Unisont krav fra nord: Flere nordlendinger inn i regjeringen

– Jeg har sagt at jeg står til disposisjon, sier KrF-nestleder Ingelin Noresjø fra Nordland.

I dag er Høyres forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fra Båtsfjord i Finnmark den eneste statsråden i regjeringen fra Nord-Norge.

Samtidig fikk de tre gjenværende regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF hard medfart i Nordland og i Troms og Finnmark ved valget i fjor. Regjeringens kommune- og regionreform, politireform og nedleggelse av studiesteder i Nesna og Sandnessjøen har gjort tilværelsen sur for Høyre, KrF og Venstre i Nord-Norge.

Nå er det et unisont krav fra regjeringspartiene i Nord-Norge at statsminister Erna Solberg (H) benytter Frps regjeringsexit til å plassere flere tydelige nordnorske stemmer rundt kongens bord.

Les også

Frp just wants to have fun | Andreas Slettholm

Aftenposten har kontaktet alle fylkeslederne fra Nord-Norge i regjeringspartiene. Alle har svart, bortsett fra Høyre og Venstres fylkesledere i Nordland.

De fleste legger til grunn at Frank Bakke-Jensen fortsetter i regjeringen. KrFs nestleder og næringsråd i Nordland, Ingelin Noresjø, ble tidlig spilt inn av Nordland KrF og er en kandidat som det nikkes til også i Venstre og KrF.

På spørsmål om hun er aktuell som ny statsråd, svarer Ingelin Noresjø:

– Jeg har sagt at jeg står til disposisjon.

Ingelin Noresjø ble valgt til nestleder i KrF på partiets landsmøte i april i fjor. Her sammen med nestleder Olaug Bollestad (t.v.) og leder Kjell Ingolf Ropstad.

Syv ledige statsrådsposter

Mandag kom den historiske nyheten om at Frp går ut av den borgerlige regjeringen, etter over seks år i regjeringskontorene.

Det betyr at Norge nå går fra å ha en flertallsregjering til å få en mindretallsregjering, og at nye hoder må ta over jobbene for de syv Frp-statsrådene som nå forsvinner. Trolig vil regjeringen ikke lenger fortsette med samme rekordstore antall statsråder, 22 stykker.

Regjeringen ønsker få til skiftene så raskt som mulig.

Vil prioritere Hareide

KrFs fylkesleder i Troms og Finnmark Svein Iversen sier til Aftenposten at han har spilt inn KrF-nestleder Ingelin Noresjø fra Nordland som en foretrukken kandidat til å bekle KrFs nye statsrådspost.

– Samtidig har vi sagt at dersom Knut Arild Hareide er motivert for å bekle en regjeringspost, vil vi gjerne prioritere ham først. Vi tror det ville være et viktig for samlingen av partiet etter retningsvalget, sier KrFs mann i nord til Aftenposten.

Stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (KrF)

Iversen sier at det er viktigere for ham at det kommer en ny statsråd fra Nord-Norge, enn at denne kommer fra KrF.

– Det hadde vært et viktig signal om det kom en statsråd til fra Nord-Norge, uavhengig av om vedkommende kommer fra Høyre, Venstre eller KrF, sier han.

– Regjeringen mangler basiskunnskap om nord

Iversen nevner fiskeri og samferdsel som særlig viktige ansvarsområder for regionen.

– Det er en betimelig problemstilling, sier Dagfinn Arntsen, KrFs fylkesleder i Nordland, da Aftenposten ringer og spør om landsdelens representasjon i regjeringen.

Han fastslår at det er et sterkt behov for en ny nordlig statsråd som kan bidra med «sak og historikk fra nord».

– Det mangler litt på basiskunnskapen på det, sier han.

Nordland KrF har også spilt inn Noresjø som sin foretrukne kandidat. Arntsen forteller at Noresjø «skjønner dynamikken i det nordnorske samfunnet». Han vil ikke si noe om et mulig Hareide-comeback.

– Det viktigste for oss, er at vi får et avtrykk av distrikt på regjeringen, og da aller helst at Nord-Norge i større grad blir representert.

Les også

Aftenposten mener: Solberg-regjeringen må bli mindre

Erna Solberg jobber nå med å legge en ny statsrådskabal etter Frps regjeringsexit.

Også Høyre i Troms og Finnmark forventer bedre representasjon fra nord i regjering, uavhengig av hvilket av de tre regjeringspartiene det er snakk om. I en SMS til Aftenposten skriver fylkesleder Geir-Inge Sivertsen, som også er statssekretær for næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H):

«Troms og Finnmark Høyre har forventninger om en god geografisk representasjon i den nye regjeringen, og således at dette gir seg utslag i flere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere fra de tre regjeringspartiene i nord».

Venstres fylkesleder i Troms og Finnmark, Irene Dahl, skriver i en SMS at Erna Solberg bør benytte anledning til å få en bredere geografisk representasjon.

«Norges nordligste og største fylke, Troms og Finnmark, bør være representert i regjeringsapparatet som sådan.»

«Det er særlig viktig innenfor noen sentrale saksområder som er tidsaktuelle: demokrati-/regionreformen; som at Troms og Finnmark får overført makt og ressurser til å ta et sterkt grep om samfunnsutviklingen i regionen, og at de rike naturressursene i nord forvaltes bærekraftig og med hensyn til samiske interesser. »