Hun vant kampen om å bli nummer to på Oslo Aps liste

Oslo Ap har nominert varaordfører Kamzy Gunaratnam på andre plass på listen til stortingsvalget.

  • Alf Ole Ask
Kamzy Gunaratnam blir nummer to på Oslo Aps liste.

Den store striden sto om annenplassen på Oslo Aps liste på nominasjonsmøtet tirsdag kveld. Nominasjonskomiteen var delt. Det ble derfor kampvotering mellom første vararepresentant til Stortinget Zaineb Al-Samarai (33) og Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (32). Al-Samari hadde flertallet i komiteen bak seg, mens et flertall av lokallagene i Oslo ønsket Gunaratnam. Det var Kamzy Gunaratnam som vant avstemningen med 137 mot 119 stemmer for Zaineb Al-Samarai.

– Jeg er så ubeskrivelig takknemlig for at dere mener jeg - nettopp jeg - er verdig til å representere dere på Stortinget neste år. Valgkampen begynner nå, skriver Kamzy Gunaratnam på Facebook etter den dramatiske avstemningen.

Fra rådhuset til Stortinget

Gunaratnam har vokst opp i Groruddalen. Noe som har vært fremholdt som viktig, fordi Oslo Ap har mistet sin profil fra Groruddalen med stortingsrepresentant Jan Bøhlers overgang til Sp.

Gunaratnam kom til Norge i 1991 sammen med familien som var flyktninger fra Sri Lanka. Hun er inne i sin andre periode som varaordfører i Oslo og har ikke minst engasjert seg imot rasisme. Hun er en av de overlevende fra Utøya.

Støre på topp

Oslo Ap fikk vd valget i 2017 fem representanter på Stortinget. Ifølge de siste meningsmålingene er fire mandater sikre. Partiet håper på fem.

Men tirsdag sa nominasjonsmøte sitt.

Partileder Jonas Gahr Støre (60) ble nominert enstemmig på topp.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam blir nummer to på Oslo Aps liste.

Kritikk av prosessen

Nominasjonsstriden i Oslo Ap har vært en av de mer dramatiske. Alt før striden kom skikkelig i gang meldte mangeårig stortingsrepresentant for Ap i Oslo, Jan Bøhler overgang til Senterpartiet. Han mente at nominasjonskampen i Oslo Ap var for skitten.

Zaineb Al-Samarai tapte kampvotering om annenplassen og sa nei til å stå på syvende plass.

I sin innledning til det digitale nominasjonsmøte tok også nominasjonskomiteens leder Tone Tellevik Dahl et oppgjør med debattnivået i Oslo Ap. Det var særlig tonen og innholdet i en del meldinger på sosiale medier hun hadde reagert på i nominasjonsstriden.

Espen Barth Eide fikk tredjeplassen.

Barth Eide på tredje

På tredjeplass ble det ingen dramatikk på møtet. Opprinnelig var denne plassen tiltenkt Oslo Aps leder Frode Jacobsen (52). Men han ga i prosessen plassen til tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (56) som ikke ville akseptere noe annet enn en sikker plass. Det fikk han. Jacobsen aksepterte den utsatte femteplassen. Jacobsen er i dag heltidspolitiker i Oslo rådhus for Ap. Han ble enstemmig nominert som nummer fem på listen.

Trine Lise Sundnes er den første på mange år som har kommet direkte fra LO og til sikker plass på Oslo Aps liste.

LO kandidat på plass

På plass nummer fire kom Trine Lise Sundnes (50) som i dag er LOs internasjonale sekretær. Hun har lang fartstid som leder av LOs tredje største forbund, Handel og Kontor. Sundnes dukket opp som en «dark horse» etter at nominasjonsprosessen var i gang.

Siri Gåsemyr Staalesen inn på sjette plass.

På sjetteplass ble Siri Gåsemyr Staalesen (47) valgt. Hun sitter på Stortinget. Det var et benkeforslag på Al-Samarai. Men hun sa nei til å delta i kampvotering, dermed ble Gåsemyr Staalesen enstemmig valgt.

Dersom det blir regjeringsskifte ved valget til høsten, kan hun bli fast møtende vararepresentant. Støre blir statsminister i en rød-grønn regjering. Mye tyder på at Espen Barth Eide blir å finne i en eventuell rødgrønn regjering. Dermed vil vararepresentanter rykke opp.

Zaineb Al-Samara var innstilt som nummer syv. Men hun trakk seg fra denne plassen. Der ble Agnes Nærland Viljugrein fra AUF valgt.

På plass nummer åtte ble Jon Reidar Øyan nominert, plass nummer ni er Hannah Gitmark og på 10. Farukh Qureshi.