Politikk

Hvorfor er det så mange skandaler i Bergenspolitikken?

Vi spurte tre eksperter som kjenner byen fra innsiden.

Ordfører i Bergen Trude Drevland har fått massiv kritikk for hyring av dyr taleskriver og at hun har latt seg påspandere et luksuscruise av rederi.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

«Nå kan det vel ikke bli verre», sa erfarne Bergens-politikere til hverandre.

Så braket det løs igjen: Torsdag kveld sprakk nyheten om at Bergens fargerike ordfører Trude Drevland har mottatt et gratis cruise i forbindelse med å ha vært gudmor for skipet, og ble fløyet til Venezia i rederens privatfly.

Drevland selv fastholder til Bergens Tidende at det hele var en jobbreise, og sier hun ikke ville valgt Venezia som privat reisemål «fordi hun ikke kan fordra vann».

Les også :

Les også

15 historier fra Bergen, som ville gått rett inn i «Borgen»

— Små ting kan bli veldig stort

Tidligere denne uken ble det klart at den erfarne finansbyråden Liv Røssland (Frp) trekker seg i protest mot det hun oppfatter som tillitsbrudd fra Høyre i en sak om salg av tomter.

Gjennom flere år har Bergens politiske liv vært spekket av kamper, omkamper og skandaler, både av politisk og mer personlig karakter.

— Bergenspolitikken er ganske høylytt i mange betydninger, også rent fysisk. Du kan gå på gaten og bli skjelt ut eller få klemmer. Følelsene sitter ofte utenpå. Små ting kan bli veldig stort, sier tidligere Bergenspolitiker Filip Rygg til Aftenposten.

Spøkte med å åpne fakkelfabrikk

Han var byråd i Bergen i fem år, frem til KrF i 2014 valgte å trekke seg ut av det borgerlige byrådet på grunn av uenighet om Bybanen. I dag er Rygg kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft.

— Da vi satt i byråd pleide vi å tulle med at vi burde drevet fakkelfabrikk. Kommunekassen ville blitt full. Det er mange fakkeltog i Bergen, sier Rygg.

— Sett utenfra kan det kanskje virke som ting er veldig kaotisk. Men vi bergensere elsker dette. Det store engasjementet er noe av det som er ekstra sjarmerende ved Bergen, sier han.

Eksbyråden peker på at Bergen blir kalt «omkampenes by», men synes denne merkelappen er litt urettferdig.

— Bergen er tross alt den eneste byen i Norge som har maktet å bygge en ny, skinnegående bane de siste 20-30 årene, minner han om.

Før og etter Monica Mæland dro til Oslo

For å forstå Bergenspolitikken må man skille mellom tiden før og etter at Høyres Monica Mæland dro til Oslo for å bli næringsminister, mener kommentator i Bergens Tidende Frøy Gudbrandsen.

Mæland ledet byrådet i Bergen frem til Erna Solberg slo på tråden etter valget i 2013. Etter dette har Høyre i Bergen vært preget av mye strid og støy.

— Monica Mæland var en veldig sterk og tydelig leder, og da hun forsvant kom mange underliggende konflikter til overflaten. Etter tolv år i byråd er slitasjen hos partiene som har styrt dessuten betydelig, sier Gudbrandsen.

Spesielt i den høyeksplosive saken om hvor den nye Bybanetraseen forbi Bryggen skal gå har det vært høy temperatur internt i Høyre. Byråds-Høyre har vært for at banen skal gå over Bryggen, mens bystyre-Høyre har vært tilhenger av tunnel.

— Det blir litt spøkefullt sagt at det i dag sitter tre partier i byråd i Bergen: Frp, byråds-Høyre og bystyre-Høyre, forteller Gudbrandsen.

  • Hør Aftenpostens politiske podcast diskutere den spesielle Bergen-politikken i ukens Aftenpodden.

«Et stykke Italia noen har slept nordover»

Også valgforsker og bergenser Frank Aarebrot mener det er Høyre i Bergen man bør studere nærmere for å forstå hvorfor det er så mye turbulens. Han er selv medlem i Arbeiderpartiet.

- Skyldes noe av alt dramaet i bergenspolitikken et særpreget lynne i Bergen?

— Litt har nok med det å gjøre. Ole Paus sa en gang at Bergen er et stykke Italia som noen har slept nordover. Det er et voldsomt engasjement. Det er nok noe av grunnen til at Drevland blir tilgitt igjen og igjen, folk liker det litt italienske temperamentet hennes, mener Aarebrot.

Slitasje

Tidligere KrF-byråd Rygg minner om at problemene Høyre i Bergen har opplevd de siste årene først og fremst bunner i intern strid, ikke strid med andre partier.

— Litt karikert kan man si at Arbeiderpartiet ikke kan vinne et valg i Bergen, men at Høyre definitivt kan tape et. Bergen er en veldig borgerlig by, sier han.

Solberg: Mye som kunne vært gjort annerledes

Statsminister Erna Solberg liker ikke sammenligningen mellom Bergenspolitikken og såpeopera.

— Det er jeg helt uenig i. Det er kunstig å blåse opp spørsmålet om endringer i byrådet og kalle det en såpeopera, sier Solberg til Aftenposten.

- Det har vært hendelse etter hendelse, og konflikt etter konflikt. Hva mener du da er forklaringen?

— Jeg er ikke enig i beskrivelsen om konfliktene snuoperasjonene og bruddene . Det er én sak som har vært vanskelig, det har vært spørsmålet om bybanen og hvor det skal gå. Det var en vanskelig sak, som fortsatt ligger som en vanskelig sak.

- Mener du disse sakene stort sett har vært håndtert ryddig?

— Nei, jeg mener det er mange ting man kunne gjort annerledes, og i Bergen er det alltid store følelser om byutviklingen.

- Hvor vil du at bybanen skal gå?

— Det har jeg lovet at jeg aldri skal si før jeg eventuelt er ferdig som politiker. Jeg er bare glad den har kommet forbi mitt hjem.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter, og hør vår podcast her.

Les også

  1. Bergensordfører tok privatfly til sjøsetting i Venezia

  2. Drevland til BA: – Jeg reiste alene

  3. Såpeopera i bergenspolitikken, bråk i Operaen og oppvask i FIFA

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Kommunevalg 2015