Politikk

Nikolai Astrup: Under Sp ble det betydelig flere byråkrater

– Sp er mer opptatt av å konservere landet på Norgesglass enn å gi etater frihet til å omstille seg, svarer statsråd Nikolai Astrup på kritikken fra Sp om en mer «tungrodd stat».

– Under Sp ble det betydelig flere byråkrater, sier moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Fredrik Hagen

 • Thomas Spence

Leder i Sps programkomité, Marit Arnstad, kritiserte nylig Solberg-regjeringen for å la staten ese ut:

 • Antall direktorater har vokst fra 59 med 11 til 70 siden 2007.
 • Solberg-regjeringen har brukt milliarder på rådgivere, kommunikasjonstjenester og konsulentbruk. I 2019 ble det brukt 10,1 milliarder kroner. Vel 700 millioner kroner gikk til «kommunikasjonstjenester».
 • Avbyråkratiserings- og effektivitetsreform (ABE-reformen) pålegger statlige etater 0,5 prosent innsparing årlig. Samtidig pålegges de mer rapportering, kontroll og tilsyn.
 • Store summer sløses bort til «omdømmeundersøkelser».

– Ja, det er blitt noen flere direktorater. Men veksten i antall folk som jobber i departementene og direktoratene er betydelig lavere enn under den rødgrønne regjeringen. Vi har prioritert flere politifolk, lærere og sykepleiere. Det er en villet politikk.

– Under Sp ble det betydelig flere byråkrater, svarer kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Under den rødgrønne regjeringen med Ap, Sp og SV i 2009–2013 økte antallet ansatte i direktoratene med 4,8 prosent (2 800 personer).

– Sp insisterer på å stå stille

Han betegner Sp som «Norges mest systemkonservative parti.»

– Sp insisterer på å stå stille. De har vært mot stort sett alle forslag om modernisering og fornyelse i offentlig sektor de siste 20 år:

– De er mot ABE-reformen, Nye Veier, jernbane-, kommune-, region- og politireformen, ny domsstolstruktur og endringer i skattekontorene. Ja, til og med post i butikk var Sp imot, sier han.

– Sp vil helst telle rådhus. Vi teller sykepleiere og lærere, og er mer opptatt av gode nærtjenester enn av avstanden til et rådhus innbyggerne sjelden besøker, sier Astrup.

– Vil ikke Sp lytte til folk?

Astrup mener at Sp må avklare konsekvensene av kutt i konsulentbruken. Han viser til at de fleste konsulentene er midlertidige og hyres til spesialiserte oppdrag som planlegging av veier og jernbane eller digitaliseringsprosjekt.

– Ønsker Sp færre veier og bane må de si det. Alternativet er flere ansatte i staten. Vi har skrudd opp tempoet på digitaliseringsprosjekter. Da er det behov for konsulenter der staten ikke har egen kompetanse, sier Astrup.

– Men milliardbeløp til kommunikasjon og omdømmeundersøkelser?

– Vi satser på innbyggerinvolvering i større prosjekter som vei og jernbane. Sp kan vel ikke mene at man skal lytte mindre til folk?

– Når det er sagt, er det alltid grunn til å vurdere nøye hvordan vi bruker skattebetalernes penger. Det er en kjent sak at også Sp-ordførere bruker penger på konsulenter. Så her snakker Sp med to tunger, sier Astrup.

Les mer om

 1. Marit Arnstad
 2. Nikolai Astrup
 3. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Raymond Johansen mener storbyene kommer systematisk dårlig ut når regjeringen fordeler koronastøtte

 2. NORGE

  Interne dokumenter: Betalte PwC-konsulenter opp mot 20.000 kroner dagen for å svare på regjeringens spørsmål om statens eget prestisjeprosjekt

 3. POLITIKK

  Sp: Vil legge ned direktorat og redusere rapportering

 4. NORGE

  Konklusjon fra advokatfirma: PwC-konsulenter var ikke inhabile da e-helsekontrakt ble inngått

 5. KULTUR

  Sp om nytt regjeringskvartal: Foreslår å droppe disse byggene

 6. POLITIKK

  Jernbanereform ga eksplosjon i bruk av konsulenter