Svært jevnt i mange kommuner

Her står valgdagens tøffeste slag.

Mye er fremdeles i det blå når Norge går til urnene mandag.
  • Ida Halvorsen Kemp
  • Jørgen Svarstad

I mange av de største kommunene i landet er det svært jevnt mellom blokkene. Noen av de tøffeste slagene på valgdagen vil finne sted i de største byene:

Ifølge beregningene til TV2s nettsted politisk.no ligger det an til et knapt flertall for de borgerlige i Moss, Skedsmo, Skien og Tromsø, men alle disse kommunene er så jevne at de må betegnes som vippekommuner. Den samme betegnelsen får Halden, Elverum, Ringerike, Horten, Bodø og Rana, men her er det de rødgrønne som ser ut til å få knapt flertall.

Løsere allianser

Valgforsker Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU, mener det står et utall slag rundt omkring i hele landet ved dagens valg.

I særdeleshet nevner han Oslo, Tromsø og Trondheim. Han mener likevel forskjellene mellom de ulike partikonstellasjonene er mindre enn i rikspolitikken.

— Med kommunalpolitikk er det slik at man har løsere allianser enn på Stortinget. Får man en forskyvning i oppslutningen mot Høyre, fører det kanskje bare til at alliansen skifter ut et parti med et annet. Det er ikke alltid utslagene blir så store, og det er ikke alltid det blir så merkbart heller, sier Jenssen til Aftenposten.no.

Han nevner Steinkjer som et eksempel;

— Ordføreren her kan gå fra Senterpartiet til Arbeiderpartiet etter dagens valg. Men de to partiene har samarbeidet tett i mange år, så der vil neppe innbyggerne merke noen stor endring.

Kan ta en uke å få resultat

I andre kommuner er det mer åpent og uklart hvilken vei det vil gå, selv når resultatet er klart.

— Selv i Trondheim er det sånn at vi har to partier som ikke har vært så tydelige på hvilken vei de vil gå. Hvis Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne får flertall alene, er det helt sikkert at den sittende konstellasjonen blir sittende. Hvis derimot Sp eller KrF kommer på vippen, er det uklart. Og hvis Høyre, Frp og V får flertall, blir det skifte, sier Jenssen.

Det ligner på den måten Høyre fikk gjennomslag i hele landet på slutten av 70-tallet.
Valganalytiker Svein Thore Marthinsen om den nye høyrebølgen

Selv i Bergen, der det er ganske klart at det blir borgerlig flertall, er det ikke gitt hvordan det vil se ut i morgen, mener valgforskeren. Blir Frp kraftig svekket, kan det skje rokkeringer.

— Valgresultatet er spennende, men konstitueringene av bystyre, formannsskap og byråd der det finnes, er vel så spennende. Og det kan gå en ukes tid før de prosessene er avklart, sier Jenssen.

Ny høyrebølge

Valganalytiker Svein Thore Marthinsen mener de meste spennede slagene vil stå i Oslo og Trondheim.

— Oslo er en hovednøkkel for de rødgrønne. Klarer de å ta makten i Oslo er det en skalp i beltet til Stoltenberg. Da kan de selge valget som en suksess. I Trondheim gjorde de et kjempegodt valg i 2007. Den byen er viktig å beholde, sier han.

bloggen sin har Marthinsen gått gjennom de 20 største kommunene. Han tipper at det borgerlige vinner valget i flertallet av disse kommunene.

— I Fredrikstad vipper det for eksempel veldig. De har en Frp-ordfører som vil slite veldig med å beholde makten. Det er også stor spenning i Tromsø. Der var det også stor spenning sist, og nå er det mer eller mindre dødt løp. Hvis Høyre tar makten der vil det være en stor seier for dem.

Vil ikke tippe

Av andre jevne slag nevner han Skien og Bodø, der Ap risikerer å miste makten. Det gjør de også i Ap-bastionen Skedsmo, hvor partiet har hatt makten i 101 år. Marthinsen mener å se en høyrebølge med likhetstrekk fra høyrebølgen på slutten av 70-tallet.

— Det virker som Høyre går frem over alt, men særlig der de har stått svakest tidligere, altså i grisgrendte strøk og folkefattige kommuner. Det ligner på den måten Høyre fikk gjennomslag i hele landet på slutten av 70-tallet. Den høyrebølgen som kommer nå er litt av samme karakter.

Til min store overraskelse ser det ut til å bli jevnt i Oslo. Det hadde jeg ikke trodd for 14 dager siden.
Valgforsker Frank Aarebrot

Valgforsker Frank Aarebrot er spesielt spent på hvordan det går i Oslo.

— Til min store overraskelse ser det ut til å bli jevnt i Oslo. Det hadde jeg ikke trodd for 14 dager siden. Jeg hadde trodd at det skulle bli en rimelig trygg valgseier for de borgerlige. Det avhenger av hvor stor økning i valgdeltagelsen det blir fra velgere fra østkanten, sier professoren ved Universitetet i Bergen.

Vinner uansett

Aarebrot sier han heller ikke hadde trodd at det skulle bli så jevnt i Drammen. Der kan Masud Gharahkhani (Ap) bli Norges første ordfører med innvandrerbakgrunn. Den sittende Høyre-ordføreren er også populær i Drammen.

— Det er en formidabel prestasjon. Han blir en vinner enten han blir ordfører eller ikke, sier Aarebrot om Gharahkhani.

Aarebrot tror det kan bli rødt flertall i Larvik, Fredrikstad og Hamar, men tipper borgerlig flertall i Kristiansand, Bergen og Stavanger.

Les også: