- Jeg tok Navarsetes ord for god fisk

Carl I. Hagen anklager samferdselsministeren for løftebrudd.

Carl I. Hagen er skuffet over Navarsete, og mener hun har brutt løftet hun ga ham på telefon.
Les også

- Jeg har sett på fantastisk dårlige veier

Både samferdselsminister Liv Signe Navarsete og statsminister Jens Stoltenberg var i dag på Polarmiljøsenteret i Tromsø for å snakke om Regjeringens nordområdestrategi. Men på forhånd hadde Navarsete lokket med en ekstra godbit. I invitasjonen skrev nemlig Samferdselsdepartementet at de ville presentere deler av Nasjonal Transportplan — en dag for tidlig, skriver Teknisk Ukeblad. Det gikk ikke upåaktet hen.

- En misforståelse

— Jeg reagerte og ringte departementet, forteller Carl I. Hagen til TU.no. - Det kan ikke være slik at hun presenterer tall og detaljer før Stortinget har fått Nasjonal Transportplan. Jeg gjorde også oppmerksom på at jeg ville ta det opp i presidentskapet, sier Hagen. Navarsete ringte så Hagen tilbake. - Hun forklarte at det hadde vært en misforståelse, det skulle ikke stått at de ville komme med deler av Nasjonal Transportplan, sier Hagen til Aftenposten.no. Og han legger til: - Det tolket jeg som et løfte om at Navarsete ikke kom til å si noe om NTP, sier Hagen.

Kom med konkrete løfter

Men der tok han feil. Statsråden presenterte nemlig konkrete satsingsområder fra planen i de tre nordligste fylkene, selv om hun ikke sa noe om hvor mange kroner hvert prosjekt skulle få. Navarsete sa at de vil tredoble satsingen på stamveinettet i nord og at de vil ruste opp E8 fra Tromsø til finskegrensa. Hun lovte også at tiden det tar å kjøre fra Harstad til Narvik skal bli 20 minutter kortere når regjeringens satsing er gjennomført. Penger til rassikring, vedlikehold og vinterdrift blir det også.

— Dessuten vil vi øke kapasiteten på Nordlandsbanen og investere i lufthavner i nord, sa Navarsete, ifølge NTB.

Forbauset og irritert

Hagen fulgte deler av presentasjonen via media, og reagerer krasst: - Jeg registrerer med forbauselse og irritasjon at hun stikk i strid med gjeldende regelverk, og stikk i strid med hva hun lovet meg på telefon, har gitt detaljer om enkelte veistrekninger som skal satses på i NTP, sier han til Aftenposten.no. - Reglene sier at stortingsproposisjoner og meldinger skal være hemmelige og fortrolige inntil Hans Majestet Kongen er gjort kjent med innholdet under Kongen i statsråd på fredager, forklarer Hagen. Med andre ord: Navarsete brøt ifølge Hagen reglene da hun kom med lekkasjer i Tromsø torsdag formiddag, ettersom reglene tilsier at hun skulle ventet til fredag formiddag kl 11, når Regjeringen møter på Slottet. - Jeg tok hennes ord for god fisk, og jeg er skuffet over at hun navnga veistrekninger det skulle satses på. Det skulle etter min mening ikke skjedd. Carl I. Hagen nøyer seg ikke med å kritisere Navarsete. Også Stoltenberg får passet sitt påskrevet av Stortingets visepresident. - Jeg må få litt mer kunnskap om hva hun har sagt, men jeg synes det er alvorlig at Stoltenberg åpenbart ikke påser at retningslinjer fra Statsministerens Kontor blir overholdt av statsråder i hans egen regjering, også når han selv er til stede, sier Hagen.

Flere ut mot Navarsete

Hagen er ikke alene når han kritiiserer samferdselsministeren. Trass i at Ap er i regjering sammen med Sp, er representanter fra Arbeiderpartiet frustrerte over flere lekkasjer fra statsråden. - Det startet med ferger, så kom rassikring og nasjonalt bompengeselskap. Deretter fulgte noen prosjekter, blant annet dobbeltspor fra Gardermoen til Hamar og milliardbeløp til E16, sier Torstein Rudihagen, som er nestleder i transport- og kommunikasjonskomitéen. Bård Hoksrud (Frp) er medlem i den samme komitéen, og sier han kjenner igjen frustrasjonen. Hoksrud trekker frem både Eidangertunnelen og Bratsbergbanen som eksempler på lekkasjer. - Da ble det spetakkel. Plutselig kunne Navarsete reise 15 millioner kroner til Eidangertunnelen og senere dro hun på en privat sightseeing og lovet midler til Bratsbergbanen, men de skal først komme i revidert nasjonalbudsjett, sier han til Teknisk Ukeblad. Aftenposten.no har bedt både Statsministerens Kontor og Samferdselsdepartementet om å kommentere kritikken mot Navarsete og Stoltenberg, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding.

- Vi skal øke satsingen på infrastrukturen nord-sør. Bedre veier og tett flyplassnett betyr enda mer i Nord-Norge enn andre steder, sa Navarsete ifølge NTB. Her har hun stilt opp for fotografen på kaia i Tromsø.