Politikk

Nå kan du snart få prøvesmake på Vinmonopolet

Vinmonopolet åpner for at kundene kan prøvesmake på produktene. Men gratis blir det ikke.

Snart kan polsjef Kai Henriksen administrere vinkurs og prøvesmaking i Polets regi, i tillegg til detaljsalg av flasker og bokser.
  • Geir Salvesen

Det har kanskje vært manges drøm: Å finne ut hvordan alle disse flaskene som står i polhyllene, egentlig smaker før man kjøper dem. Nå skal det faktisk bli mulig, forteller administrerende direktør Kai Henriksen på Vinmonopolet.

6-10 produkter om gangen

— Vi håper å få til en prøveordning med kurs i løpet av neste år, sier han til Aftenposten. Alle detaljene er ikke klare ennå. Og det blir nok ikke mulig å gyve løs på samtlige av varene. Dette vil bli styrt ut fra tematiske vinkler og det blir et begrenset antall vareprøver, i størrelsesorden 6–10 produkter pr. kurs, som Vinmonopolet kaller det. Og folk må betale for kursingen.

Det er endringer i alkoholforskriftene som har gjort dette mulig. Endringer som Vinmonopolet i starten ikke var klar over alle konsekvensene av.

Da Henriksen overtok som polsjef i 2006 sa han at en slik prøvesmaking var ett av hans mål for fremtiden. Nå skal det altså realiseres.

Etter hvert skal det bli smakninger i forbindelse med Vinmonpol-utsalgene, men ikke direkte i butikklokalene.

Vanlig i utlandet

I utlandet er dette forøvrig helt vanlig. En vinbutikk har ofte en krok i lokalet hvor man kan smake på dagens utvalgte dråper. Men også i Sverige, som har hatt et alkoholmonopol på linje med Norge, har dette vært i funksjon en tid.

I og med at det ikke er lov etter norsk lov til å skjenke i salgslokaler, må slike smakinger finne sted i såkalte "tilslørede lokaler" med skjenkebevilling. Og det må skje etter stengetid, kl. 18.00. Eventuelle kjøp må da finne sted andre dager. Dette er ulikt butikksmakingene utenlands.

Disse smaksseansene vil trolig bli arrangert på ett av de syv spesialutsalgene som finnes rundt om i landet. I Oslo gjelder det Aker brygge og CC-Vest. Ellers er det slike pol på Hamar, i Sandnes, Sandefjord, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Også på mindre steder

Polet vil også vurdere å prøve ut konseptet på mindre steder for å se om det er interesse for det.

Nye forskrifter som tillater såkalt nøktern informasjon om produkter, er satt i verk fra 1. november og nå har altså Vinmonopolet lov til å vise bilder av varene de selger.

Les også

  1. Ap-utvalg vil avvikle taxfree-ordningen

  2. Stortingspolitikere vil sensurere avisene

  3. Nå faller salget til Vinmonopolet mer enn noen gang

Les mer om

  1. Politikk