Kontrollkomiteen legger Stoltenberg-sak på is

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget går ikke videre med undersøkelsene knyttet til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef.

I starten av april presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

Det ble klart i forbindelse med et komitémøte torsdag.

Kontrollkomiteen har stilt en rekke spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og tidligere arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Spørsmålene handle om ansettelsen av Jens Stoltenberg som ny sjef for Norges Bank.

Nå legges undersøkelsene på is inntil videre.

– Fra Høyres side er det ikke aktuelt med høring slik situasjonen er nå. Både regjeringen og Nato må bruke alle krefter på å håndtere sikkerhetssituasjonen. Det sier komitéleder Peter Frølich (H).

Forsvarer undersøkelsene

Ifølge Frølich har det likevel vært riktig av kontrollkomiteen å gå inn i saken.

– Det er fortsatt interessante spor i saken. Men det får vi vurdere å komme tilbake til når situasjonen tillater det, sier Frølich i en skriftlig kommentar til NTB.

Komiteen har spesielt vært opptatt av å bore i hvordan Stoltenbergs navn kom opp i ansettelsesprosessen. Den ville også vite om utlysningsteksten kan ha blitt skreddersydd for å passe Stoltenberg som søker. I tillegg har den vært opptatt av hvilke habilitetsvurderinger som ble gjort med tanke på Stoltenbergs bakgrunn som statsminister og Ap-leder og hans nære bånd til Støre.

– Høyre står fast på at utnevnelsen er problematisk. Den har sådd unødvendig tvil om sentralbankens uavhengighet og gjort det vanskelig for både Norges Bank og statsministeren.

Det er heller ikke utelukket at saken kan bli tatt opp igjen senere.

Det kan for eksempel skje i høst i forbindelse med Stortingets behandling av statsrådets protokoller, slik NTB forstår det.

Ser ikke formelle feil

Sofie Høgestøl sitter i kontrollkomiteen for Venstre. Hun mener svarene komiteen har fått i brevvekslingen med regjeringen, ikke avdekker formelle feil ved ansettelsen.

– Derfor ønsker ikke Venstre å gå videre med en kontrollhøring i denne omgang, sier hun.

– Likevel mener vi fortsatt at ansettelsen var uklok, da den har skapt tvil om sentralbanksjefens uavhengighet, sier hun.

Også Rødt og Ap er tydelige på at de ikke ønsker å gå videre nå.