Politikk

Noen fikk drømmejobb - andre fikk ingenting

Jan Petersen blir sittende. Utenriksråd Bjarne Lindstrøm blir ambassadør i London. Men Thailand-ambassadøren fikk ingen ny utepost etter tsunamien.

 • Forf>
 • <forf>hilde Harbo <

Reinås-utvalgets knusende kritikk av UDs krisehåndtering har ikke fått noen konsekvenser for karrièren til de ledende ansvarlige på politisk og administrativt hold. Statsminister Kjell Magne Bondevik holder sin hånd over utenriksminister Petersen, og Petersen selv har ikke trukket noen konsekvenser for egen del av slakten.Utenriksråd Bjarne Lindstrøm, som er den øverste administrative leder for UD, har heller ikke måttet tåle noen sanksjoner. Tvert i mot. Han har lenge ønsket å bli London-ambassadør når hans lange periode som utenriksråd skulle avsluttes, og denne "premien" etter tsunami-jobben kom i statsråd for noen uker tilbake. Selv om han fremdeles er utenriksråd, holdt Lindstrøm seg unna pressekonferansen der statsministeren og utenriksministeren kommenterte den knallharde dommen fra Reinås-utvalget. Dette til tross for at han var sentral og satt i panelet under flere av pressekonferansene i dagene etter flodbølgen.

Ingen konsekvenser.

To andre sentrale menn i forhold til tsunami-håndteringen og forutsetningene for den, er ekspedisjonssjef Leidulv Namtvedt i Administrasjonsavdelingen og avdelingsdirektør Sjur Torgersen i Regional avdelingsledelse. Heller ikke for dem har den voldsomme kritikken etter flodbølgekatastrofen fått noen karrieremessige konsekvenser.Ragne Birte Lund var i sluttfasen av sin periode som ambassadør i Thailand da tsunamien rammet. Hun søkte ambassadørposten i Budapest, og ble innstilt til denne jobben av UDs embedsråd. Petersen, som altså selv ikke har måttet gå etter kritikken, valgte å overkjøre embedsrådets innstilling og gi ambassadørposten til en annen. Dette ble av mange i UD-systemet oppfattet som om hun ble gjort til syndebukk for den sviktende innsatsen. Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten opplyser imidlertid at Budapest ikke var Lunds eget førstevalg, selv om hun også hadde søkt seg dit.

Lindstrøm nedbrutt.

Aftenposten har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra avtroppende utenriksråd Bjarne Lindstrøm til den sterke kritikken som ikke minst har rammet ham. Utvalgsleder Jan Reinås plasserte mye av skylden direkte på Lindstrøm da han sa at krisen var "en del av det administrative systems ansvar å håndtere." Gjennom UDs pressetalskvinne viser han til at kommentarer skal komme derfra eller fra utenriksministeren.— Det jeg kan si, er at Lindstrøm er like lei seg som alle andre for at vi kom til kort i forhold til så mange pårørende som hadde behov for hjelp. Han har tatt mediefokuset og Reinås-rapporten veldig tungt, sier Sandsten.

 1. Les også

  Embedsverket kan stilles til ansvar

 2. Les også

  UD-ansatte enige i kritikken

 3. Les også

  Full svikt og null ansvar

 4. Les også

  Blank beklagelse fra Bondevik

 5. Les også

  UD-sjefene sa nei til all hjelp

Norges ambassadør i Thailand under tsunamien, Ragne Birte Lund, fikk ingen ny kremjobb etterpå. Foto: ØRN BORGEN/SCANPIX

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Han er Norges nye London-ambassadør

 2. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 3. SPORT

  Det helsvarte idrettsåret: – Folk flest har fått seg et sjokk

 4. POLITIKK

  Arbeiderpartiet frem på ny måling

 5. POLITIKK

  Senterpartiet nærmer seg Frp i ny meningsmåling

 6. POLITIKK

  Støre: Listhaug-oppfordring minner om et angiversamfunn