Politikk

Hareide og Widvey inn i regjering

Kr.F.s nestleder Knut Arild Hareide (31) blir ny miljøvernminister, og Høyres Thorhild Widvey (48) blir ny olje- og energiminister. Statsminister Kjell Magne Bondevik la frem den nye regjeringslisten i formiddag.

 • Hilde Harbo
 • Solveig Solveig Ruud
 • Thomas Thomas Spence
 • Håvard Narum

Statsminister Kjell Magne Bondevik presenterte flere overraskende endringer i regjeringen i formiddag:

Helseminister Dagfinn Høybråten (kr.f.) blir Sosial— og arbeidsminister, en ny og utvidet statsrådspost.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen (h) tar over Helsedepartementet mens miljøvernminister Børge Brende (h) tar over Næringsdepartementet. For sosialminister Ingjerd Schou (h) og olje- og energiminister Einar Steensnæs (kr.f.) ble dagens statsråd på Slottet det siste. Begge må nå gå den tunge veien tilbake til Stortinget.

Bondevik presenterte først listen for Kongen på Slottet i formiddag, og presenterte deretter de nye statsrådene for pressen klokken 1215. Bortsett fra avgangen til arbeidsminister Victor D. Norman i vinter, har Regjeringen vært uendret siden den ble etablert høsten 2001. Endringene bærer tydelig preg av at de nye partilederne i Kr.F. og Høyre setter sitt preg på regjeringskolegiet:

Widvey hører til partileder Erna Solbergs krets av fortrolige støttespillere, mens unge Hareide har gjort kometkarriere, og er en mann Kr.F. har meget store forventninger til.

Thorhild Widvey kom inn på Stortinget fra Rogaland i 1989 sammen med blant andre Høyre-leder Erna Solberg og statsråd Kristin Clemet. De laget et uformelt nettverk av ferske, kvinnelige representanter som støttet og bygget opp om hverandre.

Widvey forlot Stortinget i 1997, og flyttet til London hvor ektemannen Osvald Bjelland etablerte et internasjonalt konsulentfirma. For to år siden flyttet familien hjem, og Widvey ble utnevnt til statssekretær i Fiskeridepartementet, og senere i Utenriksdepartementet.

Knut Arild Hareide er nestleder i Kristelig Folkeparti, har tidligere vært statssekretær hos finansminister Per-Kristian Foss, og er en mann partiet venter seg mye av.

Ved siden av de nye statsrådene, er antagelig fiskeriminister Svein Ludvigsen (h) og næringsminister Ansgar Gabrielsen (h) dagens lykkeligste. Begge har vært gjengangere i mediene spekulasjoner om statsråder på vei ut.

Les også

 1. Bondevik sier nei til fire nye år på Stortinget

 2. Statsråder skiftes trolig ut i dag

 3. Hareide: «Bittelilletun» er blitt voksen

 4. Siv Jensen: - Skeptisk til Gabrielsen

 5. Halvorsen: - Spennende med Brende

 6. - Denne regjeringen er god nok til å vinne valget

<b>Ny minister.</b> Thorhild Wildvey blir ny olje- og energiminister.
<b>Ny minister.</b> Knut Arild Hareide (kr.f.) har gjort lynkarriere og blir nå miljøvernminister etter Børge Brende.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk