Politikk

Erna Solberg må stille i åpen høring om ansettelse

Det blir høring i kontrollkomiteen om ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som fiskeridirektør.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen overtar jobben som fiskeridirektør etter valget. Nå må statsminister Erna Solberg svare i kontrollkomiteen om ansettelsen av statsrådskollegaen. Her er de to fotografert under en dronedemonstrasjon i 2019. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

  • NTB
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Stortingets kontrollkomité kaller inn både statsministeren og næringsministeren til åpen høring. Der må de svare på hva som skjedde da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ble utnevnt som ny fiskeridirektør i september i fjor, skriver Klassekampen.

Omstendighetene rundt at Bakke-Jensen fikk jobben har vært preget av hemmelighold, noe som har blitt kritisert av Sivilombudsmannen.

Statsråden sto ikke på den offentlige søkerlisten og har ingen fiskerifaglig bakgrunn. Han hadde heller ikke søkt på stillingen innen fristen. Fiskeridirektøren leder 400 ansatte i Fiskeridirektoratet og har en årslønn på 1,4 millioner kroner.

Leder i kontrollkomiteen, Dag Terje Andersen (Ap), bekrefter overfor Klassekampen at komiteen nå trapper opp sine undersøkelser.

– Komiteen har besluttet at vi kommer til å invitere næringsministeren og statsministeren til høring i saken, sier han.

Les også

Solbergs regjering utnevner egne kolleger til fristende embeter. Er det greit?

Dag Terje Andersen sier at det er måten ansettelsene skjedde på som gjør en kontrollhøring nødvendig.

– Og ikke minst det prinsipielle ved at en sittende statsråd blir utnevnt av sine kolleger til embetsstillinger.

At kontrollkomiteen vil til bunns i prosessen som førte til ansettelsen, har utløst et kritisk søkelys også mot to tidligere tilfeller der regjeringen har tildelt tunge embeter til egne statsråder. Tidligere fiskeriminister Elisabeth Vik Aspaker (H) ble i 2014 utnevnt til fylkesmann i Troms, og Bent Høie (H) ble i 2018 gitt samme stilling i Rogaland.

I et brev til kontrollkomiteen 23. februar, avviser statsministeren at hun har brutt regler ved utnevnelsene, som hun mener var ordinære prosesser.

Les også

  1. Opposisjonen ber om redegjørelse om ansettelsen av Bakke-Jensen som fiskeridirektør

  2. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen blir ny fiskeridirektør

Les mer om

  1. Frank Bakke-Jensen
  2. Erna Solberg
  3. Regjeringen
  4. Fiskeridirektoratet