Beskylder Ap-ledelsen for «bølletaktikk» og «hersketeknikk»

Statsministeren driver med hersketeknikker og bølletaktikk når han forsøker å få Sp og SV til å tie i EØS-saken, mener lederen av Sosialistisk Ungdom.
  • Det er svært beklagelig å se at ledelsen i Arbeiderpartiet som vanlig tyr til bølletaktikker og skremselspropaganda for å tie i hjel en debatt, sier Andreas C.Halse, leder i Sosialistisk Ungdom.

Mandag kveld forsøkte Sp for andre gang på få dager å legge EØS-saken død som internt stridsspørsmål i den rødgrønne leiren. Det skjedde etter at både parlamentarisk nestleder Martin Kolberg og statsminister Jens Stoltenberg hadde vært ute og sagt hvor viktig det var at det ikke ble sådd tvil om avtalen.

Les også

Navarsete presset til EØS-retrett

Men lederen av SU går i et innlegg på Sosialistisk ungdoms hjemmeside hardt ut mot det han karakteriserer som et forsøk fra Aps ledelse på å tie i hjel en vitalisert debatt om Norges tilknytning til EU.

Han viser til at debatten om EØS-avtalen er båret frem av grasrota i fagbevegelsen og medlemmer i Arbeiderpartiet, SV og Sp.

— Debatten har tiltatt i styrke fordi mange tillitsvalgte ser hvordan EØS-avtalen i praksis truer opparbeidede rettigheter i arbeidslivet, skriver han og kommer med følgende skyllebøtte mot bl.a. Jens Stoltenberg.

Bølletaktikker

— I en slik situasjon er det svært beklagelig å se at ledelsen i Arbeiderpartiet som vanlig tyr til bølletaktikker og skremselspropaganda for å tie i hjel en debatt som har utgangspunkt i høyst reelle forhold på norske arbeidsplasser. Når sentrale Ap-folk går ut og krever at de av oss som ønsker en tilknytning til EU som setter arbeidsvilkår i første rekke skal holde kjeft for ikke å true regjeringssamarbeidet, snur de i virkeligheten problemstillingen på hodet. Det ledelsen i Arbeiderpartiet må spørre seg, er om EØS-avtalen som den er i dag med tilhørende trusler mot arbeidsfolks rettigheter og fri flyt av kriminalitet over grensene, er viktigere enn regjeringsmakt. For oss kan det se slik ut, skriver han.

Ap-pamper

SU-lederen understreker at det for Sosialistisk Ungdom er enkelt å se hvor lojaliteten ligger i valget mellom en uhellig allianse av «pamper i Arbeiderpartiet og byråkratier i Brussel» og arbeidsfolk i Norge.

- Vi krever en regjering som er krystallklar på at det er viktigere å verne om retten til faste ansettelser, tariffavtaler og solide lønns- og arbeidsvilkår enn å tekkes stadig nye regelverk fra EU, skriver han og kaller det et «demokratisk problem at Arbeiderpartiledelsen forsøker å tie i hjel den stemmen som kommer fra tusenvis av tillitsvalgte i hele landet.»

Halse beskylder Ap for å drive med «sosialdemokratiske hersketeknikker» og påpeker at han kompromissløst velger å stille seg på arbeidsfolks side.

— Det vil tilsi at EØS-kua stilles på slakterbenken, skriver han.

Borch: - Meningstvang

Senterungdommens leder Sandra Borch reagerer sterkt på det hun opplever som meningstvang fra Aps side, men uttrykker også skuffelse over sin egen partiledelse. Navarsete har vært for svak, mener Borch.

– I forslaget til partiprogram er det et enstemmig forslag til en formulering som sier at vi ønsker å bytte ut EØS-avtalen med en annen handelsavtale. Det ville vært merkelig å gi etter for Arbeiderpartiet i en så viktig sak. Her må vi være tøffere mot våre regjeringspartnere, sier hun til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ikke å kommentere uttalelsene til aftenposten.no.

SU-leder Andreas Halse.
Leder i Senterungdommen Sandra Borch.