Politikk

Dagbladet: Listhaug sier unnskyld

Sylvi Listhaug på plass i Stortinget torsdag formiddag Foto: Olav Olsen

– Jeg vil også si unnskyld for kommunikasjonen i saken. Spesielt rettet til dem som ble rammet av terroren i Norge i 2011, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Bare timer etter at statsminister Erna Solberg i politisk kvarter i dag bekreftet at det ville komme en unnskyldning fra justisministeren i løpet av dagen, kom den via Dagbladet. Dette skjedd rett før Listhaug tropper opp i Stortinget for å svare på kritikken mot henne.

– I dag er dagen der jeg skal ta på alvor at Stortinget gir meg kraftig kritikk. Statsministeren har på vegne av Regjeringen sagt unnskyld. Jeg vil også si unnskyld for kommunikasjonen i saken. Spesielt rettet til dem som ble rammet av terroren i Norge i 2011, sier hun til Dagbladet.

Onsdag ettermiddag kom statsministeren med unnskyldning på vegne av Regjeringen for Listhaugs omstridte Facebook-innlegg. Dette skjedde først seks dager etter at det ble lagt ut på Facebook.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke liker denne type retorikk, når man tillegger andre synspunkter som man ikke har. Denne dimensjonen ble klarere for oss over helgen, sier Solberg.

– Er redd for holdningene

I debatt med Ap-leder Jonas Gahr Støre torsdag morgen i Politisk kvarter på NRK ble statsministeren konfrontert med DNs opplysninger om at Listhaug ikke ville fjerne innlegget, til tross for at Solberg hadde kritisert det. I stedet viser justisministeren til at innlegget ble fjernet på grunn av bilderettigheter.

– Det var et valg hun gjorde. I stedet la hun ut en Facebook-status hvor hun viste hva hun mente og at det ikke var hennes intensjon å såre noen eller koble dette til 22. juli, sier Solberg.

Overfor Dagbladet poengterer Sylvi Listhaug at utgangspunktet for Facebookinnlegget var saken som Stortinget skal behandle i dag.

– Det var aldri i mine tanker at innlegget på noen måte skulle kobles med terroren som rammet Norge i 2011. Timingen var at saken om fremmedkrigere og rikets sikkerhet ble avgitt i Stortinget, sier hun til Dagbladet.

Jonas Gahr Støre har tidligere kalt innlegget fra justisministeren som bevisst og kalkulert. Hun nører opp under hatet som skapte grobunn for 22. juli, mener Ap-lederen. I Politisk kvarter understreket Støre at han står bak dette utsagnet fullt og helt. Han mener landets justisminister må forstå hvilke holdninger hun setter i sving ved slike innlegg.

– Det viser bare for farlig dette er og hvor viktig det er at vi tar dette oppgjøret. Når en politiker på toppnivå, med kommunikasjonserfaring, legger ut dette, og så blir overrasket over de kommentarene som kommer. Kommentarfeltet under Sylvi Listhaugs post utløser voldsomme holdninger som er farlige. Jeg er redd for dem, sier Støre.

– Dette er en dårlig justisminister i en så alvorlig sak, sa Støre.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre på vei ned fra talerstolen. Sylvi Listhaug til høyre. Foto: Olav Olsen

Har tatt avstand

Statsministeren Erna Solberg var opptatt av at man ikke skulle mistro Listhaugs intensjoner.

– Jeg synes vi skal ta Sylvi på alvor når hun sier at dette ikke var hennes intensjon. Ja, det er mye som står i kommentarfeltene, men man kan ikke tas til ansvar for alle meninger som legges ut i ens eget kommentarfelt, sier Solberg.

– Men det kunne kanskje vært på sin plass å ta avstand fra dem?

– Det har hun da også gjort. Hun har gjentatte ganger oppfordret folk på sin egen Facebook-side til å ikke uttrykke hat og ikke komme med denne type karakteristikker av andre, sier Solberg.

Les også

  1. – Erna Solberg bør gi Listhaug valget mellom Facebook-postene og justisministerposten.

  2. Dagens Næringsliv: Solberg ba Listhaug slette Facebook-innlegg allerede lørdag

  3. Det er flere enn Listhaug vi kan forvente mer av | Torstein Ulserød

Les mer om

  1. Jonas Gahr Støre
  2. Erna Solberg