Politikk

Ikke flertall for omstridt fraværsgrense

Arbeiderpartiet sier nei til regjeringens forslag om en fraværsgrense på 10 prosent i videregående skole. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får dermed ikke flertall for forslaget i Stortinget.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Regjeringen får trolig ikke gjennomslag forslaget til strengere fraværsgrenser.
 • NTB
 • Kristine Hellem Aanstad

Det var onsdag ettermiddag at meldingen om at Arbeiderpartiet ikke vil støtte de nye fraværsreglene kom.

– Arbeiderpartiet vil ha klare regler mot ugyldig fravær i skolen og at skolene skal ha effektive og gode reaksjoner når reglene brytes. Regjeringens forslag om nye fraværsregler bidrar ikke til det, skriver Ap-nestleder Trond Giske på sin Facebook-side.

Skolestatsråd Torbjørn Røe Isaksen mener imidlertid det er høyst uklart hva Arbeiderpartiet egentlig vil og mener tidligere utdanningsminister Trond Giske (A) kommer med en syltynn unnskyldning (se lenger nedi saken).

 • Kunnskapsministeren vil slå hardere ned på skulking: Innfører nasjonal fraværsgrense på ti prosent

Innstilling neste uke

Til Aftenposten sier Giske at forskriften ikke ville fungere, kom klart fram i høringen som Stortinget hadde nylig.

– Der fortalte lærere, skoleledere, elever og andre at de var sterkt misfornøyd med denne forskriften. Nå må de gå tilbake i dialog med dem, og lage et regelverk som i større grad innfrir målene. Regelverket er et altfor dårlig politisk håndverk, sier Giske.

Trond Giske og Arbeiderpartiet vil ikke støtte Regjeringen forslag om nye fraværsregler.

– Hvilket signal gir Arbeiderpartiet når dere ikke vil innføre en slik fraværsgrense?

– Et signal om at vi mener at de ikke bør være en kvote på ti prosent godkjent, gyldig fravær. Regelverket som ble sendt ut nå gir mulighet til å være ulovlig borte så mye man vil – inntil ti prosent, men om man er ti minutter mer borte mister man karakteren. Det er lite fleksibelt.

– Det andre vi ønsker er at lærerne skal få et verktøy til å reagere på en måte som er tilpasset den enkelte elev og den situasjon. Helt åpenbart skulking som er langt under 10 prosent bør ha en sterkere reaksjon, enn fravær som er i gråsonen til ulike problemer – som psykiske.

Utdanningskomiteen på Stortinget skal avgi sin innstilling i saken neste tirsdag. En kartlegging VG har gjort viser imidlertid at verken regjeringens to støttepartier, Venstre og KrF, eller Sp eller SV vil støtte den nye grensen på maks 10 prosent fravær i hvert enkelt fag i videregående skole.

Røe Isaksen svarer på twitter

På sosiale medier reagerte Røe Isaksen med å skrive dette:

Til det svarer Giske at de sier klart ifra at forskriften som regjeringen nå har lagt fram ikke er god nok.

– Hvis regjeringen vil at Stortinget skal overta og lage regelverket, så kan vi gjerne gjøre det. Da vil vi gå grundigere til verks: Ha en dialog med sektoren og få alle konsekvensene på bordet og lage et regelverk som fungerer. Det er kunnskapsministerens oppgave, men klarer han ikke det kan vi gjøre det i Stortinget eller når vi overtar i 2017.

– En snuoperasjon

Kunnskapsministeren mener at svaret til Giske er en «syltynn unnskyldning».

– Det er umulig å forstå hva Arbeiderpartiet vil. De må være klar og villig til å komme med et godt alternativ, ikke bare si nei. De har hatt mye tid til å komme med innspill og våre folk på Stortinget har vært villige til å samarbeide. Det er også bare å gå tilbake halvannet år å se hva Giske sa om fraværsgrensen da, så dagens avgjørelse er en snuoperasjon.

– Hvor stort nederlag er dette for deg?

– Først og fremst er dette et nederlag for skolen. Vi har stor støtte fra skoleorganisasjoner og lærerorganisasjoner når det kommer til å ha en fraværsgrense. Men vi er en mindretallsregjering, så vi er avhengig av støtte. Så når Arbeiderpartiet veler å følge SV, blir det vanskelig, sier Rød Isaksen.

– Hva skal du gjøre nå?

– Basert på det jeg har hørt i dag, har Arbeiderpartiet sagt at de er imot fraværsgrense. Men vi får se hvor det lander i komiteen først.

Forslaget om fraværsgrensen er et hett tema hos Si ;D:

Her er fem grunner for fraværsgrensen:

Her er fem grunner mot fraværsgrensen:

Elevorganisasjonen: – Vi er i ekstase

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen Sylvia Lind mener at Rød Isaksen ikke har hatt støtte fra elevene når det kommer til fraværsreglene.

– Vi er så stolte over alle elevene som har engasjert seg i saken, og vi setter stor pris på at Stortinget gikk bort fra fraværsgrensen. Vi er i ekstase. Dette er en seier for oss som går inn i historiebøkene, sier Lind til Aftenposten.

Norsk Lektorlag: Viktig å møte elevene med krav

Norsk Lektorlag, Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet og NHO har alle vært positive til regjeringens forslag.

Leder i Norsk Lektorlag, Rita Helgesen, peker på at Giske i sin bok «La læreren være lærer» skriver at det er gode grunner til å innføre nasjonale regler for fravær.

Leder Rita Helgesen.

Hun ber Ap-nestlederen følge opp det han skriver i boken.

– Det er mange gode grunner til å innføre en grense for udokumentert fravær. Fravær og frafall henger sammen, og det er viktig å møte elevene med krav tilsvarende det de vil møte i arbeidslivet, sier hun til NTB.

Helgesen poengterer at det allerede finnes fraværsregler som åpner for å gi elever nedsatt atferdskarakter dersom de skulker.

– Det har ikke ført til mindre fravær, det har blitt større. Uten en konkret fraværsgrense vil det bli store forskjeller og sannsynligvis mindre sanksjonsmuligheter, sier hun.

Utdanningsforbundet: Vi vil ha en grense

– Regjeringens forslag på ti prosent var for strengt, så derfor var vi glade da vi oppdaget at Høyre på Stortinget ville støtte Utdanningsforbundets modell, så det er beklagelig at dette ikke ser ut til å få flertall i Stortinget, sier leder for Utdanningsforbundet Steffen Handal og forteller videre:

– Vi har jo hele tiden spilt inn til partiene på Stortinget at norske lærere ønsker seg en fraværsgrense. Den bør være på 15 prosent og prøves ut i en periode på tre år. Denne perioden bør gjennomføres med følgeforskning. Vi trenger mer kunnskap rundt dette temaet.

AUF er lettet

– Dette er en stor seier for elevene, og det viser at Arbeiderpartiet tar fraværsproblematikken på alvor. Vi i AUF har hele tiden sagt at vi ikke ønsker en rigid grense på ti prosent, og heldigvis har vi fått
med oss moderpartiet vårt på dette, sier AUF-leder Mani Hussaini i en pressemelding.

– Hvis du er så uheldig at du går glipp av de timene som utgjør ti prosent i starten av skoleåret så vet du at du ikke vil få karakter i det faget. Da fratar man elevene motivasjonen til å gjøre en innsats resten av skoleåret fordi de vet at de uansett må ta opp faget på nytt året etter, sier han.

 1. Les også

  Skulket skolen for å protestere mot nye fraværsregler

 2. Les også

  Strengere fraværsregler

 3. Les også

  SV og Ap krever oppklaring rundt omstridte fraværsregler