Politikk

SV mener Høyre nedprioriterer barnehagene

– Dette er en av de dårligste unnskyldningene jeg noen gang har hørt. Slik karakteriserer Audun Lysbakken (SV) Høyres forklaring på hvorfor Regjeringen ikke raskt sørger for billigere barnehager for lavtlønnede.

Barnehagene er taperen i budsjettet som Høyre og Frp har lagt frem, mener Audun Lysbakken (SV).
 • Mathias Vedeler
 • Solveig Ruud
  Journalist

Hva mener du er rettferdig minstepris for en barnehageplass i Norge? Del ditt innspill her.


— Vi har rett og slett ikke hatt tid.

Det var forklaringen kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ga til Aftenposten om hvorfor han ikke innfører en mer sosial maksprisordning i norske barnehager allerede fra neste år.

Fra nyttår settes maksprisen opp fra 2330 kroner til 2405 kroner, men det tas ingen grep for å hindre at folk med lav lønn skal betale full oppjustert makspris. Og lik makspris for fattig og rik, slik det er i mange kommuner, ble av opposisjonspartiet Høyre gjentatte ganger trukket frem som argument på at maksprisreformen er en «usosial reform».

Men foreløpig har altså Røe Isaksen kun hatt nok tid til å pris- og lønnsjustere maksprisen, ikke til å sette av penger til økt inntektsgradering og lage - eller varsle - et nytt regelverk om dette.

Dårlig unnskyldning

SV-leder Audun Lysbakken synes forklaringen er «en av de dårligste han noen gang har hørt».

Les også

- Uvirkelig at Ap og SV motarbeider folk med dårlig råd

— Det er ingenting som er så lett å gjennomføre. Det foretas mer krevende grep på andre områder i budsjettet, sier han og fortsetter: - Det er ikke noe problem å sette av en sum penger som senere følges opp av et regelverk, slik Høyre har gjort i sine alternative budsjetter, sier han.

Nedprioriterer

SV-lederen mener budsjettet medfører en nedprioritering av barnehagene. Han viser til at de rødgrønne stadig har foreslått forbedringer i barnehagesektoren i de åtte årene de har styrt.

- År for år har vi rullet ut reformen. Nå er barnehagene en av de store taperne i Høyre og Frps tilleggsproposisjon. Det er et sterkt signal, sier han.

Han begrunner utsagnet med å vise til at Høyre unnlater å gjøre det de har sagt de skulle gjøre med inntektsgradering av satsene, samtidig som de fjerner bevilgningen til to barnehageopptak i året og setter opp maksprisen.

Prematurt dødsfall

Lysbakken mener Høyre og Frps budsjett fører til et «et prematurt dødsfall» for barnehagereformen som politisk reform, og viser til at det er første gang siden man vedtok reformen for ti år siden at det ikke bare er stillstand, men faktisk «et tilbakeslag for hele sektoren».

Les også

Har ikke «hatt tid» til å gi fattige billigere barnehage

— Og det skjer nå som vi har nådd det vi lovet om makspris, men ikke er helt i mål med opptak, sier han.Lysbakken innrømmer at de rødgrønne brukte lengre tid enn lovet for å gjennomføre maksprisreformen. Samtidig minner han om at Høyre har kritisert SV og de rødgrønne for ikke å ha innfridd løfter raskt nok og for ikke å fortere å ha sikret høstbarna plass.

— Men nå kutter de altså i de bevilgningene som reformen skulle bygges ut på; to opptak, sier han.

Får støtte av Foreldreutvalget

Lysbakken får støtte av Lena Jensen, leder i Foreldreutvalget for barnehager, et statlig oppnevnt, rådgivende organ for barnehagepolitikken.

— Det er ingenting som ligger i veien for at Stortinget skal kunne bruke penger på å få til gradert foreldrebetaling, sier Jensen som også er lokalpolitiker for SV.

Vekket latter i KrF

Isaksens forklaring har også skapt reaksjoner hos Regjeringens samarbeidspartnere i KrF og Venstre, som regjeringen nå sitter i budsjettforhandlinger med.

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen brøt rett og slett ut i latter da Aftenposten presenterte den for ham:

- Ha, ha, det er godt vi har noen dager mer til rådighet nå. Jeg tror ikke tidsnød er det største hinderet, sa han.

— Ikke noe er bedre enn å kunne hjelpe en statsråd i tidsnød. Det gjør vi gjerne, humret Syversen.

Stiller seg uforstående til Isaksen

Venstes familiepolitiske talskvinne, Iselin Nybø, sier hun stiller seg uforstående til at manglende tid skal være årsaken til at ikke prisen justeres etter inntekt.

Les også

Sparer lite på de blå skattekuttene

— Dette er en problemstilling Høyre og alle andre partier har kjent til i mange år. Venstre mener dette er et svært viktig fattigdoms- og integreringstiltak, sier Nybø.Hun vil ikke si hvor på prioriteringslisten inntektsjustering av barnehagepris står når Venstre nå budsjettforhandler med Høyre, KrF og Fremskrittspartiet.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl, sier det er lett å fnise, men at en endring av inntektsjusterte barnehagepriser ikke er noe som er ordnet over natten.

— Dette fordrer et skikkelig kunnskapsgrunnlag, og da er det ikke vanskelig å forstå at det tar mer enn tre uker. Men at vi skal ha differensierte barnehagepriser står i vår politiske plattform, og det står fast, sier hun.

- Kan dere love at dette er på plass til neste år?

— Jeg tør ikke si når dette kan være på plass. Det er også snakk om prioriteringer i lys av andre tiltak. Vi må se hvor mye staten og kommunen skal bidra med og dersom det må lovendringer til, kan det ta lengre tid.

 1. Les også

  Sjekk din skattelette for 2014

 2. Les også

  Opp med haken!

 3. Les også

  Slik ryddet Jensen i snubletrådene

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5