Politikk

Koronapåsken: Hyttekommuner innfører sprikende regler om forbud mot gjester

Nesbyen kommune har innført en forskrift om at det er forbudt med flere enn to gjester i private hjem og fritidsboliger i kommunen.

Nesbyen kommune har innført forbud mot å ha flere enn to gjester, i Hol er besøk på hytta forbudt, mens Trysil og Hemsedal forbyr folk å ha mer fem gjester i påsken.

 • NTB
 • Siril Thesen
  Journalist

En rekke hyttekommuner har de siste dagene innført lokale regler som forbyr hyttefolk å ha besøk gjester i påsken. Årsaken er det økte koronasmittetrykket som deler av landet nå opplever.

– Ved å forskriftsfeste dette har vi en håndfast regel som gjør at vi unngår at folk samler seg. Samtidig er det i tråd med tiltaksnivå A, som er innført her vi bor. Der heter det at de som bor alene, kan ha besøk av en til to personer, sier kommuneoverlege Nils Høva til Hallingdølen.

Nesbyen kommune har rundt 3200 innbyggere og rundt 4000 fritidsboliger.

Reglene på Nesbyen skiller seg dermed fra nærkommunen Hol, hvor det ikke er tillatt å ha besøk på hytta i påsken og fram til 11. april. I private hjem er det andre regler.

Les også

Påskelabyrinten: Bent Høie svarer på alt du trenger å vite om koronaregler og påskefeiring

Hemsedal påbyr syke eller folk i karantene om å dra hjem

Tirsdag ble det klart Hemsedal innfører en ny forskrift om at det ikke er tillatt å ha flere enn fem gjester, melder NRK.

Forbudet gjelder både fastboende og hyttefolket fra midnatt natt til torsdag. I tillegg må de som er i karantene, isolasjon, blir syke eller venter på testsvar, reise hjem.

Hemsedal har rundt 2200 hytter, ifølge SSB.

Flå, Gol og Ål følger de regionale tiltakene som er innført i Viken, skriver Hallingdølen. Der gjelder dermed en anbefaling om å unngå besøk, men det er altså ikke noe forbud.

Maks fem gjester i Trysil

På et hastemøte mandag vedtok formannskapet i Trysil et påbud om maksimum fem gjester hjemme eller på hytta, opplyser ordfører Erik Sletten (Sp) til NRK. Påbudet gjelder fra 23. mars til 7. april. Det må kunne holdes minst en meters avstand til gjester fra andre husstander.

Trysil kommune har 6607 innbyggere, og er med sine 6813 fritidsboliger Norges nest største hyttekommune.

Trysil har flere hytter enn faste innbyggere, og påsken er høysesong.

Sletten ber også tilreisende om å forholde seg til de enhver tid strengeste reglene. Dermed må tilreisende fra for eksempel Oslo ikke ha flere enn to gjester på hytta, ettersom det er forbud mot flere enn to gjester hjemme i Oslo.

På spørsmål om hvordan de har tenkt å håndheve disse reglene, svarer Sletten at de har tillit til at befolkningen følger forskriftene som er vedtatt.

– Det er viktig at vi har en sanksjonsmulighet i tilfelle noe skulle skli ut, sier han til NRK.

Vurderer forskrift i Bykle

I Bykle kommune i Agder, hvor det populære vintersportsstedet Hovden ligger, vedtok formannskapet mandag kveld å forlenge munnbindpåbudet i kommunen.

Ifølge Fædrelandsvennen skal kommunestyret i Bykle torsdag avgjøre om smittevernbestemmelsene skal skjerpes ytterligere inn før påsken.

Ordfører Jon Rolf Næss opplyser at det blant annet skal diskuteres om den nåværende anbefalingen om å unngå besøk av flere enn fem personer i private hus og fritidsboliger hjemles i en forskrift.

– De nasjonale rådene for påskeferien ligger jo der, men det er først når vi hjemler dem i en forskrift at en har mulighet til å håndheve disse. Dersom det ikke kommer nye og strengere føringer fra sentralt hold, blir det ikke aktuelt å innføre skjenkeforbud utover de begrensninger som allerede foreligger, sier han til avisa.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Nesbyen
 4. Bykle
 5. Påsken
 6. Trysil
 7. Hytte