Politikk

USA og Kina – kan de bli «Good Guys»?

WARSZAWA (Aftenposten): I flere tiår har de torpedert nesten all fremgang. Nå sees konturene av en ny virkelighet: USA og Kina i front med tallfestede CO2-kutt?

Kan vi i løpet av et år eller to komme dit at det er disse to som drar klimaavtalen i havn? Todd Stern er Obamas sjefforhandler og Xie Zhenhua er Kinas klimatopp. Andy Wong

 • Ole Mathismoen

Det kan bli en realitet. Kina har antydet at de vil lansere tall for CO2-utvikling neste høst på et klimatoppmøte hos FNs generalsekretær. USA har varslet tall på CO2-kutt senest på nyåret 2015.

Begge jobber med omfattende planer for mer effektiv energibruk, sparing og strengere utslippsregler for industri, kraftverk og biler. Kina er i gang med å forberede neste femårsplan som skal gjelde fra 2016. Svaret på Kinas fremtidige utslippsmål vil ligge der.

Australia er ny versting

De tall USA og Kina til slutt legger frem må oppfattes som endelige. Ingen av de to gigantene vil la seg presse til mer enn de selv bestemmer seg for. Så gjenstår det å se om det er nok til å begrense oppvarmingen til to grader.

Uansett er det ikke lenger USA som er de verste kranglefantene på årets toppmøte. Både amerikanerne og kineserne har fortsatt sterke synspunkter, og er på ingen måte enige om de mange hete temaene som drøftes.

Men Australia og Canada har overtatt som «Bad Guys». De protesterer mot alt, og spesielt Australia synes å gjøre alt de kan for å torpedere og skape dårlig stemning etter at landet byttet ut sin rødgrønne regjering med de konservative i høst.

USA avviser folkerett

Men Kina/USA-optimismen må ikke trekkes for langt. Ingen av dem, og i hvert fall ikke USA, vil gå med på at konkrete tallfestede utslippskutt legges inn i en folkerettslig bindende avtale i Paris i 2015.

Mange land, som fleste av verdens utviklingsland og EU, ønsker at den kommende avtalen skal ratifiseres og bli en del av folkeretten. Norge har ikke bestemt seg. Klimaminister Tine Sundtoft sa i går at Regjeringen ikke har diskutert om man ønsker en juridisk forpliktende avtale.

Les også

- Betal, dette er deres skyld!

President Barack Obamas sjefforhandler Todd Stern har advart: Ensidig fokus på at en global avtale må være juridisk bindende kan ødelegge hele prosessen.Årsaken er at en folkerettslig juridisk bindende avtale må vedtas i Kongressen med to tredjedels flertall. Det oppfattes som helt utenkelig å få til, uansett hva presidenten måtte mene. Obama har satt klima svært høyt på sin dagsorden for de neste årene. Men alt han gjør hjemme og ute må begrenses til ting Kongressen ikke behøver å vedta.

Ny avtale-modell?

Derfor tenkes det ulike modeller for hvordan en klimaavtale kan utformes. Kanskje kan en hovedtekst med mer diffuse målsetninger og forpliktelser vedtas som en slags oppfølging av Klimakonvensjonen fra 1992, mens landene legger de tallfestede forpliktelsene de vil gå for inn i et slags frivillig tillegg til en slik avtale?

Men dette er ikke et offisielt tema i Warszawa. Her har man knapt blitt enige om hva man skal diskutere. Her dreier det mest seg om å klare å snekre sammen en slags timeplan frem til Stats— og regjeringssjefene møtes i Paris om to år.

Kina og USA viktigst

I mange år har ekspertene vært samstemte: En global klimaavtale uten at USA og Kina forplikter seg til reduksjoner av klimagassutslipp er i realiteten null verdt. Tilsammen står de to stormaktene nå for 40–45 prosent av verdens utslipp – avhengig av hvilke kilder for utslippsstatistikk man bruker.

En av de toneangivende, Global Carbon Project, offentliggjorde forleden 2012-tall. Kina har passert 9,6 milliarder tonn – en økning på 5,6 prosent fra 2011 – og en dobling siden 2003. USAs utslipp falt med 3,7 prosent i fjor til 5,1 milliarder tonn. EUs falt med 1,3 prosent, mens Indias økte med 7,7 prosent. (Norge er på 56. plass av verdens 215 land med 58 millioner tonn).

Les også

Klimaministeren bedt om å være isbryter

Det er oppløftende signaler at de aller største; Kina, USA, India, Sør-Afrika og EU forbereder forpliktende utslippsløfter. Kanskje vil det etter hvert presse frem tilsvarende fra andre store utslippsland som Canada, Australia og Japan som nå rister intenst på hodet? Eller kanskje ender verden opp med en avtale kun for dem som vil – «the willing»? Ikke å forakte det heller, hvis 60–70 prosent av klodens utslipp er med.

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Utslipp av superkraftige klimagasser skal kuttes

 2. VERDEN

  Kina og USA godkjenner Parisavtalen

 3. NORGE

  Helgesen: – Parisavtalen kan tre i kraft i år

 4. VITEN

  Hvilke land følger Trump ut av Paris?

 5. NORGE

  Norge skal halvere utslippene på ti år

 6. VERDEN

  Parisavtalen trer i kraft 5. november