Politikk

Utenriksråden avviste politiet

Regjeringen prøvde onsdag å tilbakevise at UD i romjulen hindret politiet i å ta opp hvem som skulle lede savnet-arbeidet etter flodbølgekatastrofen.

 • Per Ivar Nikolaisen

— Ufattelig å ta til motmæle. Dette er dobbeltsjekket med politidirektoratet, sier Truls Fyhn, medlem i Reinås-utvalget.

 1. januar skrev Aftenposten om uenighetene mellom sentrale personer i politiet og Utenriksdepartementet (UD) om hvem som skulle ha ansvar for registreringen av savnede i dagene etter katastrofen. Påstandene om at UD satte politiets registreringsarbeid på sidelinjen er tilbakevist av statsråd Jan Petersen en rekke ganger siden.

Reinås-utvalget beskriver nå hendelsesforløpet slik:

Passet ikke

«I løpet av de aller første dagene etter flodbølgekatastrofen ble det fremhevet i de daglige koordineringsmøtene i Politidirektoratet at det var politiet som burde ha oppgaven med å registrere savnede og omkomne etter flodbølgekatastrofen. Synspunktet ble fremsatt av sentrale personer, herunder sjefen for Kripos. Den 28. desember forsøkte assisterende politidirektør å få spørsmålet om overføring opp på dagsorden i koordineringsutvalget i UD, men dette ble avslått av utenriksråden.»

Reinås-utvalget skriver at utenriksråd Bjarne Lindstrøm begrunnet dette med at det ikke passet med så mange statsråder til stede. Først da saken ble tatt opp av politidirektøren et døgn senere, ble det besluttet at registreringen skulle overføres.

Stor oppstandelse

Etter det Aftenposten forstår, skapte utvalgets fremstilling stor oppstandelse i regjeringskoridorene før rapporten skulle legges frem. Regjeringen rykket ut med et dementi:

«Utenriksråden avviste ikke spørsmålet, men ga uttrykk for at det var vanskelig å få plass til saken fordi det allerede sto så mye på sakskartet [...] Det er således misvisende at utenriksråden stanset assisterende politidirektør i å ta opp saken fordi «det ikke passet med så mange statsråder til stede,» sa justisminister Odd Einar Dørum.

— Av en eller annen ufattelig grunn prøvde Dørum å ta til motmæle mot akkurat dette. Det som ikke står på trykk i rapporten, var at Killengreen faktisk var til stede og hørte på utenriksråden. Vi i utvalget er ikke et øyeblikk i tvil. Før rapporten gikk til trykking sjekket vi denne delen en ekstra gang med både assisterende politidirektør Vidar Refvik og politidirektør Ingelin Killeengren selv for å være helt sikre, sier utvalgsmedlem Truls Fyhn, som selv er politimester i Tromsø.

Politidirektoratet ønsker ikke å kommentere noen deler av Reinås-rapporten.

 1. Les også

  Full svikt og null ansvar

 2. Les også

  UD-sjefene sa nei til all hjelp

 3. Les også

  Noen fikk drømmejobb - andre fikk ingenting

 4. Les også

  Skal rydde opp

 5. Les også

  UD-ansatte enige i kritikken

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nye pass og ID-kort er forsinket for syvende gang. Nå varsler justisministeren gjennomgang av politiets prosjektstyring.

 2. POLITIKK

  SV: Nye funn om terrorsikring

 3. POLITIKK

  Stortingshøringen: SV mener Erna Solberg har feilinformert Stortinget

 4. NORGE

  Amundsen vil gjøre det enklere å punktbevæpne politiet 

 5. POLITIKK

  Presset Erna Solberg tar selvkritikk: – Jeg var upresis

 6. NORGE

  De nye norske passene og ID-kortene forsinket igjen. Det er en god nyhet for svindlere.