Fembarnsmor fra Somalia er Sylvi Listhaugs drømmeinnvandrer

Kristiansand (Aftenposten) : Fembarnsmoren Kafiya Ali Hassan (43) fra Somalia er innvandringsminister Sylvi Listhaugs kroneksempel på vellykket integrering.

- Du er et godt forbilde, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Kafiya Ali Hassan (43) fra Somalia. Hassan kom til Norge i 2008, fikk praksisplass i 2010 og har i dag fast jobb.
  • Karen Tjernshaugen

— Du kan bli et forbilde for andre, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og gir Kafiya Ali Hassan (43) fra Somalia en klem.

Under KS-konferansen i Kristiansand ble Listhaug utfordret på at hun er integreringsminister og ikke bare innvandringsminister.

Ba hele salen om å klappe

Hun overrasket kommunetoppene og politikere fra andre partier da hun serverte eksempelet på det hun mener er en vellykket integrert innvandrer.

- Kjempehyggelig, sier Kafiya Ali Hassan (43) om å bli invitert med på KS-konferansen og presentert av statsråden som et prakteksempel på vellykket integrering.

Listhaug ba hele salen med kommunetopper om å klappe for fembarnsmoren fra Somalia som kom til Norge i 2008 som analfabet.— Flyktningkonsulenten i Seljord, Per Atle Einan, funderte på hva han skulle tilby denne kvinnen uten skolegang. Hvordan kan hun lykkes i Norge? På en tur ned til vannet fant han svaret der han så Kafiya Ali Hassan (43) sitte i gresset og flette strå. Dette har hun gjort mange ganger før. I Somalia flettet hun både kurver og tepper, fortalte Listhaug fra talerstolen.

Kommunetoppene møter innvandringsministeren med klare forventninger i Kristiansand tirsdag:

Les også

Her er fem integreringskrav fra kommunene til Listhaug

Fikk språkpraksis og fulltidsjobb

— Per Atle ser at Kafiya er en håndverker. Han ser muligheter. Kontakten knyttes kjapt med spinneriet Telespinn AS.

For i Svartdal i Seljord kommune finnes det et lite spinneri som spinner garn fra dyr.

I 2010 ble hun tilbudt språkpraksisplass i bedriften Telespinn, som en del av introduksjonsprogrammet.

Dette ledet frem til fast fulltidsjobb i Telespinn, som én av tre ansatte.

Her er en annen historie om en innvandrerkvinne som har lyktes på det norske arbeidsmarkedet til tross et vanskelig utgangspunkt:

Les også

Hun kunne ikke skrive og lese. Nå jobber hun som skredder for Moods of Norway

Hassan: – Kjempehyggelig å bli trukket frem

Etter Listhaugs innlegg møter Aftenposten henne og Hassan sammen ute i foajeen på Kilden kultursenter i Kristiansand.

— Det spesielle med denne historien er at du har en flyktningkonsulent som ser enkeltmennesket og hennes kvalifikasjoner, og kobler dette til en arbeidsplass som finnes i kommunen, sier Listhaug til Aftenposten.

- Men hva er det som gjør at Kafiya klarte det? Hun sier det best selv: Hvordan vi tenker er viktigst. Vi må tenke at alt er mulig. Når jeg ser en mulighet, må jeg gå den veien. Alle må tenke på hva som er sin mulighet og være åpne for det, sier Listhaug.

43-åringen fra Somalia var litt sjenert etter all oppmerksomheten.

— Dette var kjempehyggelig, sier hun til Aftenposten.

Nina Alsbonn i Telespinn mener Hassan har utmerket seg med en veldig god innstilling.

— Hun har vært opptatt av at det ikke bare er hun som trengte jobben, men at jobben trengte henne, sier Alsbonn.

Innvandringsdebatten er ikke første gang Listhaug beskyldes for å være hard i klypa. Les også denne gjennomgangen av uttalelser Frp-politikeren kom med før hun ble innvandringsminister:

Les også

10 sitater som viser at hun liker å slå med storslegga 

Har ikke fått familiegjenforening

SVs Karin Andersen var kritisk til Listhaugs stunt.

Hun koblet Listhaugs eksempel om Kafiya Ali Hassan til regjeringens forslag om strengere regler for familiegjenforening.

— Jeg tror at hun er som deg og meg – at hvis hun var utrygg på hvordan det gikk med familien hjemme ville det være vanskelig å konsentrere seg om å jobbe og lære norsk, sa Andersen på scenen etter Listhaugs innlegg.

Listhaug parerte:

— Nei, da tror jeg hun er litt annerledes enn deg. Kafiya har ikke fått familiegjenforening. De fem barna hennes er i Somalia. Likevel står hun på og jobber, sa innvandringsministeren.

— Da bør barna hennes få komme til Norge, svarte Andersen.

Listhaug vil snakke mer om integrering

Sylvi Listhaug varsler at hun i tiden fremover vil bruke mer tid på integreringspolitikk.

— I tiden fremover kommer jeg til å reise rundt i Norge, besøke ulike fylker og sette meg inn i både mottakssituasjon, hvordan man jobber i kommuner som gjør en god jobb og se på hva som er suksessfaktorene for kommuner som lykkes med integrering, sier hun til Aftenposten.

- Var grepet du gjorde i salen med å trekke frem en somalisk kvinne et svar på kritikken du har fått om ikke å snakke nok om den vellykkede integreringen og det positive innvandrere kan bidra med?

— Jeg synes det er utrolig viktig å vise frem slike rollemodeller, det mener jeg vi skal gjøre mye mer. Det viser at det er fullt mulig å lykkes i Norge, selv om du ikke har noe utdanning fra før og er analfabet. Det handler om å se den enkelte persons ressurser og koble det opp mot hvilke behov det norske samfunnet har.

- Må tenke på helheten

Forrige uke gikk fristen ut for å svare på høringsrunden om de 40 forslagene til innstramning i innvandringspolitikken som Regjeringen la frem i romjulen.

En rekke høringsinstanser, blant annet flere statlige direktorater, mener flere av forslagene – blant annet strengere regler for familiegjenforening og mer bruk av midlertidig opphold – vil føre til dårligere integrering av flyktninger.

Les mer om kritikken fra flere statlige direktoratene:

Les også

Slik slakter faginstanser Regjeringens innvandringspakke, punkt for punkt

— Hvor tung vekt vil du legge på det?

— Hvor stor tilstrømningen til Norge er, har en effekt for hvor godt vi lykkes med integreringen. Derfor er det helt nødvendig med innstramning. Mange høringsinstanser slipper å ta det overordnede ansvaret, samfunnsansvaret. Regjeringen og politikerne er nødt til å se på helheten og hvordan vi skal ha en bærekraftig innvandring i fremtiden.

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: