Politikk

- Det stemmer at vi stemmer

En myte står for fall: Ungdom med somalisk bakgrunn bruker stemmeretten nesten like ivrig som annen norsk ungdom.

Lul Hassan Kulmiye, Bashe Musse, Ifrah Mohamud, Mona Jama, Ilham Hassan og Abshik A. Jama (fra venstre) tar seg gjerne en prat om norsk politikk. MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

 • Forf>magnus Knutsen Bjørke (foto)
 • <forf>halvor Hegtun <

— Endelig noe positivt om oss somaliere!I et auditorium på Blindern sitter 13 mennesker med blide ansikter. Aftenposten har oppsøkt Somalisk studentforening for å finne forklaringen på et overraskende funn fra samfunnsforskningen:Ved stortingsvalget sist høst var ungdom med somalisk bakgrunn nesten like flinke til å bruke stemmeretten som annen norsk ungdom. I årevis har det vært opplest og vedtatt at ungdom og innvandrere har en lei tendens til å sitte hjemme på valgdagen.- Hvor mange av dere stemte i fjor høst?11 av 13 strekker armen i været.- Når vi stemmer, får vi vist frem at vi er norske, at vi er med, sier Hamsa Mohamed.

Politisk interesse.

Ingen skal klage over studentforeningens interesse for norsk politikk: Sykepleieren Lul Hassan Kulmyie var med som frivillig valgfunksjonær i stemmelokalet på Ulsrud. Hamsa Mohamed er medlem av styret i Oslo SV. Og tannlegen Abshik A. Jama - én av de to som ikke stemte - begrunner sin hjemmesitting slik:- Det er energikrevende å finne de interessante forskjellene mellom partiene. Fremdeles er det slik at innvandrere, og særlig ikke-vestlige innvandrere, har lavere deltagelse ved valgene enn folk flest. 49 prosent av de ikke-vestlige med stemmerett avga stemme ved stortingsvalget i fjor, mot 78 prosent i befolkningen totalt.Men forskjellene er oppsiktsvekkende store mellom de ulike minoritetsgruppene, viser en rapport fra forskeren Vebjørn Aalandslid i Statistisk sentralbyrå. Velgere med bakgrunn fra India og Sri Lanka tropper tallrikt frem på valgdagen, mens innvandrere fra Balkan i stor grad blir sittende hjemme.

Engasjement.

Srilankiske kvinner hadde i fjor høst en valgdeltagelse på 69 prosent, bare ni prosent lavere enn for norske kvinner totalt. Men mest forbløffende er det politiske engasjementet hos somalierne, fastslår forskeren Aalandslid.For dette er en gruppe som ofte scorer dårlig på statistikkene, ikke minst på arbeidsmarkedet: Bare 28 prosent av somalierne var i fjor i arbeid, mot 57 prosent for alle førstegenerasjons innvandrere og 69 prosent for landsgjennomsnittet.

Engasjerte unge.

Mens deltagelsen i andre grupper pleier å øke jevnt og trutt med alderen, er det politiske engasjementet blant somalierne størst blant de yngste. Gruppen mellom 18 og 25 år har klart større valgdeltagelse enn alle de andre aldersgruppene.- Kanskje er det et forvarsel om en mer deltagende somalisk befolkning. Vi ser ofte at andre generasjons innvandrere deltar mer i arbeid og utdanning enn foreldrene, sier Vebjørn Aalandslid.Lul Hassan Kulmiye tror forklaringen er slående enkel: - Ungdommene ernorske, føler seg norske og vil gjerne markere det. Rett og slett, sier hun.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Unge og innvandrere fikk SMS for at flere skulle stemme. Slik gikk det.

 2. POLITIKK

  For første gang i Norge: Flere innvandrervelgere enn førstegangsvelgere

 3. POLITIKK

  Ap har valginnspurt i moskeene – vil øke andelen innvandrerstemmer

 4. POLITIKK

  En halv million utlendinger mangler stemmerett – men teller med når mandatene fordeles mellom fylkene

 5. POLITIKK

  – Jeg er engasjert, og jeg er skikkelig forbanna. Og det er vel derfor jeg ikke stemmer.

 6. NORGE

  Internett-kjendis skal få unge til å stemme