Nei til tvang rundt kommunesammenslåinger. Budskapet fra Aps tidligere nestleder Helga Pedersen i den store kommunedebatten under Arendalsuka mandag var klart.
Det har vært sensommerens store politiske kranglesak. Kommunereformen, sammenslåinger og eventuelle ris bak speilet dersom storsamfunnet mener det er tjent med sammenslåinger men der enkeltkommuner vegrer.
Men vent litt: Var det ikke Ap-ledelsen som i forrige uke kom med avklaringer om at det i enkelte spesielle tilfeller allikevel kunne åpnes for tvang? Hva mener de egentlig?
— Støre sier jo at Ap «selvsagt ikke vil oppheve Stortingets ansvar for å gripe inn dersom det dukker opp tilfeller som krever det»?
— Ja men han sier også at det er en hypotetisk problemstilling.
- Men i dag har du igjen sagt nei til tvang, mens din partileder jo har sagt i intervju med Aftenposten at Stortinget kan gripe inn dersom det dukker opp tilfeller som krever det?
-Jeg har også sagt at Stortinget har et ansvar for å gripe inn dersom det dukker opp slike tilfeller, så jeg sier det samme som Støre. Landsmøtet vårt har også understreket at det er frivillighet som gjelder. Når landsmøtet i vår understreket frivillighetsprinsippet var det fordi noen har tolket utsagnet om helt spesielle tilfeller som om det var en vid åpen låvedør for at Stortinget skal overprøve lokale beslutninger. Det er ikke der vi er.
- Men da har man vel faktisk åpnet for tvang i helt spesielle tilfeller?
-Jo, i helt spesielle tilfeller, men som Jonas Gahr Støre også sier at det bare kan gjelde hypotetiske tilfeller som vi ikke har sett noen eksempler på til nå. Når vi går så bredt ut og ber om at kommunene tar debatten, er det samtidig viktig at vi går ut og sier at vi skal respektere vedtakene som blir gjort lokalt. Men man kan jo aldri utelukke at det oppstår helt spesielle situasjoner hvor Stortinget kommer til en annen konklusjon.
- Det er blitt hevdet at tidsfrister i siste instans kan fremtvinge tvang. Er det et poeng?
— Mange kommuner føler tidsfristen som et tungt press fordi de nå lever under mange uavklarte forhold. Regjeringen har brukt to år på å legge frem oppgavemeldingen (om hvilke oppgaver kommunene skal ta på seg i fremtiden) og fortsatt skal det utredes ett år til om hvilke oppgaver som skal løses på regionalt nivå. Dette får ikke kommunene vite før neste vår, og det gjelder også inntektssystemet som Regjeringen sier skal ses i sammenheng med kommunereformen. Så skal kommunene gi svar innen 30. juni. De har bare noen uker på å bestemme seg, og det er ikke spesielt god tid.
Sanner hevder reformen er i rute
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner hevdet under debatten at den store kommunereformen er i rute.
— Vi er kommet langt i løpet av ett år, og derfor kan vi si at vi er i rute. Jeg forstår at en så stor reform er krevende. Derfor har jeg vært imøtekommende overfor opposisonen. Vi må være pragmatiske, sier Sanner. I tillegg hadde han tatt på seg gummisåler. Han ville ikke si ett kritisk ord om Aps stilling til kommunereformen selv om de kritiske ordene fra Ap mot Sanner og Regjeringen satt løst under debatten der blant andre Sps parlamentariske leder Marit Arnstad spådde kommunereformens fiasko.
– Hvordan tolket du Helga Pedersens utsagn i dag?
— Jeg vil ikke tolke Helga Pedersen. Men jeg vil si at jeg er glad for avklaringene fra Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik om dette som kom i forrige uke, sier Sanner til Aftenposten.
Ikke den store sammenslåingslysten lokalt
Fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder fulgte debatten fra en rød sofa på kanten av scenen. Han hadde ikke den store lokale entusiasmen å melde rundt eventuelle sammenslåinger.
— Det er varierende entusiasme for kommunereform. Pr nå er det vanskelig å se at noen ligger veldig tett på. Noen er nesten ved forandlingsbordet, men de fleste er i sonderingsfasen. Alle synes kommunereform er bra, men ikke hos oss. Selv er jeg for en kommunereform, men det gir ingen mening om Valle og Bykle slår seg sammen oppe i Setesdalen, men om Arendal slår seg sammen med Tvedestrand og andre rundt, gir det et kraftsentrum.