Ledelsen sier nei til nachspiel på Høyres landsmøte

Nei til nachspiel og mindre alkohol på landsmøtemiddagen. Det er to tiltak som iverksettes i kjølvannet av #metoo-sakene i Høyre på landsmøtet til helgen.

Erna Solberg sier hun ikke har vært på nachspiel på et Høyre-landsmøte på mange år. Sammen med generalsekretær John-Ragnar Aarset, nestlederne Bent Høie og Jan Tore Sanner legger hun opp til et landsmøte med mindre alkohol og festing.
  • Solveig Ruud

Høyt alkoholforbruk har vært medvirkende årsak til #metoo-saker i Høyre. Derfor iverksetter ledelsen tiltak som kan bidra til mindre festing på partiets kommende landsmøte.

– Det blir ikke nachspiel, opplyste generalsekretær Jon- Ragnar Aarset på en pressekonferanse tirsdag. Partiledelsen opplyste også at det blir mindre servering av alkohol til både landsmøtedelegater og pressefolk.

Metoo-saken som førte til at Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise måtte forlate ledervervet, har rystet Høyre. En av sanksjonene mot ham, er at han ikke får lov til å delta på landsmøtet på Gardermoen og heller ikke på arrangementer i ungdomsorganisasjonen han har ledet.

Høyres konkluderte like før påske med at den unge politikeren, som nå er tilbake på Stortinget, hadde brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering og alkoholbruk gjentatte ganger.

Solberg har ikke vært på nachspiel på mange år

– Hvordan vil det påvirke landsmøtet at det blir slutt på nachspiel?

– Jeg vet egentlig ikke så mye om det, siden jeg ikke har vært på et nachspiel på et landsmøte de siste femten årene, sier Erna Solberg.

Partilederen sier at hun tror det siste nachspielet hun deltok på, var på et landsmøte i hjembyen Bergen – og det var i 2000.

– 18 år siden da, korrigerer hun.

Ønsker å samle delegatene

Solberg understreker betydningen av at festen foregår samlet – underforstått i og rundt landsmøtesalen og ikke på ulike soverom og andre steder.

– Det skaper et bedre miljø når folk er sammen, sier hun.

Solberg tror en effekt av det noen vil kunne kalle et «nachspiel-forbud», også kan bli at folk går og legger seg tidligere på kvelden enn de pleier på landsmøter.

– Når fellesserveringen og fellesarrangementet er ferdig, blir det kanskje enda flere friske og opplagte Høyre-folk på søndag morgen, sier hun.

Håper på opplagte og våkne delegater

Høyre har landsmøtefest lørdag kveld. Den innledes med en middag. Under den vil det i år bli mindre alkoholservering enn normalt i Høyre.

– Ja, det betyr litt mer begrensninger, sier Erna Solberg.

Men Høyre går altså ikke så langt som KrF, som aldri har servert landsmøteutsendingene alkohol på festmiddagen. På mange landsmøter har KrF også nektet gjester og presse å nyte et glass vin til maten.