Tyrkia vil åpne grensene for passløse nordmenn

Tyrkiske myndigheter tilbyr å fjerne kravet om pass ved innreise for nordmenn. Nå venter de på svar og godkjenning fra sine norske kolleger.

Tyrkia vil åpne grensene for nordmenn uten pass og har sendt en forespørsel til norske myndigheter. Her fra det populære feriestedet Kemer.

– Vi har fått grønt signal fra Ankara for å innføre et midlertidig tiltak. Det vil bety at nordmenn kan reise til Tyrkia og ikke trenge noe mer enn nasjonalt ID-kort, opplyser ambassadesekretær Shervindokt Najafpour ved den tyrkiske ambassaden i Norge til Nettavisen.

Tyrkia er ikke en del av EU/Schengen-området, og dermed er det i utgangspunktet krav om både pass og visum for å reise inn, men nordmenn kan allerede reise visumfritt i tre måneder til landet.

Ambassaden har sendt en forespørsel til Utenriksdepartementet, hvor det eneste kravet de har stilt er å få tilgang på system for å kunne verifisere ID-kort. Samtidig presiseres det at det ikke vil være mulig å reise inn med førerkort.

Nettavisen skriver at de har vært i kontakt med Justisdepartementet, som sier at de ikke vil klare å besvare henvendelsen tirsdag. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har opplyst at regjeringen jobber på høygir for å redde nordmenns drøm om sydenferie.

Neste uke skal Stortinget behandle flere forslag for å avdempe passkøen. Mellom 300.000 og 400.000 nordmenn anslås nå å stå uten pass.