Forhandlingene fortsetter onsdag

De fire borgerlige partiene klarte ikke å bli enige om statsbudsjettet selv om de satt sammen til langt på natt.

Høyres Nikolai Astrup (t.v.) og Frps Helge André Njåstad, her under et tidligere forhandlingsmøte på Stortinget, hadde tirsdag med seg et nytt budsjettilbud til Venstre og KrF.
  • NTB

Onsdag morgen fortsetter forhandlingene.

Klokken var blitt nesten 4.30 før de finanspolitiske talsmennene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF ga seg.

Da hadde de sitte i møte siden klokken 23.15, kun avbrutt av noen korte pauser.

– Det kan bli en lang natt. Ambisjonen er å bli ferdig så raskt som mulig. Det er noen ting som gjenstår, men jeg er optimist, sa Høyres Nikolai Astrup før den siste økta.

– Vi har vel en frist til klokken 10 i morgen, og vi håper å nå den, sa Kjell Ingolf Ropstad fra KrF.

Da de kom ut ved halv fem-tiden var det fortsatt noen små avklaringer som gjensto, men de fire var kommet nærmere en enighet.

– Krevende spørsmål

Før partene gikk inn i møtet tidligere tirsdag kveld, sa KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad at han ikke kunne kommentere enkeltdeler, men at det er krevende spørsmål partiene fortsatt må bli enige om.

– Samtidig så har vi kort tid igjen. Derfor viktig å bruke tiden i innspurten, sa han.

Ropstad ville ikke kommentere om det er enkeltsaker der partiet er villig til å fire på kravene, og sa at de må se på det totale bildet. Selv om det ikke var før etter klokken 23 partene møttes igjen, trodde ikke Ropstad at de vil klare å bli ferdige med det første.

– Vi har vel en frist til klokken 10 onsdag, og vi håper å nå den, sa han.

Ropstad sa før møtet at han ikke har endelig fullmakt. Dermed må han, uavhengig av hva partene eventuelt kommer fram til, snakke med stortingsgruppen før en endelig avtale kan godkjennes.

– Ikke langt unna hverandre

– Det kan bli en lang natt, sa Astrup da han gikk inn i statsrådssalen tirsdag kveld.

– Målet er å bli ferdige slik at vi kan presentere et resultat så snart som mulig. Det er en del saker som skal diskuteres, men vi er ikke så langt unna hverandre. Så vi har en ambisjon om at vi skal komme fram til en enighet alle fire partier kan være fornøyd med, sa Astrup.

Venstres Terje Breivik sa tidligere tirsdag kveld til TV 2 at selv om han verken kan eller vil kommentere hva som ligger på bordet, så skal det være nært en løsning for Venstres del.

– Regjeringen har kommet Venstre i møte på mange viktige ting, sa Breivik.

Ropstad ser på helheten

I KrFs alternative budsjett er det satt av 350 millioner kroner til innføring av en lærernorm i 2018. Helårseffekten er 850 millioner. Andre spørsmål som skaper besvær i budsjettinnspurten er knyttet til den såkalte maskinskatten samt krav om forbedringer i den nye modellen for pleiepenger til foreldre med alvorlig syke barn.

– Jeg opplever at det har vært bevegelse. Alt dette er spørsmål som er viktig for KrF, men jeg håper og at vi nærmer oss en løsning alle fire kan gå for, sa Ropstad til NTB før møtet.

Formelt er ikke budsjettsamtalene løftet opp til partiledere og parlamentariske ledere, men i statsrådssalen på Stortinget var det borgerlig toppmøte tirsdag formiddag. Der benyttet statsminister Erna Solberg anledningen til å uttrykke bekymring i tilknytning til lærernormen.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling 30. november, en frist som for øvrig ble utsatt med en uke allerede før forhandlingene startet.