Politikk

Venstre og KrF skal fristes med Lofoten-seier

Høyre og Frp kan frede Lofoten og Vesterålen for oljeboring for å lokke Venstre og KrF inn i en firepartiregjering. Lokalpolitikerne advarer.

Frps Per Sandberg dukket opp og viste "V-tegnet" da Venstres nye nimannsgruppe skulle fotograferes i går. F. v. Per Sandberg (Frp). Ola Elvestuen, Terje Breivik, Pål Farstad, Andre N. Skjelstad, Trine Skei Grande, Sveinung Rotevatn, Abid Q. Raja og Ketil Kjenseth. Iselin Nybø var ikke til stede på gruppens første møte. Foto: OLAV OLSEN

 • Marie Melgård
 • Robert Gjerde
 • Lars Glomnes

Både i Høyre og Frp settes nå alt inn på å få Venstre og KrF inn i en flertallsregjering. Kilder nær partiledelsene i Høyre og Frp sier partiene er åpne for å gi Venstre og KrF en Lofoten-seier.

Heller ikke nordnorske rikspolitikere fra Frp og Høyre står lenger på barrikadene for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Men lokalpolitikerne advarer mot «å gi bort» denne saken.

— Gi og ta

Stortingsrepresentant fra Nordland og fylkesleder for Nordland Frp, Kenneth Svendsen, har tidligere gått høyt på banen og uttalt at det var et «forræderi mot den nordnorske befolkningen» at den rødgrønne regjeringen vernet områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Nå er han langt fra like tydelig.

- Kan du akseptere en borgerlig regjering med Frp som ikke åpner opp for oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

— Vi må se på et helhetlig resultat. Vi får ikke gjennomslag for alt i Frps program, man må gi og ta. Jeg har tiltro til at Siv Jensen forhandler frem et best mulig resultat, sier han.

Under oljedebatten i februar sa Frp-politiker Per Per-Willy Amundsen til Aftenposten at det var udemokratisk hvis småpartier som Venstre og KrF, skal ha veto og blokkere for utviklingen av Nord-Norge.

Amundsen, som har mistet stortingsplassen, vil ikke uttale seg. Svendsen ser det annerledes:

- Vi har ikke flertall i regjering, derfor må vi forhandle. Landsstyret vil avgjøre om det man har forhandlet frem er godt nok for oss. Aller helst vil jeg ha oljeutvinning, sier Sivertsen.

Les også

Vil ikke ha Venstre i regjering

Overlater til ledelsen

For Venstre står oljeboring i Lofoten og Vesterålen øverst på listen over saker som må avklares før de er villig til å gå i regjeringsforhandlinger. En rekke politikere i Høyre og Frp åpner for en hestehandel om oljeboringen:

Flere stortingspolitikere i Høyre og Frp sier til Aftenposten at «Lofoten og Vesterålen» er en sak sentrum kan vinne — hvis det er det som trengs for å få KrF og Venstre i regjering. Det er en økende erkjennelse, ikke bare i Høyre, men også i Frp, at kun en firepartiregjering kan gi en Solberg-regjering et langt liv - og dermed sikre Høyre og Frp gjennomslag for egen politikk.

VG skrev onsdag at kilder nær Frp-ledelsen kan gi opp Lofoten og Vesterålen mot at Nord-Norge blir kompensert på andre måter.

Fylkesledere for Høyre og Frp i Nord-Norge, som tidligere har vært krystallklar i denne saken, er i dag forsiktige med å uttale seg om saken.

- Jeg overlater dette til Siv, som skal forhandle. Jeg vil ikke forkludre det til, sier Geir Are Winter, leder av Troms Frp.

Sinne lokalt

I desember 2012 troppet 17 nordnorske ordførere og politikere opp på Jens Stoltenbergs kontor for å kreve konsekvensutredning.

En av disse var Tore Nysæter (H), ordfører for Narvik kommune. Han mener det bør komme gode motytelser hvis Høyre gir etter for KrF og Venstres syn.

Les også

- Vi har aldri snakket sammen om de virkelig vanskelige sakene

— Vi får ikke en regjering uten de minste partiene - men nå er spørsmålet hva slags magemål de minste partiene har. Hvis de skal få bestemme det viktigste innholdet i politikken, ja, da kan vi sette inn Stoltenberg igjen, sier Nysæter.

I Lofoten og Vesterålen har 10 av 11 kommuner sagt tydelig ja til konsekvensutredning. Aftenposten har snakket med de åtte kommunene som er styrt av Høyre eller Frp.

— Jeg synes det er betenkelig at man ikke lytter til dem det angår. Jeg legger meg ikke bort i det partipolitiske, men jeg håper de to partiene som har fått flest stemmer bruker fornuften sin, sier ordfører i Vestvågøy, Jonny Finnstad (H).

Blir skuffet

Alle ordførerne understreker at de har tillit til at ledelsen i sine partier forhandler frem gode resultater, men noen erkjenner at det vil bli en voldsom skuffelse hvis en borgerlig regjering ikke setter i gang med en konsekvensutredning.

- I vår region har Høyre, Frp og Ap, som er for konsekvensutredning, gjort et godt valg. Skulle konsekvensutredning bli ofret, tør jeg påstå at mange velgere blir skuffet, sier Sture Pedersen, Høyre-ordfører i Bø.

— Vesterålen, med seks kommuner, har tydelige holdninger til dette som er uttrykt igjennom kommunestyrevedtak. Det kan man ikke tolke seg bort fra, sier Kjell-Børge Friberg (Frp), ordfører i Hadsel kommune.

- Blir innbyggerne i Hadsel skuffet hvis det ikke blir konsekvensutredning i denne stortingsperioden?

— Ja, sier Friberg.

 1. Les også

  Hareide: - Vi har aldri snakket sammen om de virkelig vanskelige sakene

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  6 spørsmål og svar om hvorfor oljeboring ved Lofoten likevel blir årets politiske verkebyll

 2. POLITIKK

  – Om ikke Støre er så glad, så er i hvert fall jeg det

 3. POLITIKK

  Disse splitter Aps landsmøte – krav om at kommunene bør få vetorett

 4. POLITIKK

  MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

 5. POLITIKK

  Nordland Ap snur om oljeboring i Lofoten – sier nei

 6. NORGE

  Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten