Trine Skei Grande får fortsette som leder – Rotevatn og Raja nye nestledere

GARDERMOEN/OSLO (AFTENPOSTEN): Venstres valgkomité går inn for at Trine Skei Grande fortsetter som leder. Både Terje Breivik og Ola Elvestuen vrakes som nestledere.

Venstres valgkomité kom torsdag kveld med sin innstilling . Fra venstre informasjonsmedarbeider Karl Arthur Giverholt, nestleder Irene Dahl og valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen.

Valgkomiteen i Venstre foreslår at Trine Skei Grande fortsetter som leder. Til vervet som 1. nestleder foreslås klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Kulturminister Abid Raja innstilles som 2. nestleder.

Valgkomiteen presenterte sin innstilling på en pressekonferanse klokken 19.15.

– Jeg er veldig glad for at vi har et nytt team som er klare for å jobbe sammen, sa Skei Grande, før hun kommenterte alt bråket i partiet slik:

– Vi har behov for å jobbe med organisasjonskultur. Der har vi litt å gå på.

– Hvordan har det vært å bli forsøkt presset ut som leder av eget fylkeslag?

– Nei, det må jeg bare tåle. Partiledere må tåle en del.

– En tøff prosess

Lederen i valgkomiteen, Per A. Thorbjørnsen, la ikke skjul på at det hadde vært en tøff og svært krevende prosess å komme frem til enighet. Men han la frem en enstemmig innstilling.

Valgkomiteens leder sier han er sikker på at Skei Grande er rett person på rett plass.

– De to foreslåtte nestlederne har pekt på Grande som leder. Det har vært viktig for valgkomiteens vurdering, understreket han.

I fjor høst meldte både Rotevatn og Raja at de «stilte seg til disposisjon» for alle verv komiteen måtte ønske dem inn i, inkludert ledervervet. Tidligere torsdag ga en sentral kilde uttrykk for at mange oppfattet at partilederen hadde «inngått en pakt» med Raja og Rotevatn om at de ikke skal utfordre henne da de ble utnevnt til statsråder.

Lederen av valgkomiteen sa videre at det har vært et krav om fornyelse i partiet og at det har preget valgkomiteens arbeid.

Han rettet deretter en stor takk for innsats og engasjement fra de to avtroppende nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik. De har sittet i henholdsvis ti og åtte år, og måtte .

– Mer dramatikk enn dette ligger det i det ikke i dette, sa Thorbjørnsen.

Elvestuen foreslås nå som direkte valgt medlem av Venstres landsstyre, mens Breiviks navn ikke er å finne i innstillingen. Aftenposten har forsøkt å kontakte begge torsdag kveld, uten hell.

Grande på oppsigelse?

– Er Venstres neste leder en av de to nestlederne, og har dere nå satt Skei Grande på to års oppsigelse?

– Vi skal bare legge frem liste for to år. Det vil være opp til den ny valgkomité å foreta en ny helhetlig vurdering. Dette er vår liste og vi foreslår Trine Skei Grande som leder for to år. Hva som skjer videre, en spekulasjon, sier komiteens leder.

– Er det riktig at valgkomiteen har bedt Grande om å trekke seg?

– Jeg vil ikke gå inn på ulike vurderinger valgkomiteen har gjort, sier Thorbjørnsen.

Valgkomiteens leder, Per A. Thorbjørnsen.

Hele den sittende toppledelsen hadde sagt ja til å stille om valgkomiteen ønsket det. Ved siden av Skei Grand var det de to nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen.

Men det har i lengre tid vært krav om fornyelse i Venstres ledelse. Og det har vært åpen strid om gjenvalg av partilederen.

Valget skjer på landsmøtet 17. til 19. april.

Grande omstridt

Trine Skei Grandes posisjon som partileder har vært omstridt helt siden fjorårets kommunevalg, der Venstre gikk tilbake og endte på 3,9 prosent.

Torsdag ba flere partitopper i Venstres Oslo-lag, samt lederen i Bergen Venstre, Trine Skei Grande om å trekke seg. Det samme gjorde Unge Venstres leder Sondre Hansmark som har ønsket seg Rotevatn som ny leder.

Grandes fremste utfordrer har vært kulturminister Abid Raja og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Disse to representerer hver sin fløy i partiet, og begge fikk plass i regjeringen da Frp forsvant ut i januar.

Elvestuen kritisk

Nåværende nestleder Ola Elvestuen måtte da vike plassen, noe han mislikte sterkt. Han sa til TV2 at rokeringen ble gjort for at Skei Grande skulle sikre sin egen posisjon.

Nå ligger det an til at Elvestuens dager som nestleder er talte på landsmøtet i april. Han har vært nestleder siden 2008.

Elvestuen uttalte til Aftenposten torsdag at han var uenig i den statsrådskabalen som Skei Grande la i januar. Han opplyste også at han som nestleder ikke hadde vært tatt med på råd før Skei Grande byttet han ut som statsråd.

I Oslo Venstre er det nå flere kilder som er sterkt kritisk til Skei Grandes håndtering. Elvestuen åpner nå for å utfordre Skei Grande om førsteplassen på nominasjonslisten i Oslo.

Venstres ledertrio får en stor oppgave med å løfte partiet frem mot valget i 2021.

Grande: - Må tåle dette

– Når man er leder, må man tåle dette, sa Skei Grande selv om kritikken mot henne. Torsdag kveld møtte hun pressen i Venstres hus.

– Hva tenker du om at din tidligere nestleder sier at du er mest opptatt av det selv?

– Jeg skjønner at Ola er skuffet. Jeg gjorde det jeg gjorde basert på signalene som kom inn til partiet. Vi fikk til en fornyelse og en geografisk spredning som folk var opptatt av. De menneskene som partiet pekte på, sitter må i sentrale posisjoner i regjeringen, sier hun.

Grande om partikultur: – Vi har litt å gå på

– Hvordan vil du selv fornye deg etter ti år som leder?

– Nå skal jeg skal sørge for at vi jobber sammen som et lag. Jeg tror ikke det er en partileder alene som er med og løfter et parti, sier Skei Grande til Aftenposten.

– Det som løfter et parti, er godt samarbeid og gode relasjoner. Vi må få en god kultur. Der har vi litt å gå på.

Hvorfor vil du fortsette når det er så mange i ditt eget parti som har sagt at de ikke ønsker deg som leder?

– Jeg tror det er viktig at vi har noen som kan jobbe sammen og kan løfte i flokk. Jeg tror jeg har nok erfaring og kunnskap om dette partiet til å få til det, sier Skei Grande.

– Jobber godt sammen

– Jeg er takknemlig for at de viser meg tilliten til at jeg kan ta steget inn i partiledelsen, sa Abid Raja.

Han sier han håper den enstemmige innstillingen fra valgkomiteen gjør det mulig for partiet å samle seg.

– Trine, Abid og jeg jobber godt sammen i regjering, og jeg tror vi vil være et godt lag som ledertrio i Venstre, sier Sveinung Rotevatn.

– Jeg er glad for å ha fått tillit fra valgkomiteen. Jeg vil også gjerne takke alle i partiet som har spilt inn mitt navn til valgkomiteen eller på andre måter uttrykt at de ønsker å ha meg med i ledelsen. Det setter jeg stor pris på, sier Rotevatn i en skriftlig kommentar til Aftenposten.

Klima- og miljøministeren satt torsdag kveld i et møte i Brussel.

Ingen vekst på målingene

At Frp gikk ut av regjering, har ikke trukket flere velgere til partiet. På Norstats siste måling for Aftenposten og NRK, svarte bare 2,7 prosent at de ville stemme på partiet.

Dersom dagens målinger var valgresultat, ville Venstre stupe fra åtte til to representanter på Stortinget.

Skei Grande ble valgt til partileder i Venstre i 2010. Hun tok over etter Lars Sponheim, som ga seg etter et elendig valgresultat høsten 2009. I 2017 fikk partiet 4,4 prosent.