Politikk

- Stem ut heterofile, hvite menn

Likestillingsombud Beate Gangås kaster seg inn valgkampinnspurten og ber deg stemme inn kvinner, funksjonshemmede, homofile, unge og innvandrere.

 • Forf>
 • <forf>wenche Fuglehaug <

Alle bør stemmes inn når du mandag går til valgurnene. Bortsett fra hvite, heteroseksuelle menn mellom 40 og 50 år uten nedsatt funksjonsevne. — Dette er ikke til forkleinelse av denne gruppen menn. Men de er sterkt overrepresentert i landets kommunestyrer, og vi mener de som skal sitte i kommune- og fylkesting i langt større grad enn i dag må speile den reelle norske befolkningen, sier Beate Gangås, likestillings- og diskrimineringsombud. AftenpostenTV: Se valgløftene

Ombudet kjører derfor kampanjen "Kryss en kvinne", som oppfordrer oss velgere til å påvirke hvilke kandidater som blir valgt ved å gjøre endringer på stemmeseddelen.Omtrent 42 prosent av alle kandidatene på nominasjonslistene er kvinner. Men det betyr selvsagt ikke at det blir 42 prosent kvinner i kommunestyrene de neste fire årene.- De langt fleste kandidatene øverst på partienes nominasjonslister er nemlig menn, og det er de som står øverst som mest sannsynlig havner i kommunestyrene, sier Gangås.

Mangfold

71 prosent av partienes nominerte listetopper i kommunestyrevalget er menn. I dag er kun 17 prosent av norske ordførere kvinner, og bare en tredjedel av kommunestyrerepresentanten er kvinner.- Kvinner som gruppe er sterkt underrepresentert i kommunestyrene i forhold til menn. Det gjelder alle kvinner. Men en kvinne er ikke bare en kvinne. I tillegg tilhører hun ofte andre grupper som også er underrepresentert på grunnlag av alder, etnisk bakgrunn, funksjonsevne, seksuell orientering og religiøs tilknytning, sier Beate Gangås."Kryss av en kvinne" handler derfor ikke bare om kvinner, men om minoriteter.- Stem på mangfold, få inn kvinner, funksjonshemmede, homofile, innvandrere og unge mennesker. Vi mener at dette vil skape et mer inkluderende samfunn. Mennesker fra alle disse gruppene har mye mer å bidra med i kommunestyrene enn det de har mulighet til å vise i dag, sier Beate Gangås.

Desperat.

— Det viktigste er hva en politiker står for, ikke kjønn, alder og bakgrunn. En kvinnelig Frp-politiker kan gjøre mindre for homofile og lesbiske enn en mannlig, middelaldrende politiker, sier Håkon Haugli, Ap-politiker og homofil.Han mener likestillingsombudet forenkler budskapet og opptrer litt desperat. Haugli oppfordrer velgerne til å ta seg god tid til å finne ut av det politiske budskapet til hver og en av de folkevalgte og hvilke holdninger de har.- Innvandrere og homofile er usynlige svært mange steder. Men kampen for et mer likestilt samfunn vinnes ikke ved å telle antall kvinner, menn, homofile, blinde eller andre minoritetspolitikere, sier Haugli.

Beate Gangås. 44 år. Lesbisk likestillings- og diskrimineringsombud. Foto: TRYGVE INDRELID

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Feminisme for alle

 2. KRONIKK
  Publisert:

  Dag Øistein Endsjø: Fortellingen om den nye likestillingsloven

 3. DEBATT
  Publisert:

  Endelig likestilling i akademia?

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Er det synd på norske, hvite menn?

 5. KULTUR
  Publisert:

  En av ti ytringer på NRK og TV 2s Facebook-sider er hatefull

 6. SID
  Publisert:

  Minoritetskvotering kan motvirke segregering og rasisme