Politikk

- Jeg har følt et intenst vemod

Jonas Gahr Støre ble valgt til ny leder i Arbeiderpartiet til stående applaus under partiets landsmøte lørdag. Jens Stoltenberg sa i sin siste tale som Ap-leder at han takket ja til NATO-jobben både av lyst - og plikt.

 • June Westerveld

— Kjære alle sammen. Det er ikke alltid så lett å bli valgt til leder i Arbeiderpartiet. Men det er jammen meg ikke så lett å gå av heller, sa Jens Stoltenberg som ble møtt med stående applaus og jubel da han gikk på scenen for å holde sin siste tale som partileder i Arbeiderpartiet på landsmøtet i Oslo Kongressenter lørdag formiddag.

Stoltenberg fortalte at dette er det 23. landsmøtet han er til stede på.

— Jeg har følt et intenst vemod. Og likevel, nå føler jeg at det går bittelitt bedre. Nå begynner jeg å vende meg til tanken på å ikke være partileder. Men langt viktigere, at dere her i salen viser at dere kommer til å greie dere utmerket uten meg, sa Stoltenberg til humring fra salen.

Lyst og plikt

— Nå er det jeg som skal takke for tilliten dere har vist meg, ansvaret dere har gitt meg, troen dere har hatt på meg, sa Stoltenberg.

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre ankommer det ekstraordinære landsmøtet.

Han understreket at han svarte ja til å bli generalsekretær i NATO av lyst.— Det er et viktig og meningsfylt oppdrag for meg, men også for Norge. Men jeg svarte ja også av plikt. Det handler om fred og trygghet i vår tid, sa Stoltenberg.

- Sosialdemokrat i hjertet for alltid

Stoltenberg påpekte at han nå skal inn i en ikke-partipolitisk rolle, men forsikret:

— Jeg lover, jeg skal bli sosialdemokrat i mitt hjerte for alltid.

Stoltenberg brukte talen til å trekke frem viktige sosialdemokratiske verdier og manet partiet til å holde frem med en fremadrettet klimapolitikk, kvinners rett til utdanning, bistand og arbeid til alle.

Han brukte også tid på å snakke om at han er bekymret over at sterke krefter trekker i retning av økt uliket.

— Mens vi i tiårene etter krigen opplevde at sosial bakgrunn spilte en stadig mindre rolle for hva du selv kunne få til, så opplever vi nå at ulikhetene øker. Ikke bare litt, men kraftig. Det blir viktiger å ha rike foreldre enn å jobbe hardt og målbevisst, sa Stoltenberg.

- Om noen få timer har jeg ingen tillitverv igjen, sa Stoltenberg i sin tale. Se klippet under:

Hedret 22. juli-ofre

Han avsluttet talen med å snakke om 22.juli-tragedien. Han trakk frem Johannes, Simon og Viljar, tre unge gutter som reiste sammen til Utøya for tre år siden. Simon og Johannes ble drept, Viljar overlevde.

— Vi kan ikke få dem tilbake. Men vi kan minnes. Vi kan huske. Vi kan hedre dem, sa Stoltenberg.

— 22. juli var et angrep på unge jenter og gutter, et angrep på våre verdier, et angrep på noen av de fremste uttrykk for demokrati og folkevalgt styring: Regjeringsbygningen og ungdom på politisk sommerleir.

- Kjære Jens, takk!

— Kjære Jens. Fra alle oss, og fra hjertet, tusen, tusen takk!

- Jeg lover, jeg skal bli sosialdemokrat i mitt hjerte for alltid, sa Jens Stoltenberg under sin til tale til landsmøtet.

Slik åpnet nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, landsmøtet til Arbeiderpartiet på Oslo Kongressenter lørdag formiddag til stor applaus fra en fullstappet Kongressal.I dag forlater Stoltenberg norsk partipolitikk for godt, og det ekstraordinære landsmøtet arrangeres for å velge Jonas Gahr Støre som ny partileder.

— Takk for de strålende resultatene under din ledelse, og takk for inspirasjonen. Det er en epoke som avsluttes i dag når du går av som leder, innledet Pedersen.

- Du sto som en fakkel

Pedersen trakk blant annet frem Stoltenbergs innsats under 22.juli-tragedien og siteter den avdøde Reiulf Sten som sa til Stoltenberg: "Du sto som en fakkel"

— Vi er deg evig takknemmelig for at du var der da vi trengte deg som mest. For styrken du viste og varmen du gav, sier Pedersen.

Fra store videoskjermer kunne de fremmøtte landsmøtedelegatene se en oppsummering av Jens Stoltenbergs politiske liv og karriére, og se statsledere, norske og internasjonale samfunnstopper og andre kjendiser takke ham av som mangeårig partileder og statsminister for Arbeiderpartiet.

Leder av Socialdemokraterna i Sverige, Stefan Löfven, møtte personlig opp på landsmøtet og holdt en avskjedstale til Stoltenberg.

Arbeidetpartiet laget en avskjedsvideo til Jens Stoltenberg. Se den her:

Velger ny partileder

Det ekstraordinære landsmøtet som arrangeres for å velge Jonas Gahr Støre som ny partileder, blir bare av en dags varighet. Her er det ingen programdebatt. Kun lederdebatt og valg på en kandidat.

Jens Stoltenberg vil bli behørig avtakket, og skal selv holde avskjedstalen sin ca 12.45 i dag. Les og se bilder fra hans omfattende politiske liv her.

Her er dagsprogrammet som Aftenposten kommer til å sende live på AftenpostenTV.

Kl. 11.30 – Åpning: Kulturelt innslag

Kl. 11.50 – Minnetale Reiulf Steen

Kl. 12.00 – Nestleder Helga Pedersen ønsker velkommen og konstituerer møtet.

Kl. 12.15 – Tale v/ nestleder Helga Pedersen

Kl. 12.30 – Film

Kl. 12.45 – Tale v/ partileder Jens Stoltenberg

Kl. 13.20 – Hilsningstale v/ Stefan Löfven, partileder Socialdemokraterna i Sverige

Kl. 13.30 – Pause / Pressetilgjengelighet i Mesaninen

Kl. 13.50 – Film

Kl. 14.00 – Valgkomiteens innstilling v/ valgkomiteens leder Martin Kolberg ◦Valg

Kl. 14.40 – Hilsningstaler ◦v/ LO-leder Gerd Kristiansen og AUF-leder Eskil Pedersen

Kl. 15.05 – Tale v/ ny leder

Kl. 16.00 – Avslutning

Ca kl. 1630 – Pressekonferanse med ny ledelse

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Arild Magne Båtberget overlevde brokollaps i 2016: – Hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det skulle skje igjen

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5