Audun Lysbakken tar ikke gjenvalg som SV-leder: – En veldig vemodig beslutning

SVs partileder Audun Lysbakken vil ikke ta gjenvalg som partileder. – Det kom overraskende, og det er litt trist, sier lederen for partiets valgkomité.

SV-leder Audun Lysbakken på onsdagens pressekonferanse.

– Det er en veldig vemodig beslutning, sier Lysbakken idet han møter pressen onsdag formiddag.

Lysbakken sier at hans politiske karriere har hatt en pris for ham selv og familien, og at han derfor ønsker å prioritere annerledes. I fjor høst fikk han sitt tredje barn sammen med kona Siv Mjaaland. SV-lederen er i dag 45 år.

– Datteren vår blir aldri ett år igjen, så det er det riktige tidspunktet for oss, sier han.

«Men det koster»

Lysbakken har vært leder av SV siden 2012. Meldingen om avgangen kom først i et brev han sendte ut til SVs medlemmer. Det ble også sendt til pressen og lagt ut på hans egen Facebook-side.

«I mange år har familien min stilt opp for at jeg skulle kunne gjøre jobben som SV-leder. Jeg håper jeg har klart å være både en tilstedeværende pappa og en god partileder. Men det koster. For meg og for min partner, hun jeg deler liv og familie med», skriver han.

Lysbakken ønsker ikke å si noe om hvem som blir ny partileder, men gir uttrykk for at et lederskifte vil gagne partiet.

«Jeg har sittet 17 år i arbeidsutvalget, som leder og nestleder. Hvis SV skal vokse videre må vi evne å tenke nytt og utvikle oss i takt med menneskene vi er til for, da er det også klokt at vi fornyer oss selv iblant», skriver han videre.

– SV skal ta stilling til norsk Nato-medlemskap på landsmøtet i mars 2023. Bør aktuelle lederkandidater ta et tydelig standpunkt i Nato-spørsmålet, allerede nå?

– De fleste i SV er enige om at Norges sikkerhetspolitikk i for stor grad er rettet mot USA og NATO. Dette er ikke et spørsmål om hva den enkelte politiker i SV tenker om norsk Nato-medlemskap, men om nasjonal utmelding er en klok strategi eller ikke.

– Hvor den nye partilederen står i et av vår tids viktigste sikkerhetspolitiske spørsmål er vel relevant?

– Jeg tror at alle i SV, både i partiledelsen og i stortingsgruppen er enige om hovedlinjene i SVs sikkerhetspolitikk. Akkurat nå jobber sentralstyret med å utforme forslaget til en sikkerhetspolitikk som skal behandles og stemmes over på SVs landsmøte i 2023.

– Mange gode kandidater

SVs finanstalsperson Kari Elisabeth Kaski sier at hun kommer til å savne Lysbakken som leder. Hun mener han har vært avgjørende for partiets vekst de siste årene.

– Jeg er glad for at han skal lede oss noen måneder til gjennom budsjettforhandlinger og til landsmøtet. Utover det har jeg ingen kommentar nå, sier Kaski.

Leder i SVs valgkomité, Pål Julius Skogholt, sier til Aftenposten at komiteen fikk beskjed fra Lysbakken for et par dager siden.

– Det kom overraskende, og det er litt trist. Men han har vært partileder lenge, og alle partier har behov for å fornye seg iblant, sier Skogholt.

Valgkomiteen har møttes flere ganger allerede, men ikke diskutert konkrete navn til ledervervet. Innstillingen på ny SV-ledelse skal være klar innen 1. februar. Landsmøtet som velger ny partiledelse, holdes 17.–19. mars.

– Vi har mange gode kandidater med evne til å bli ny partileder. Så får vi håpe flere av dem ønsker å bli partileder, sier han.

– Hvem er aktuelle?

– Jeg vil ikke gå ut med noen navn. Nå skal hele partiet få anledning til å delta i diskusjonen, sier Skogholt.

Fristen for å levere forslag til ny partileder er 20. desember.

Nestledere kan rykke opp

Nestlederne Kirsti Bergstø (41) og Torgeir Knag Fylkesnes (47) vil antagelig være de heteste kandidatene til å overta. Hun er valgt fra Akershus og leder i dag Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø fotografert i samtale i stortingssalen i oktober.

Fylkesnes representerer Troms og er første nestleder i næringskomiteen. Han leder akkurat nå forhandlingene med regjeringspartiene Ap og Sp om statsbudsjettet for neste år.

Det skjer fordi finanstalsperson Kari Elisabeth Kaski (35) er i svangerskapspermisjon. Hun stilte til valg som nestleder i 2019, men tapte for Fylkesnes. Hun representerer Oslo og kan også bli en aktuell lederkandidat.

Kampen mellom Fylkesnes og Kaski sist ble også en kamp om partiets profil og strategi: Kaski ville beholde den daværende strategien med fokus på klima og ulikhet som hovedsaker. Fylkesnes ville at partiet skal legge mer vekt på nærings- og distriktspolitikk.

Kari Elisabeth Kaski er en profilert SV-politiker som også er en mulig lederkandidat.

– Der ligger det en viktig uenighet om SVs fremtid: Skal vi bli et folkeparti eller ikke, spurte Fylkesnes i et intervju med Dagsavisen før landsmøtet i 2019.

Vanligvis vil partiene finne sin nye leder blant medlemmene i sentralstyret. Foruten Lysbakken, Bergstø og Knag Fylkesnes sitter disse i styret i dag:

Partisekretær Audun Herning, Aila Emilie Kamaly, Sheida Sangtarash, Knut Øygard, Gina Barstad, Ådne Naper, Lena Reitan og SU-leder Synnøve Kronen Snyen.