Politikk

Her er 17 blå maktpar som styrer Norge

Hvis en politiker sier det blåblå samarbeidet er som en stor familie, kan det være fordi de på mange måter har helt rett.

nyhjertekopiipad-dKKjkkBkUW.jpg
 • Lars Molteberg Glomnes
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Som Aftenposten tidligere har skrevet om, er det vanlig at folk finner partnere innenfor sitt eget yrke.

Slik er det i høyeste grad også i politikken. Blant de blåblå politikerne som styrer Norge og Norges hovedstad, er det mange familiebånd.

Aftenposten har sett nærmere på en del av koblingene, og samlet en liste med noen av de mest sentrale blå parene.

— Det er helt vanlig å treffe kjærligheten på jobben. Slik er det på alle arbeidsplasser. Hvis det ikke hadde vært mulig å være par også i politikken ville mange falt fra, mener Linda Helleland (H), som er gift med parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre.

Listen over fadderne til parets barn illustrerer godt Helleland-parets mektige nettverk:

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen er fadder for eldstegutten Bernhard (9).

Kommunalminister Jan Tore Sanner er fadder for lillebror Konrad (7), mens utenriksminister Børge Brende er fadder for Trond Hellelands voksne sønn fra et tidligere ekteskap.

Les hele artikkelen om Helleland-ekteparet her.

Bør være kvalifikasjoner, ikke kontakter

Forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning sier koblingene ikke er uvanlige. Det viktigste er hvordan rekrutteringen til toppjobbene skjer - og at det er på bakgrunn av kvalifikasjoner, ikke kontakter.

— Prinsipielt vil det være en forskjell på situasjoner der folk kommer inn i politiske verv fordi de allerede har kontakter, og på tilfeller der de kommer inn med egeninnsats, og så treffer andre og gifter seg med dem, sier Saglie til Aftenposten.

Psykolog og parterapeut Catrin Sagen sier det er både styrker og utfordringer ved å ha samme arbeid som partneren.

— En fordel ved å jobbe med det samme er at man har en forståelse for utfordringer arbeidet kan føre med seg. Man har også en mulighet til å kunne sparre med partneren på områder hvor man for eksempel har kjørt seg fast. En utfordring par kan slite med, er et utydelig skille mellom jobb og fritid. At én eller begge har problemer med å gå i fritidsmodus etter endt arbeidsdag, sier Sagen til Aftenposten.

1. To stortingstopper

Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre har ansvar for å styre politikerne på Stortinget. Han er gift med transportpolitisk talskvinne Linda Cathrine Hofstad Helleland , som også er leder av partiets kvinneforum.


Et av Høyres mange maktpar

Linda og Trond Helleland ble kjærester for 11 år siden da begge to satt i justiskomiteen for Høyre. Hun som fersk stortingsrepresentant og vanlig medlem, han som leder av komiteen.

— Ingen ble vel egentlig så veldig overrasket da vi fortalte at vi var blitt sammen. Du tror du greier å holde ting skjult for folk rundt, men det går jo egentlig ikke, sier Trond Helleland.

Les hele artikkelen om Helleland-ekteparet her.

2. Solberg-rådgiver og byrådsleder

Da Erna Solberg trengte en ny statssekretær gikk hun til Marit Berger Røsland , som er gift med Oslo-byrådsleder Stian Berger Røsland .

3. Nestleder og fylkestopp

Frps nestleder Per Sandberg er gift med fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms, Line Miriam Sandberg (Frp).

4. Nestlederens mann ble markedssjef

Høyre-nestleder Bent Høie er gift med Høyres markedssjef Dag Terje Solvang.

5. Forsvarsminister og Oslo-topp

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreides (H) mann, Øystein Eriksen Søreide, er helse— og sosialbyråd for Høyre i Oslo.

6. Statsråd og stortingsrådgiver

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) er gift med Frps sekretariatsnestleder i Stortinget, Espen Espeset.

7. Spindoktor og BLD-statssekretær

Kona til SMK-statssekretær Sigbjørn Aanes (H) , Maria Hoff-Aanes (Frp) var lenge statssekretær for Frp-statsråd Solveig Horne i Barne-, likestillings— og integreringsdepartementet.

Hoff-Aanes ga seg i BLD 2014, da det ifølge paret viste seg vanskelig å kombinere arbeidsmengden.

8. Tenketanktopp og stortingsrepresentant

Høyre-representant Michael Tetzschner er gift med tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet , som nå er leder i den innflytelsesrike tenketanken Civita.

Deres datter Jenny Clemet von Tetzschner er for øvrig tidligere nestleder i Oslo Unge Høyre og Høyres tredjekandidat til Oslo bystyre i høst.

9. Stortingspolitiker og Oslo-nestleder

Frp-representant Christian Tybring-Gjedde er gift med Ingvil Smines Tybring-Gjedde , som er organisatorisk nestleder i Oslo Frp. Christian Tybring-Gjeddes datter Mathilde Tybring-Gjedde er på sin side i Oslo Unge Høyre. Hun er også sentralstyremedlem i Unge Høyre.

10. Oslo-ordfører og kultur-rådgiver

Catharina Munthe ble hentet til kulturdepartementet som politisk rådgiver. Hun er gift med Oslo-ordfører Fabian Stang . Munthe måtte senere gi seg, siden bindingen til Oslos ordfører gjorde det vanskelig å være habil i en rekke store saker på kulturfeltet, blant annet spørsmålet om et mulig Oslo-OL.

11. Statssekretærer i hvert sitt departement

Statssekretæren i justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen (Frp) er gift med statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i helse— og omsorgsdepartementet.

12. Nygift stortingspar

Stortingsrepresentantene Torhild Eidsheim og Sigurd Hille fant hverandre på Stortinget i 2014, og giftet seg 27. juni 2015. Begge er fra Hordaland Høyre, og med på festen var det både statsråder og stortingsrepresentanter, skriver BT.

Næringsminister Monica Mæland var på plass, sammen med blant andre representantene Erik Skutle, Peter Christian Frølich, Heidi Nordby Lunde og Svein Flåtten.

13. Rådgiverpar

Politisk rådgiver ved SMK, Rolf Erik Tveten, gikk til næringslivet i juni 2015, men familien fortsatte å være representert. Da Jan Tore Sanner trengte en erstatter for sin rådgiver som skulle ut i foreldrepermisjon samme måned, hentet de nemlig inn Iris Aunvik Tveten.

14. Stortingsrepresentant og rådgiver

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) , også kjent som bloggeren Vampus, er gift med rådgiver i Høyres stortingsgruppe, Hans Kristian Thorbjørnsen .

Heidi Nordby Lunde og ektemann Hans Kristian Thorbjørnsen

15. Statssekretær og stortingsvara

Gry-Anette Rekanes Amundsen (Frp) , kona til statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) i kommunaldepartementet, er vararepresentant til Stortinget fra Telemark.

16. Storting og fylkesting

Frp-representant Hans Andreas Limi (Frp) fra Akershus, har siden 1984 vært gift med Vibeke Limi , som er gruppeleder for Frp i Fylkestinget i Akershus. De sitter også sammen i styret i Akershus Frp, der han er leder og hun representant for fylkestingsgruppen.

17. Rådgivere i departement og kommune

Andreas Strandskog , tidligere leder av Oslo Unge Høyre, er sammen med byrådssekretær Maria Göthner (H) .

Politisk rådgiver i Klima— og miljødepartementet Jens Frølich Holte (H) er for øvrig fetter av stortingsrepresentant Peter Christian Frølich fra Hordaland.

 1. Les også

  12 reformer som endrer Norge i blåblå retning

 2. Les også

  Støre: Noen Høyre-reformer er kommet for å bli.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5