Politikk

Høyre lover å kutte i pensjonist-skatten

Høyre konkretiserer sine skatteløfter og vil bruke 800 millioner kroner på kutt til pensjonistene.

Høyre-nestlederne Bent Høie og Jan Tore Sanner på partiets sommer-pressekonferanse i juni.
 • Lars Molteberg Glomnes

De rødgrønne la om pensjonistskatten i 2011, men de gikk ikke langt nok, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Aftenposten.

I et sjeldent konkret skatteløfte, peker Høyre nå ut akkurat hvordan de lover å innføre endringer.

— Vi vil redusere skatten for dem som fikk en skatteøkning av Regjeringen i 2011, sier Sanner til Aftenposten.

For å gjennomføre det, lover de å legge omtrent 800 millioner kroner på bordet.

Departementet regnet

De som fikk mer i skatt da Regjeringen endret reglene i 2011 skal nå få størst kutt.

Høyre har fått Finansdepartementet til å regne på hva konsekvensene av regelendringene deres ville blitt ut fra 2013-tall

** Den rikeste fjerdedelen av pensjonistene vil tilsammen få en drøy tredjedel av det totale kuttet som er anslått å ville være på omtrent 800 millioner i 2013.

** De som har en inntekt fra arbeid og pensjon på mellom 350 000 og 450 000 får et skattekutt på i underkant av 3000 kroner i året.

** De som har en bruttoinntekt på mellom en halv million og 600 000 vil få størst kutt med 5430 kroner i året. For de med inntekt på mer enn 750 000 kroner vil kuttet minske igjen til 3600 kroner i året i snitt.

** De omtrent 150 000 pensjonistene som tjener under 350 000 kroner i året, vil i snitt få litt over 1000 kroner i skattekutt i året, ifølge departementets beregninger med 2013-tall.

- Ikke rike

Sanner vil likevel ikke gå med på at endringene vil gi mest til de rike.

— Jeg mener det er galt å bruke den betegnelsen. For oss handler det om at dette var en unødvendig regning å sende i 2011. Jeg oppfatter at dette bidrar til økt misnøye rundt pensjonsreformen, sier Høyre-nestlederen.

Sanner, som også er Høyres finanspolitiske talsmann, mener han har god støtte i Venstre, KrF og Frp for endringene.

— Alle de borgerlige gikk inn for lavere skatt for denne gruppen pensjonister da vi behandlet dette i 2011, sier han.

Selv om mange vil betale mindre skatt med Høyres forslag, vil det ikke nødvendigvis veie opp for skjerpingene fra 2011.

For eksempel kommer de som tjener mellom 400 000 og 450 000 i året fortsatt noen hundre kroner dårligere ut hvert år med Høyres forslag, enn det de gjorde før endringene i 2011.

- Hvorfor stoppe her, hvorfor vil dere ikke kutte enda mer?

— Det er en vurdering av det totale opplegget. Jeg mener at en skattereduksjon på tre til fem tusen kroner er betydelig, sier Sanner.

Halverer

Det Høyre teknisk sett ønsker å gjøre, er å halvere den såkalte nedtrappingssatsen i trinn to – altså for den gruppen som tjener best – fra seks til tre prosent. Om hele kuttet kan tas på et år, kan han ikke svare på i dag.

- Hva står i veien for at dere skal klare det i 2014?

— Det vil være vår ambisjon, men vi har ikke sett Regjeringens budsjett for 2014, så det vil måtte danne grunnlag for hva vi vil gjennomføre i regjering.

KrF uenige

Selv om Sanner gir inntrykk av enighet på borgerlig side, sier alle de andre borgerlige partiene at de i utgangspunktet ønsker en annen modell.

— Vi ønsker skattelettelse for pensjonister gjennom økt minstefradrag, sier Kjell Ingolf Ropstad.

- Hvor viktig er det å få gjennomslag for deres modell?

— Det viktigste for oss er å gjøre noe for de med lavest pensjon, men dette er et felt som må forhandles om dersom det blir en ny regjering, sier KrF-stortingsrepresentanten.

Fremskrittspartiet ønsker Høyres forslag velkommen, men sier de også kan tenke seg en annen innretning. De vil også gi mer i kutt – med mest til de som tjener minst.

— Det er bra at Høyre er litt konkret på enkelte av sine skattelettelser. FrP støtter retningen Høyre peker ut, men vi synes generelt at Høyre tar for små skritt og har litt feil innretning, sier finanspolitisk talsmann og nestleder Ketil Solvik-Olsen til Aftenposten.

Vil gi 4500

Han sier Frp ser for seg kutt på omtrent 4500 kroner allerede for dem som tjener 200 000 kroner i året. De som tjener 350 000 skal få i underkant av 4000 kroner i skattelette ifølge Frps modell.

Venstre har i tidligere alternative statsbudsjetter foreslått det samme som Høyre, men har nå endret standpunkt.

— Med våre endringer treffer vi en litt annen gruppe. De som har mindre, skal få mer, sier også Venstre-nestleder Ola Elvestuen til Aftenposten.

 1. Les også

  Christen Sveaas gir milliongave til Høyre

 2. Les også

  Full skolekrangel mellom SV og Høyre

 3. Les også

  Kristin Clemet: - Privatskolene var ingen politisk markering

 4. Les også

  - Høyre mumler om privatskolene, vi kan få svenske tilstander i Norge

 5. Les også

  Høyre vil sette fart på arbeidsinnvandringen

Les mer om

 1. Politikk