Hareide tapte første runde i kampen om regjeringsmakten

VENNESLA (Aftenposten): Knut Arild Hareide tapte første runde i kampen om regjeringsmakten. Et flertall i rådet i Agder KrF vil inn i Solberg-regjeringen.

Etter å ha tapt avstemningen forlot KrF-leder Knut Arild Hareide Frikirken med et pizzastykke i hånden for å delta i en ny TV-debatt.
KrF-leder Knut Arild Hareide ble varmt mottatt i Frikirken i Vennesla foran duellen med nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Men flertallet stemte mot ham.

Siden Hareide for en uke siden anbefalte KrF å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp, har norsk politikk med ett snudd seg til å dreie seg om én sak:

Hva velger KrF på det ekstraordinære landsmøtet 2. november: Å gå inn i Solberg-regjeringen med hovedmotstanderen Frp, eller inn i en Støre-regjering som vil leve på SVs nåde?

Torsdag møttes Hareide og Ropstad til den aller første duellen i regi av Fædrelandsvennen i Frikirkens lokaler. Så ventet en avstemning i rådet i Agder KrF om veien videre.

– Det har vært et åpent og ærlig møte. Et flertall peker på Solberg-regjeringen. Det er på mange måter som forventet i Agder, sier Hareide sekunder etter at avstemningen ble foretatt.

Hva stemmetallene ble, nekter partiet å oppgi. Det ble stemt over tre alternativ: Søke om forhandlinger med dagens regjering, forbli i opposisjon eller søke forhandlinger med Ap og Sp.

– Jeg er stolt over å ha vært med på denne debatten i to timer, sier Hareide, med et skuffet uttrykk sammenlignet med stemningen da han ankom kirken.

Avstemningen har ingen reell betydning ettersom det er fylkesårsmøtet 26. oktober som avgjør hvilken holdning fylkespartiet skal ha til regjeringsspørsmålet, men det gir en klar indikasjon på hva som kan bli utfallet.

Nestleder i Agder KrF, Irene Sollie, ga partileder Knut Arild Hareide en varm klem etter møtet.
Hareide var synlig skuffet etter avstemningen.

Fornøyd nestleder

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som ønsker å gå inn i Solberg-regjeringen, er meget tilfreds.

– Et veldig flott møte. God stemning. Alle ga partiet en marsjordre om å kjempe for KrFs saker, sier Ropstad.

Terje Eikin, nestleder i KrF Agder, sier at det har vært et «utrolig godt møte med takhøyde for ulike meninger.»

– Ikke overraskende er det flertall for å søke regjeringsmakt med Solberg-regjeringen, sier han.

– Hvor stort ble flertallet?

– Vi er i en prosess, og av respekt for fylkesårsmøtet 26. oktober som avgjør spørsmålet, ønsker vi ikke å gå ut med det, sier han.

Etter det Aftenposten får vite var flertallet «markant», men ikke overveldende. Også alternativet å forbli i opposisjon fikk en del stemmer.

KrF vil ikke si hva stemmetallet ble.

– Ingen duell

Før møtet sa Hareide at han trodde «samtalen» vil gi et tydeligere valg for partiet.

– Dette er ingen duell. Dette en samtale, sier Hareide.

– Jeg håper å starte en viktig diskusjon i partiet og svare på mange spørsmål som det er lagt opp til, sa andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Men Hareide fikk også høre det brutale budskapet fra Anne Ma Timenes i Agder KrF om at han må gå av som partileder. Hareide kommenterte ikke kravet.

Stemningen var hjertelig, men også tydelig spent mellom de to lederne i minuttene før dørene ble lukket og pressen kastet på dør. Hareide solgte og signerte bøker, og småpratet med partifellene.

Ropstad, som er fra nabokommunen, kjenner alle møtedeltagerne svært godt og så ut til å trives i lokalet.

Må forklare seg om ulik konklusjon

Rådsmøtet samlet 78 av KrFs ordførere og lokallagsledere i Agder-fylkene.

Det var mange som ville hilse på Hareide.

Etter en kort pressebriefing om utfallet i denne første av mange debatt-dueller, forsvant Hareide med pizzastykke i hånden ut av kirken for å delta i fjernsynsdebatt i Kristiansand.

Fredag kveld er det ny debatt mellom Hareide og første nestleder Olaug Bollestad i Stavanger i regi av rådet i Rogaland KrF. Partitoppene skal forklare hvorfor de lander på stikk motsatt konklusjon om hvor partiet vil få størst politisk gjennomslag.

Rogaland er KrFs største fylkespart, og stemningen her vil bli lagt merke til rundt i landet.

På forhånd tør ingen KrF-topper spå utfallet på landsmøtet. Før den tid vil det være en rekke møter og samtaler mellom KrFs tillitsvalgte som kan snu stemningen i begge retninger.

Ropstad og Hareide ble ønsket velkomment til Vennesla av KrF-ordfører Nils Olav Larsen (på talerstolen).

– Jeg har et flertall i landsstyret bak meg. Men vi har vært bevisst på at dette må partiet bestemme. Hverken Kjell Ingolf eller jeg vet hvor vi lander. Vi kan begge være både vinner og taper, sier Hareide.

– Vi er nødt til å stå sammen uansett. Sammen om KrFs politikk, legger han til.

– Vi skal være forberedt på noe avskalling å kort sikt. Men prosjektet blir tydeligere, sier Kjell Ingolf Ropstad og tenker frem mot stortingsvalget i 2021.

Åpen for statsrådsposter i vidt forskjellige regjeringer

Hareide fikk spørsmål om Ropstad vil bli statsråd, enten i en Solberg- eller Støre-regjering.

– Jeg tror ikke vi skal begynne å fordele statsrådspostene nå. Men han er en av de største kapasitetene KrF har. Han gjør en formidabel jobb på Stortinget hver dag, sier Hareide.

– Det høres ut som et ja?

– Ja, svarer Hareide.

KrFs andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad og leder Knut Arild Hareide etter debatten som ble arrangert av Fædrelandsvennen.

Han understreker at han mener at en Ap, Sp og KrF-regjering er et sentrumsalternativ. Men hvilken konklusjon han personlig trekker hvis han taper avstemningen på landsmøtet, lar han fortsatt henge i det uvisse.

– Er du KrF-leder ved nyttår?

– Jeg kan love å stå for det syn jeg står for. Samme hva, jeg kommer til å stå på for KrF, sier han, uten å være mer konkret.

På Aftenpostens spørsmål om hvem som vant den første duellen, svarte Ropstad kjapt:

– Det ble uavgjort.

– Han skal på jakt. Det viser hvor sterkt engasjert han er i denne saken, smiler Hareide mot Ropstad, som starter elgjakten hjemme i Evje og Hornes.