- Hvis en regjering mister troverdigheten, mister den alt annet

Statsviter Janne Haaland Matlary mener Stoltenbergs ferskeste hijab-utspill er «en bortforklaring som ikke kan bortforklares».

Janne Haaland-Matlary mener Stoltenberg nå må legge seg flat i hijab-saken.

Les også:

Statsministerens kontor hevder i en pressemelding onsdag at Regjeringen ikke åpnet for bruk av hijab til politiuniformen da den «åpnet for å endre uniformsreglementet for å

Les også

Stoltenberg: - Sa ikke ja til hijab

».

— Stoltenberg har rotet seg enda lenger ut på viddene nå, ved å påstå at det som står i regjeringsprotokollen var en ikke-beslutning. Dette har ikke med formalia å gjøre lenger, men med troverdigheten. Og hvis en regjering mister troverdigheten, mister den alt annet, sier Janne Haaland Matlary til Aftenposten.no.

Hun sier det ikke er noen tvil om hvordan teksten i pressemeldingen må tolkes.

- Du trenger ikke å være statsviter for å tolke den teksten. Enhver rimelig tolkning av denne teksten må være at Regjeringen gir sin tilslutning prinsippielt sett, en at den overlater til departementet og politidirektoratet å finne ut hvordan det skal gjøres, sier Matlary.

Hun mener saken med dagens vending ser 100 ganger verre ut for Regjeringen. Hun støtter opposisjonen i at Stoltenberg nå må komme på banen, selv om saken ikke lenger er en stortingssak etter at Storberget stoppet prosessen og la den død 20. februar.

Les også

Tidslinje: Hijab-saken

— Jeg kan ikke se noen annen utgang på dette enn at Stoltenberg må si at han trodde denne saken var uproblematisk, men at Regjeringen så at saken var så politisk betent at den måtte revudere, sier Matlary.

Stoltenberg var langt fra en slik innrømmelse da han møtte pressen i Lenvik i Troms onsdag.

— Det er feil at regjeringen hadde konkludert i hijab- saken. Vi drøftet den, men vi hadde ikke kommet fram til noen konklusjon, sier han til Dagbladet.no.