KrF og Venstre vinner sofavelgere

Mange velgere som i sommer var usikre på sitt partivalg har nå bestemt seg for å stemme Venstre og KrF.

Aftenpostens velgerpanel – som viser faktisk velgeradferd ved at de samme velgerne følges over tid – spår fremgang for Venstre og KrF ved kommunevalget neste uke.

Hele 342000 velgere, som i juni ikke visste hvilket parti de skulle stemme på, har nå bestemt seg. Ap får flest nye velgere med en netto tilstrømning på 108000 velgere, hvorav halvparten var «sofavelgere» i juni, resten «stjeler» Ap fra regjeringspartnerne SV og Sp. Høyre får 75000 nye velgere – to av tre kommer fra sofaen, resten fra Frp.

Men mest overraskende er det at småpartiene Venstre og KrF har netto tilsig av henholdsvis 38000 og 46000 nye velgere, og at nesten alle kommer fra «vet-ikke»-gruppen. Samme tendens kunne vi se i tallene fra velgerpanelet i juni.

Flere kommuner

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke er overrasket.

— Dette er en utvikling vi som driver valgkamp for Venstre merker godt. Vi har dessuten jobbet godt med organisasjonen, og stiller liste i langt flere kommuner denne gangen enn sist, mens andre partier stiller i færre. Vi har også fått flere hundre nye medlemmer siden forrige valg.

Grande mener Venstre scorer på at partiet har en «fremtidsrettet miljøpolitikk», og at partiet triumferer på skolepolitikken.

— Det var tidligere hard konkurranse på skoleområdet, men vi har nå truffet med vårt fokus på læreren, sier hun.

Frp og SV fortsetter å tape velgere, slik de også gjorde i velgerpanelet i juni. Frp mister 42000 velgere siden juni, og nesten samtlige til Høyre og Ap. Frp får like mange fra sofaen som partiet avgir til sofaen. SV taper 30000 velgere, og lekker mest til Ap (nettotap 14000).

Senterpartiet får et netto tilsig på 9000 nye velgere. Partiet får mange fra sofaen, 20000, men avgir like mange til regjeringspartner Ap.

Stoltenberg populær

Jens Stoltenbergs sterke posisjon etter hans håndtering av situasjonen etter terrorangrepene viser seg også i Aftenpostens velgerpanel. Hele 68 prosent mener Stoltenberg har gjort et spesielt godt inntrykk den siste tiden. De andre partilederne har kommet helt i skyggen av Stoltenberg i kjølvannet av dette. Høyre-leder Erna Solberg scoret høyt i juni med 31 prosent her, men faller helt ned til 6 prosent nå.

Frp-leder Siv Jensen «topper» listen over hvilken partileder som velgerne mener «har gjort et spesielt dårlig inntrykk i det siste». Hele 30 prosent mener Jensen har gjort nettopp det. Det er «all time high» i Aftenpostens velgerpanel.