Politikk

Frp-profiler vil samarbeide med Sverigedemokraterna

Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen i Frp er åpne for samarbeid med Sverigedemokraterna. Tybring-Gjedde mener det er mange likheter mellom partiene.

Stortingsrepresentant for Frp, Christian Tybring-Gjedde, sier han ikke er fremmed for et samarbeid med Sverigedemokraterna. Her sammen med Per-Willy Amundsen (til venstre), som støtter Tybring-Gjedde i spørsmålet.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

– Det er ingen tvil om at vi begge ønsker en restriktiv innvandringspolitikk. De ønsker å bevare svensk kultur og fellesskap, på samme måte som vi ønsker å bevare den norske nasjonalstaten, sier Tybring-Gjedde til NRK.

Partitopper i Fremskrittspartiet har tidligere tatt tydelig avstand til det høyrepopulistiske og innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna. Partileder Siv Jensen kalte partiets oppslutning under det svenske riksdagsvalget i 2014 for et sykdomstegn, og sa samme år at partiet var stiftet som et rent fremmedfiendtlig parti.

Tybring-Gjedde sier nå at det er flere likhetstegn mellom Frp og Sverigedemokraterna, og mener partiet ikke er det samme i dag som da det ble stiftet.

– Alle partier har ulik bakgrunn. Det vi forholder oss til er det partiet er i dag. I dag er ikke Sverigedemokraterna et rasistisk parti, sier han.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen har også uttrykt et ønske om samarbeid. Han bekrefter overfor NRK at han støtter Tybring-Gjedde.

Helge André Njåstad, parlamentariske nestleder i Frp, sier imidlertid at et samarbeid med Sverigedemokraterna ikke er tema per dags dato.

Les også

  1. Sverigedemokraterna vil ha swexit

  2. Har lett i årevis etter en måte å hindre Sverigedemokraterna fra makt. De har funnet bare én.

  3. Utskjelt, utestengt og undervurdert

  4. Det er balsam for sjelen å lytte til Jimmie Åkesson | Frank Rossavik

  5. Sverigedemokraterna like store som Moderaterna

Les mer om

  1. Sverigedemokraterna
  2. Per-Willy Amundsen
  3. Christian Tybring-Gjedde
  4. Fremskrittspartiet (Frp)