Politikk

SOS Rasisme slår tilbake mot Fr.P.

En ny løpeseddel fra SOS Rasisme kobler en Ku Klux Klan-kledd mann til Fremskrittspartiet. - Vi gjør det samme mot Fr.P. som de gjør mot innvandrere, sier SOS Rasisme til aftenposten.no.

 • Kristjan Molstad

Fr.P.s løpeseddel om innvandrere og kriminalitet, med tittelen "Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse...!", vakte sterke reaksjoner tidligere denne uken. Nå har SOS Rasisme trykket opp et motsvar, i form av en nesten helt lik løpeseddel. Men raneren med hagle fra Fr.P.s brosjyre er byttet ut med en mann kledd i Ku Klux Klan-hette — og tittelen er "Nazisten drev valgkamp for FrP...!"

"Å gi Fr.P. skylden for nazismen er som å gi innvandrere skylden for kriminaliteten. Allikevel er det et faktum at det opp igjennom årene har eksistert bånd mellom Fremskrittspartiet og nazistiske miljøer", heter det i løpeseddelen fra SOS Rasisme, som trekker frem tilfeller der Fr.P.-politikere har leflet med det ytterste høyre.

Godlia-møtet

Løpeseddelen nevner spesielt Øystein Hedstrøms deltagelse på møtet i Godlia kino høsten 1995, sammen med blant annet Hvit Valgallianse, Fedrelandspartiet og Folkebevegelsen Mot Innvandring.

SOS Rasisme fremhever også at Knut Gjerde, tredjekandidat på Fr.P.s stortingsvalgliste i Buskerud, var tidligere fylkesfører for Erik Blüchers nazigruppe "Nasjonalt Folkeparti" for 25 år siden. Gjerde har senere tatt offentlig avstand fra denne bevegelsen.

Det vakte reaksjoner fra mange hold da Fremskrittspartiet tidligere denne uken distribuerte sin løpeseddel om innvandrerkriminalitet. I brosjyren tar Frp blant annet til orde for en strengere innvandringspolitikk.

- Alvorlig budskap

— Vår løpeseddel er nok en karikatur, men budskapet er alvorlig, sier politisk nestleder i SOS Rasisme, Ola Melbye Pettersen, til aftenposten.no.

Han mener Fr.P.s valgbrosjyre gikk "godt over grensen".

— De setter omtrent likhetstegn mellom kriminalitet og innvandrere. Brosjyren bygger opp under fordommer som Fr.P. har vært blant de flinkeste til å skape.

Pettersen ser ikke noe galt at SOS Rasismes brosjyre trekker frem episoder fra begynnelsen på 80-tallet.

— Vi trekker frem enkeltepisoder og bruker dem til å generalisere - på samme måte som Fremskrittspartiet har gjort.

Løpeseddelen til SOS Rasisme er nettopp sendt til trykkeriet, og skal distribueres i noen tusen eksemplarer. Pettersen er ikke bekymret for reaksjoner.

— Vi antar at det vil være like greit for oss å dele ut denne løpeseddelen til offentligheten som det er for Fr.P. å dele ut sin, sier han til aftenposten.no.

 1. Les også

  - Svartmaler samboerskap

Fr.P.-kopien fra SOS Rasisme.
Fr.P.s brosjyre.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5