Politikk

Solberg om norsk næringsliv: - Nå opplever vi en alvorlig situasjon

Statsminister Erna Solberg karakteriserer det som skjer som i norsk næringsliv som alvorlig. Hun beskriver det som noe fundamentalt annet enn det som skjedde under finanskrisen.

- Det å bekjempe ledighet er og blir den viktigste oppgaven for Regjeringen i årene som kommer, sa Erna Solberg på Høyres sentralstyremøte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

— Nå opplever vi en alvorlig situasjon. Næringsstrukturen vår er i endring. Mange mennesker føler uttrygghet. Da er det ekstra viktig at vi er tett på, at vi forstår hva som skjer skjer, og hvordan det oppleves for den enkelte, sa Erna Solberg i en tale til Høyres sentralstyremøte i Oslo i ettermiddag.

Hun omtalte det å bekjempe ledighet som den viktigste oppgaven for Regjeringen.

- Den aller viktigste jobben for vårt samfunn i årene som kommer, vil bli å skape nok nye arbeidsplasser, sa hun.

Høyre-lederen og statsministeren poengterte at det må skaffes nok arbeidsplasser til ingeniøren som har jobbet med olje og gass, til ungdommen som skal inn på arbeidsmarkedet og til syrenen som nettopp har kommet til landet.

Parallelt med nedgangen i arbeidsplasser i oljeindustrien kan ny teknologi også true en del tradisjonelle arbeidsplasser. I denne artikkelen av kollega Per Kristian Bjørkeng kan du lese mer om dette.

Les også

Teknologene tror maskinene kan utslette oss. Bør vi være bekymret?

Nye arbeidsplasser må komme i privat sektor

Hun minnet om at mange av de arbeidsplassene som vil forsvinne, har vært svært lønnsomme, både for den enkelte og landet.

Ifølge statsministeren kan ikke disse erstattes av flere ansatte i kommunene, men være så lønnsomme at de også kan bidra med nok skatteinntekter til å finansiere veldferdsordningene våre.

— Da må de nye arbeidsplassene komme i privat, konkurranseutsatt sektor.Og de må finansieres av verdiene som skapes i markedet. Det må få tydelige konsekvenser for politikken som føres, sa hun.

Næringsstrukturen må endres

Solberg viste til at dagens situasjon ofte sammenlignes med finanskrisen.

— I virkeligheten er det to fundamentalt ulike situasjoner. Under finanskrisen var utfordringen å ta vare på en grunnleggende god og lønnssom næringsstrukturi påvente av at problemene i banksektoren ble løst. I dag er utfordringen at våre næringsstruktur må endres, sa hun og påpekte at dyktige fagarbeidere, kreative hjerner og kapital må finne sammen i nye virksomehter som kan løfte landet videre.

IKT kan bidra til å erstatte noen av de arbeidsplassene som nå forsvinner, mener konsernsjefen i Telenor. Her forklarer han hva han mener:

Les også

IKT er den nye oljen! | Sigve Brekke

Omstillingen må skje raskere enn planlagt

Statsministeren minnet om at det vakte oppsikt da hun høsten 2014 sa at oljeaktiviteten ikke lenger ville være motoren for den økonomiske veksten. Da hadde oljeprisen bare så vidt begynt å falle.

— Et halvt år senere , våren 2015, måtte vi konstatere at oljeprisen var omlag halvert. Nå er den nesten halvert enda en gang, sa hun.

Ifølge statsministeren må omstillingen av norsk økonomi, som hun hadde trodd kunne skje gradvis og over tid, skje raskere. Det betyr at Vestlandet må tilpasse seg et lavere aktivitetsnivå og et lavere kostnadsnivå i oljesektoren, samtidig som hele landet må tilpasse seg en fremtid hvor andre og nye næringer må løfte vekst og verdiskapning videre.

I talen kom hun med tydelige stikk til Ap, som i fjor høst både mente en tiltakspakke på 2,5 milliarder kroner var tilstrekkelig, mens Regjeringen kom med 4 milliarder.

Hun mener Ap i fjor undervurderte de utfordringene Norge står overfor.

«Høyre-folk liker bedrifter»

Hun lopplyste at hun vil besøke de områdene som rammes hardest. Høyre har lansert en plan om å besøke 100 bedrifter og banke på 1000 dører i alle landets fylker.

Innspill fra disse besøkene vil ifølge statsministeren danne grunnlaget for det neste statsbudsjettet, som Regjeringen går i gang med på budsjettkonferansen 7.- 9. mars .

— Man kan sikkert si mye forskjellig om Høyre-folk, men én ting tror jeg alle vil være enige i : Høyre-folk liker bedrifter, sa hun.

Les også:

Les også

 1. Ti teknotrender som vil prege 2016

 2. Nesten ingen ingeniører har gått ut av oljebransjen

 3. Seks ledere om endringene i norsk arbeidsliv

 4. Roboten som erstatter deg er en myte | Bjørn Stærk

 5. Verdens mest verdifulle selskaper skaper få nye jobber

 6. Ukeslutt: Forsvinner jobbene våre nå? | Helle Stensbak

Les mer om

 1. Politikk
 2. Arbeidsledighet
 3. Arbeidsliv
 4. Arbeidsmarkedet