Bryter med Stoltenbergs strategi
Jonas Gahr Støre velger en «litt annen modell» enn Jens Stoltenberg, som forente Ap, SV og Sp til et klart regjeringsalternativ i 2005, men lover velgerne «veldig god beskjed» før valget. Klokt, mener Aftenpostens Harald Stanghelle.
Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre insisterte på at politikken kommer først – at å avdekke felles politisk grunn må komme før diskusjonen om hvem som skal samarbeide med hvem – fikk han mange spørsmål på partiets oppsummerende presskonferanse om nettopp dét.
Flere ganger under fellesseansen med det fremmøtte pressekorpset, konkluderte Støre som følger: «Vi kommer tilbake til det».
Aftenposten ba i etterkant Ap-lederen klargjøre holdningen til mulig regjeringssamarbeid etter 2017-valget.
– Hvor lenge tror du velgerne vil akseptere den holdningen?
– Jeg tror velgerne er mest opptatt av politikk. Hva har vi tenkt til å gjøre for å få bukt med den høye arbeidsledigheten, sørge for at unge kommer inn i det nye arbeidsmarkedet, opprettholde et helsevesen med høy kvalitet og tidlig innsats i skolen. Det er sakene. Hvordan vi skal samarbeide for å gjennomføre politikken, det mener jeg det er riktig å konkludere med nærmere valget, sier Ap-lederen.
– Jeg vil ikke nå døren for noen andre partier enn regjeringspartiene. Det vil komme nærme avklaring når vi nærmer oss valget.
– Kommer det altså en klarhet om hvilke alternativ Arbeiderpartiet går til valg på?
– Velgerne skal få veldig god beskjed.
– Betyr det et klart alternativ?
– Vi skal, som andre partier, gjøre våre vurderinger av mulighet for samarbeid. Men til syvende og sist er det valgresultatet som vil avgjøre spørsmålet om samarbeid. Jeg ha ikke tenkt til å lukke noen dører før valget. Det sikre er at vi skal erstatte Høyre/Frp-regjeringen, svarer Støre.
- Har du fått med deg Aftenpostens politiske landstidsvarlser? Harald Stanghelle mener Sp ligger godt an, mens Trine Eilertsen mener at KrFs posisjon gir partiet mye makt:
– Vi har ikke tatt det endelige valget. Men vi er klare på at Høyre og Frp ikke skal være i regjeringskontorene høsten 2017
KrF nekter å svare på om en stemme til dem vil gi Støre eller Solberg
Følger ikke Stoltenbergs strategi
Sist Arbeiderpartiet skulle gå fra opposisjon til posisjon, før 2005-valget, avklarte partiet sammen med SV og Sp et regjeringssamareid, og så ble felles politikk meislet ut utfra rammebetingelsene som det rødgrønne samarbeidet ga. Blant annet i den økonomiske politikken, som Jens Stoltenberg gjentatte ganger understreket.
– Du velger enn annen modell enn Stoltenberg?
– Ja, en litt annen modell. Vi ble enige med SV og Sp om spillereglene i den økonomiske politikken, i utenrikspolitikken. Det viste at vi kunne styre sammen. Nå gjør vi erfaringer i Stortinget, også ved at vi i saker samarbeider med partier som KrF, Venstre og MDG. Vi vil bygge på begge erfaringene både, fra samarbeid i Stortinget og i regjering, når vi ser frem mot 2017.
Redaktør og kommentator i Aftenposten, Harald Stanghelle, fulgte Ap-lederens pressekonferanse torsdag. Han mener Støre gjør rett i ikke å spekulere i hvilke partier Ap kan innta regjeringskontorene sammen med etter 2017-valget - gitt at velgerne sørger for det.
– Støre gjør klokt i ikke allerede nå å spekulere i fremtidige samarbeidspartnere. I politikken kan et år være svært lang tid, sier Stanghelle.
Sagt på pressekonferansen:
Ap-leder Jonas Gahr Støre gjentatte ganger om Solberg-regjeringen:
«Regjeringen har kommet etter.»
Om hvordan han tolker folkeavstemningene om kommunesammenslåing:
«Arbeiderpartiet mener at frivillighet ligger til grunn. Har du spurt befolkningen om råd, så legger du rådet til grunn.»
Ap-lederen om Høyre/Frp-regjeringens håndtering av asyl-foliket i Stortinget:
«De valgte konfrontasjon.»
Støre om serveringen på sommerpressekonferansen:
«Nei, jordbærene er ikke norske, derfor har vi bakverk»
Tar Sp-ultimatum «til etterretning»
Senterpartiet har nylig gjort det samme som Frp-leder Siv Jensen gjorde før 2013 - gjort det klart atSp ikke støtter en regjering partiet ikke selv er en del av.
– Er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums ultimatum en klok tilnærming til denne prosessen?
– Jeg tar det til etterretning. Det er en gjenkjennelig holdning fra Senterpartiet, som jeg tror vi skal klare å forholde oss til på en god måte, sier Støre.
– Sp har stilt ultimatum om egen deltagelse i regjering. KrF kan gå begge veier. SV har meldt seg ut av det rødgrønne samarbeidet, men antydet støtte i en eller annen form. Rødt har sagt at de kan bruke en eventuell stortingsposisjon til det samme. Og ingen vet hvor MDG hopper. Er dette et ikke-borgerlig kaos som du må rydde opp i foran valget?
– Jeg er ikke bekymret for at vi ikke kan gi et veldig klart svar på om det er flertall for en annen regjering. Det partiene må ta stilling til, er: Ønsker vi denne regjeringen bort, erstattet av en regjering der Ap har et hovedansvar? Og det tror jeg vi kommer til å få klare svar på i løpet av det året som kommer. Og vi arbeider med å få oppslutning om den politikken en slik regjering skal føre, sier Støre.
Grønn åpning
– Er du enig med det din nestleder Trond Giske har sagt, at det er en flertalls koallisjonsregjering, eller Ap i mindretall, som er regjeringsalternativene?
– Det er også modeller som han ikke har nevnt, som jeg ikke vil utelukke. Det finnes også andre alternativer.
– Hvor plasserer du MDG?
– I denne prosessen nå, er det riktig og respektfullt å ta MDG på alvor. De sier de er blokkuavhengige. Det hører jeg. Så får vi se hvilke saker de stemmer for og mot i Stortinget, og hvilket mønster som avspeiler seg. Og jeg sier: På flere områder kan vi finne enighet med dem. På andre områder er det uenighet. Vi er uenige i synet på de 200 000 som jobber i olje- og gassindustrien, og fremtiden for den. Men vi viser i Bodø, i Oslo at vi kan regjere med dem i store og viktige byer.
– Sterk i sin kritikk av Solberg-regjeringens politikk
Stortingssesjonen er straks over, men rett over sommeren går statskuddet for den lange valgkampen - frem mot valget høsten 2017.
Harald Stanghelle mener Ap-lederen under pressekonferansen lyktes med å trekke opp både visjoner og store vyer.
– Jonas Gahr Støre er prisverdig god i sin fremtidsanalyse. Utfordringen blir å meisle ut en praktisk politikk som svarer på utfordringene som tegnes opp.
– Ap-lederen er sterk i sin kritikk av Solberg-regjeringens politikk, men kan bare nevne ett eneste vedtak han vil reversere etter 2017. Slikt tydeliggjør ikke forskjellene, sier Stanghelle.
Hør og abonner via iTunes på telefonen din her. Eller via desktop her.
Trine Eilertsen, Sarah Sørheim og Lars Glomnes snakker om Eilertsens opphold med verdensdiplomater under Oslo Forum denne uken.
Last ned i Itunes/podcastspiller, eller lytt her med et klikk:
Her er noen andre saker fra Aftenpostens politikkavdeling som du kanskje vil like: