Politikk

KrF-lederen bekymret over Listhaugs uttalelser - men ikke for hennes barn

Innvandringsministeren må ikke bidra til å bygge opp under folks uro over økende antall asylsøkere, advarer KrF-leder Knut Arild Hareide.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener noen av Regjeringens nye innstramningsforslag kan føre til dårligere integrering.
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

KrF-leder Knut Arild Hareide mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fortsetter å bygge fronter der hun burde vært samlende.

– Hun holder fast på retorikken hun har hatt hele veien, som jeg opplever kan være splittende, ikke samlende. Det bekymret meg, sier Hareide til Aftenposten.

I et langt intervju med Aftenposten fredag sier den ferske innvandringsministeren blant annet at hun er bekymret for hvilke konsekvenser asyltilstrømningen vil får for velferdsstaten og norske verdier.

Her kan du lese hele intervjuet med Sylvi Listhaug:

Les også

- Det er klart jeg er bekymret for mine egne barns fremtid

Frykter Listhaugs nye tiltak

— Listhaug sier selv hun opplever at folk er urolige, og det må vi ta på alvor, men da er det viktig at vi har tro på at vi kan håndtere dette. Statsråden med ansvar for å få det til, må ikke bygge opp under den uroen, mener Hareide.

Hareide sier det ikke trenger å være grunn til å frykte for barnas fremtid.

— Hvis vi har en god integrering, er det ingen grunn til bekymring for mine eller Sylvi Listhaugs barn. Men jeg frykter at noen av Sylvi Listhaugs tiltak kan skape vanskeligere integrering, sier KrF-lederen.

I romjulen la Listhaug frem 40 forslag til større og mindre endringer i lover og forskrifter for å stramme inn innvandringspolitikken.

Samarbeidspartiene KrF og Venstre har signalisert at de er skeptiske til flere av forslagene.

Les også:

Les også

FN advart om norsk asylinstruks

Giske: Trist at hun skylder på Ap

I intervjuet med Aftenposten sier Listhaug at hun er usikker på hvor hun har Arbeiderpartiet i innvandringsdebatten, og beskylder partiet for å vingle.

Ap-nestleder Trond Giske sier Listhaug bør konsentrere seg om jobben sin, ikke skylde på Arbeiderpartiet.

— Det er trist at Listhaug gjentar og fortsetter å legge skyld på Arbeiderpartiet og andre for utfordringer Regjeringen selv kunne vært tidligere ute med å møte. Vår forventning til henne er at hun nå konsentrerer seg om å utføre jobben sin, hun har blant annet en stor bosettings- og integreringsjobb å ta fatt på, skriver Giske i en e-post til Aftenposten etter å ha lest intervjuet.

Få også med deg denne:

Les også

Støre ut mot regjeringens flyktningretorikk

— Skaper unødig frykt og motsetninger

Han sier det er positivt at innvandrings- og integreringsministeren nå skal ta imot innspill i en høringsrunde før de endelige forslagene legges frem.

— Vår holdning ligger fast. Forslagene Listhaug har sendt på høring, er en videreføring av en lang linje som vi i hovedsak kan slutte oss til, uten at det betyr et ja til hvert enkelt forslag, skriver Giske.

- Opplever du at innvandringsstrømmen truer dine barns fremtid, slik Listhaug uttrykker bekymring for?

— En ukontrollert innvandring er umulig å håndtere for et lite land. Derfor har Arbeiderpartiet alltid stått for en streng og rettferdig linje. Men å si at dette «truer våre barns fremtid», skaper unødig frykt og motsetninger. En ansvarlig statsråd bør bidra til det motsatte, svarer Giske.

Sier det hviler et stort ansvar på Listhaug

Venstres leder Trine Skei Grande sier følgende om Listhaug-intervjuet.

— Dersom vi sørger for at disse menneskene lykkes med å komme seg raskt i arbeid og aktivitet eller at de tar utdannelse og at flyktningbarna går i barnehage og får skolegang, kommer vi til å lykkes med integreringen. Her har inkluderingsminister Listhaug et særskilt ansvar. Lykkes våre nye landsmenn, kommer også vi som samfunn til å lykkes, skriver Grande i en e-post til Aftenposten.

  • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen om norsk omstilling i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

  1. Politikk
  2. Innvandring
  3. Asyl
  4. Kristelig Folkeparti (KrF)
  5. Migrantkrisen i Europa