudsjett.

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, fortsetter hun.

Ifølge NRK føler verken Kjell Magne Bondevik eller preses Helga Haugland Byfuglien seg truffet av kritikken fra Listhaug. Begge avviser at de representerer et godhetstyranni i flyktningdebatten.

Listhaug og regjeringen mener det er nødvendig at Norge blir mindre attraktivt for asylsøkere og foreslår kutt i ytelser, strengere regler for familiegjenforening og høyere terskel for permanent opphold.

Og Hagen melder seg på...

Frp-nestor Carl I Hagen, som sitter i Oslo bystyre for partiet, gir sin klare beskjed til dagens partiledelse, skriver Nettavisen.

«Hva nøler dere etter Siv, Ketil, Per og Harald Tom? Sett foten ned! Nok er nok! Gjør det klart at FrP ikke har noe mer å gå på!», skriver Hagen på Facebook.

Han mener Frps seire i budsjettet må fredes. Hvis ikke, er det bare å bryte samarbeidet.

«Går ut fra at Harald Tom Nesvik eller Hans Andreas Limi gjør det klart med en gang at lettelser i asylinnstramming, skattelettelser, avkorting for gifte og samboende pensjonister, bistand og oljepengebruk og økning av avgifter er uakseptabelt og unødvendig å diskutere. Hvis ikke er det bare å forlate forhandlingsbordet», skriver Hagen.

  • Ukens podkast Aftenpodden tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Migrantkrisen i Europa