Politikk

- Partioppslutningen skal avspeiles i regjeringen

Statsminister Jens Stoltenberg gleder seg til å ta fatt på fire nye år med regjeringskamerater SV og Sp, men stikker ikke under en stol at en lav oppslutning vil gjenspeiles i hvor stort gjennomslag partiene får for sakene sine.

 • Mari Torsdotter Hauge
 • Ingvild Ingvild K. Vederhus
Les også

Disse kom inn på Stortinget

— se hvem som er inne og ute.

 1. Les også

  - Tror ikke Venstre vil reise seg igjen

 2. Les også

  «Å ta ministerposter fra SV vil være å strø salt i såret»

 3. Les også

  - At det glapp har ennå ikke sunket helt inn

 4. Les også

  Sahlin inspirert av Stoltenberg

Det var en sliten, men uthvilt statsminister som tok imot pressen i hagen i sin statsministerbolig klokken 11 tirsdag.

Mens Høyre-leder Erna Solberg var i NRK alt klokken 7 tirsdag morgen, valgte statsministeren å sove ut etter en heseblesende valgthriller natt til tirsdag, der det til slutt ble klart at de rødgrønne regjeringspartiene får fornyet tillit fra velgerne, med Ap som den suverene vinneren.

— God dag alle sammen, jeg vil begynne med å takke for tilliten velgerne har vist meg og de tre rødgrønne partiene, sa statsministeren med et smil.

Under det korte møtet med pressen fortalte ministeren om sine planer fremover, om regjeringssamarbeid med SV og Sp, og om valgkampen.

Uvisse konsekvenser for SV-nederlaget

Sosialistisk Venstreparti (SV) gjorde et veldig dårlig valg, og mister fire mandater på Stortinget med sin 6,1 prosents oppslutning.

På spørsmål om hva slags konsekvenser det får for posisjonen i regjeringen, svarte statsministeren diplomatisk:

- Partienes styrke skal avspeiles i det gjennomslag de får for de ulike sakene sine i regjeringen, sa Stoltenberg.

— se hvem som er inne og ute.

Flere valgeksperter Aftenposten.no har snakket med

når den nye regjeringskabalen legges etter at den nye Soria Moria-erklæringen er klar.

Samtidig sier professor Frank Aarebrot til Aftenposten.no at han ikke tror statsminister Jens Stoltenberg vil gjøre de store forandringene i regjeringen i dag, selv om SV går kraftig tilbake.

— Jeg tror ikke Jens Stoltenberg vil ha noe i mot å la statsrådsfordelingen være omtrent som i dag. Å ta ministerposter fra SV vil bare være å strø salt i såret på partiet, sier Aarebrot til Aftenposten.no.

Om statsministeren er enig med Aarebrot i den vurderingen, gjenstår å se, men skal man tolke Stoltenberg bokstavelig, ligger det an til at SV kan få mindre innflytelse i regjeringen enn partiet har hatt til nå.

— Vi har lykkes på Twitter og Facebook

Det meste som kunne krype av både norsk, svensk og dansk presse var til stede i høstsolen i Stoltenbergs hage tirsdag, og særlig var svenskene og danskene opptatt av hvordan Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet vant valget på Twitter og Facebook, og hva seieren for det norske sosialdemokratiet kan lære kollegene i Sverige og Danmark.

- Arbeiderpartiet vant valgkampen på de sosiale mediene, med Facebook, bloggere og Twitter, og selv om det blir feil å kalle dette nye medier nå, så er det nytt for oss å bruke dem i valgkampen slik vi har gjort, sa Jens Stoltenberg.

Han fortalte med entusiasme om hvor fint han syntes det var å kommunisere med velgere gjennom Facebook, blant annet ved å legge ut videosnutter, og lese tilbakemeldinger av både positiv og negativ art.

— Jeg har hatt stor glede av Facebook, og det å legge ut videosnutter der, som jeg med stor glede ser på hjemme om kvelden, humret Stoltenberg.

Han vil imidlertid overlate til valgforskerne å analysere hvor stor påvirkning internett-valgkampen har hatt på velgerne, og nøyer seg med å konstatere at Arbeiderpartiet har vært gode både på tradisjonell og moderne valgkamp, sier Stoltenberg.

- Det blir en klima-høst

Etter seansen på trappen til statsministerboligen, tok Stoltenberg seg tid til å svare på et par kjappe spørsmål fra Aftenposten.no, blant annet om hva han gleder seg mest til å sette i gang med nå som valget er vunnet og valgkampen er over – for denne gang.

Den rike verden må finansiere klimakutt i den fattige verden
Jens Stoltenberg, statsminister - Det første vi skal ta fatt på er klimasaken, med klimatoppmøtet i New York allerede neste uke, hvor vi skal gjennom mange tøffe forhandlinger før klimaforhandlingene begynner i København, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

Statsministeren er allerede godt forberedt til forhandlingene i København, og er klar på hva han vil at Norge skal ta med seg inn i møtet.

— Vi skal ha med oss tre ting. Det første er en sterk politisk vilje til forhandlinger for å bli enige om tøffe klimamål. Norge har i dag mål om å bli klimanøytralt i 2030, og vi vil at flere land skal ta på seg tøffe, men nødvendige klimamålsetninger, sier Stoltenberg.

Videre understreker han viktigheten av at Norge går foran for å arbeide frem gode finansieringsordninger for klimakutt.

- Slike mekanismer må på plass. Den rike verden må finansiere kutt i den fattige verden for at vi skal få reelle utslippskutt, sier statsministeren.

Det siste temaet Stoltenberg og Norge er særlig engasjert i, og som skal diskuteres i New York om en drøy uke, er skog. Avskoging står for rundt 20 prosent av dagens klimautslipp, og i København håper Stoltenberg at landene vil inngå avtaler om regler, rammer og overvåking for å redusere avskoging i verden. I tillegg håper han å få regnskog inn i en ny klimaavtale, en plass skog ikke har i dag.

Ingrid Schulerud tok i mot en fornøyd statsminister sent i natt. FOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
Jens Stoltenberg gleder seg til å ta fatt på en arbeidsom klimahøst nå som valget er unnagjort og seieren er et faktum. FOTO: LISE ÅSERUD/SCANPIX

  Mest lest akkurat nå

  1. 1
   SPORT
   Publisert:

   Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5