Politikk

Valgkampen starter med Frp-nedgang

ARENDAL (Aftenposten): Syria-effekten ser ut til å ha forsvunnet for Frp i løpet av sommerferien.

På Frp-standen i Arendal serveres både rød og blå slush. Stortingsrepresentantene Ingebjørg Godskesen (t.v.) og Helge André Njåstad (i dress) er i byen i forbindelse med politikkstevnet Arendalsuka. Foto: Jan T. Espedal

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Fremskrittspartiet er den største taperen i Respons Analyses ferske partibarometer for BT og Aftenposten.

Partiet går ned 2,5 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling i juniog havner på lave 9,3 prosent:

Men i Pollen i Arendal forsøker lokale partifolk å holde motet oppe. Forbipasserende serveres popcorn, rød og blå slush og brosjyrer om alt partiet har fått til i regjering.

— Det var en som var innom her før i dag som var sur og grinete og klagde på dette med avkorting av pensjonen for ektepar. Ellers er alle veldig positive, sier Jan Fred Pedersen, som sitter i styret i Aust-Agder Frp

Les kommentaren:

Les også

Tøffe uker for Frp

Syria-effekten som forsvant

Stortingsrepresentant Helge André Njåstad som er i byen i forbindelse med politikkstevnet Arendalsuka mener debatten om Syria-flyktningene var årsaken til at partiet opplevde en positiv utvikling i månedene før sommerferien.

— Det er allltid bra for Frp når det er oss mot resten av de andre partiene. Men nå kan det se ut som ting er i ferd med å normalisere seg, sier Njåstad.

Han håper debatten om hvordan norske kommuner er rustet til å ta imot tusener av flyktninger fra Syria vil komme tilbake i valgkampen og gi partiet et nytt løft.

— Vi har ambisjoner om å levere et resultat på linje med eller bedre enn det vi fikk i 2011. Jeg mener vi er godt i rute til å nå dette målet, sier stortingsrepresentanten.

Ap har størst fremgang

Ap er det partiet som opplever størst fremgang i Aftenpostens første måling etter ferien.

35,4 prosent av velgerne som er spurt i august-målingen svarer at de ville stemt Arbeiderpartiet hvis det var kommunevalg i morgen.

Det er fremgang på 2,5 prosentpoeng siden en tilsvarende måling i juni, og nesten fire prosentpoeng over resultatet i forrige kommunevalg.

Om resultatet holder seg kan Ap gå mot sitt beste lokalvalg siden 1987, da partiet fikk 35,9 prosent.

— Ap har normalt gjort det sterkere i stortingsvalg enn i lokalvalg. Det viste også vår dobbeltmåling i juni, da vi spurte om både stortings- og kommunevalg. Det betyr at dette er en meget sterk måling, sier daglig leder Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Støre: - En oppmuntrende måling

Ap-leder Jonas Gahr Støre synes tallene i den nye Aftenposten-målingen er oppmuntrende. I en meningsmåling TV2 presenterte tirsdag gikk Ap tilbake hele fem prosentpoeng. Men i en NRK-måling torsdag gikk Ap frem.

— Jeg registrerer at noen målinger går opp og noen ned. Men Ap ligger på et høyt nivå og har store muligheter til å gjøre et godt valg, sier Støre til Aftenposten.

Etter den første duellen mellom Støre og statsminister Erna Solberg (H) forrige torsdag kåret blant annet Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen Solberg til en soleklar debattvinner.

- Jeg registrerer at mediene har vært kritiske til min innsats i én debatt. Det må jeg leve med, sier Støre.

— Men det er ikke jeg som er på valg nå. Det er kandidatene i 428 kommuner, minner Ap-lederen om.

Frp og Høyre har mange velgere på gjerdet

I bakgrunnstallene ligger det likevel et håp for Høyre og Frp. Begge partiene har nemlig mange tidligere velgere som sitter på gjerdet.

— Ap har mobilisert de aller fleste av sine velgere fra 2013, mens Høyre og Frp har mange tidligere velgere som ikke har bestemt seg ennå. Det er hovedforklaringen på Aps gode start på valgkampen, men betyr også at Høyre og Frp har gode muligheter til fremgang, sier Olaussen.

Hele tre av ti Frp-velgere fra 2013 er nå i «vet ikke»-kategorien, mens to av ti Høyre-velgere fra 2013 er i samme kategori.

— Dersom de to partiene klarer å mobilisere disse, vil de kunne nærme seg resultatene fra forrige valg, sier Olaussen.

- SV opplever en tofrontskrig

Høyre gjør det best i de store byene og på Sør- og Vestlandet, mens Ap er størst i Trøndelag og Nord-Norge. Høyre er fortsatt det største partiet blant norske menn, mens Ap gjør det klart skarpest blant kvinnene.

For SV er denne målingen svært dyster. Partiet får svake 2,9 prosent oppslutning.

— SV opplever en tofrontskrig, der de mister velgere til både Arbeiderpartiet og De Grønne. Sistnevnte parti har nok tatt mange av miljøstemmene, kanskje fordi de oppleves som mer «rene og ranke» enn det tidligere regjeringspartiet SV, sier Olaussen.

Miljøpartiet De Grønne fortsetter fremgangen, og har femdoblet oppslutningen siden kommunevalget i 2011. Partiet tar velgere fra nesten alle andre partier.

Interessert i saker om valgkampen? Følg oss på Facebookog Twitter, og hør vår podcast her.

 1. Les også

  Ap mer populære enn Høyre blant innvandrerbefolkningen

 2. Les også

  Solberg på offensiven med fakta-finter

Les mer om

 1. Politikk
 2. Arendalsuka
 3. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Ny måling: Klart borgerlig flertall - Frp vokser etter Listhaug-bråket

 2. POLITIKK

  Siste måling før valget: Flertall til Solberg-partiene

 3. POLITIKK

  Fersk partimåling: Sp faller, men SV-byks gir knapt flertall for de rødgrønne

 4. POLITIKK

  Ny Oslo-måling: Nå blør Ap til småpartiene

 5. POLITIKK

  Ny meningsmåling: Kraftig Ap-nedtur én måned før valget

 6. KOMMENTAR

  Harald Stanghelle: Frp er i støtet